Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mika*

JAKIE JEST PRAWIDŁOWE ENDOMETRIUM

Polecane posty

Gość Mika*

czy jego grubośc zależy od dnia cyklu? jestem teraz w drugiej fazie, za tydzien spodziewam sie okresu i dzis byłam u gina, z usg wyszło ze ma 16 mm. lekarz mówił ze to ok, ale wiecie jak to jest człowiek przybiega do domu i grzebie w necie :( czy to moze utrudniac zajscie w ciaze? z góry dziekuje za odpowiedzi

endometrium to śluzówka macicy, to normalne, że w pierwszej połowie cyklu jest mniej rozpulchnione niż w drugiej, po miesiączce w macicy zaczyna narastać jej śluzówka, przygotowując się na przyjęcie ewentualnego zapłodnionego jaja jeśli się pojawi, jeśli sie nie pojawi - śluzówka się złuszcza i krwawi, czyli występuje miesiączka a aby mogło dojść do zagnieżdżenia jaja musi byc odpowiednio rozpulchnione endometrium, dlaczego miałoby ono utrudniac zajście w ciążę jeśli jest w normie? :)

oj a na moje oko masz chyba za grube jednak norma wynosi bodajże od 6 do 12 mm i oczywiście zależy od fazy cyklu , gdyż stopniowo narasta i tuż przed @ jest najgrubsze z tego co pamiętam ale na moje oko 16 to chyba ciut za dużo aczkolwiek mogę się mylić ;)

o znalazłam własnie ;) Grubość endometrium - u kobiet miesiączkujących powinna wynosić 8-14 mm (niektóre z norm wskazują wartości od 6 mm!), natomiast u kobiet niemiesiączkujących - 5-7 mm żeby mogło dojśc do zapłodnienie grubość endometrium podczas owulacji powinno miec nimimum 8 mm

Gość Mika*
czyli tragedii nie ma, zreszta lekarz powiedział, ze jest dobre na przyjecie nasienia, ale wiecie niepokój zawsze jest :-( dzieki Laurka za ciepło bijące z Twej wypowiedzi, pozdrawiam

Gość gość
kochana ja dziś byłam u gin jestem 2 dni przed spodziewaną @ i moje endo było 17 mm powiedział że super!!!!

Gość gość
topik sprzed 7 lat!!!