Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hanulepisto

Interpretacja badań krwi

Polecane posty

Gość hanulepisto

Wie ktoś może co może oznaczać jeśli w badaniach krwi wyszło: - za mało neutrofili (NEU) -za dużo limfocytów (LYM) -za mało trombokrytu (PCT) ? [reszta w normie] z góry dziekuje za odpowiedź

Gość zakażenie wirusowe
albo przebyte bakteryjne

Gość co to znaczy za duzo
lub za mało podaj konkretnie wyniki

Gość a ja mam pytanie...
co oznacza badanie CRP???Bo osttanio badalam krew i CRP mam sporo podwyzszony:-(Niebawem idę do lekarza z tym ale chce wiedziec co oznacz to CRP?Lekarz zlecil mi jego zrobienie ale nie powiedzial co to jest,ja tez niestety sie go wczesniej nie zapytalam:-o

Gość hanulepisto
lym [% ]66,6 (norma:25-50) neu 21,7 (norma:50-80) lym 5,03 (norma: 1.00-5.00) neu 1,64 (norma 2,00-8,00) pct 0,172 (norma 0,200 - 0,500)

Gość hanulepisto
"CRP jest to białko C-reaktywne (tzw. ostrej fazy) Stężenie tych białek wzrasta podczas procesów zapalnych. Białko CRP może byc oznaczane na dwa sposoby : 1) jako test gdzie wynik jest okreslany jako + lub - 2) lub ilosciowo i wówczas jego wartość powinna się mieścić poniżej 10 mg/dl Najczęściej wzrost białek CRP jest spowodowany zakażeniami bakteryjnymi, oparzeniami, przy rozległych urazach. Jednocześnie przy podwyższonej wartości powinno się wykonać dalsze badania...." o to co znalazłam na ten temat

Gość hanulepisto
2)lub ilosciowo i wówczas jego wartość powinna się mieścić poniżej 10 mg/dl - ale to norma dla pięciolatka jakby co:)

Gość a ja mam pytanie...
hanulepisto dzięki za odpowiedź:-) Pozdrawiam🖐️