Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WEDDING PLANNER

UWAGA NA UKRYTE KOSZTY

Polecane posty

Gość WEDDING PLANNER

Ukryte koszty, czyli coś, o czym się nie mówi do czasu, kiedy właściciel restauracji czy sali bankietowo-weselnej wystawia rachunek. Trzeba zwrócić na to uwagę - tym bardziej, że coraz częściej można trafić na tego rodzaju niespodzianki. Szukając odpowiedniej sali warto: * PYTAĆ. PYTAĆ. I jeszcze raz PYTAĆ - o wszystko: o o alkohol - czy szampan na pierwszy toast jest wliczony w cenę (na ogół tak jest,ale warto zapytać); niektóre restauracje oferują klientom różne rodzaje wódek, win, koniaków i likierów (oczywiście za dodatkową opłatą) - można zapytać, czy taka usługa jest dostępna w miejscu, w którym urządzacie przyjęcie weselne o o ciasta, słodycze i owoce - czy są wliczone w cenę, czy też trzeba się tym zająć we wasnym zakresie o o napoje - jaka ilość przypada na jednego gościa o o kelnerów - czy są dodatkowe opłaty za obsługę, czy raczej jest to wliczone w cenę wynajmu sali o o wystrój sali -czy trzeba zajać się tym we własnym zakresie, czy zajmuje się tym właściciel sali, a jeśli tak, to czy jest to wliczone w cenę lub czywiążą się z tym jakieś dodatkowe koszty * Dowiedzieć się, czy jest możliwość degustacji proponowanych dań - choćby próbki. Nie będziecie przecież "kupować" kota w worku, a na czyjąś rekomendację (choćby nawet przyjaciela rodziny, który był zachwycony serwowanymi posiłkami podczas swojego wesela/bankietu itp) tak naprawdę nie ma co liczyć. Każdy ma inne upodobania kulinarne - jednemu smakuje schabowy z kapustką a drugiemu pierś indycza w żurawinie * Sprawdzać stan sanitariatów - toalet zarówno dla Pań, jak i Panów; temat może mało ciekawy, ale zapewniam, że wart poruszenia * Sprawdzić, czy restauracja/sala bankietowa ma na wyposażeniu uzupełnioną apteczkę - wypadki chodzą po ludziach a nie każdy wozi ze sobą przeciwbólowe tabletki, bandaż czy inne środki opatrunkowe. * Jeśli przewidujecie obecność mam z małymi dziećmi, dobrze by było, by w wybranym przez Was miejscu znajdowała się jakaś mała salka, w której można przewinąć malucha, nakarmić go czy po prostu uspokoić * WAŻNE: TRZEBA dowiedzieć się, czy właściciel lokalu ma podpisaną umowę z ZAiKSem i czy płaci za to tantiemy - zdarza się, że Młodzi zostają obciążeni uiszczeniem rachunku za wykorzystanie podczas wesela piosenek i utworów instrumentalnych podlegających ochronie praw autorskich; jest to obowiązek właściciela i tę sprawę trzeba postawić jasno już na samym początku! A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE Wszystkie koszty, najdrobniejszą złotówkę, należy ująć w umowie, którą trzeba bezwzględnie spisać z właścicielem lokalu. Jeżeli podpisujecie taką umowę z osobą przez właściciela upoważnioną, to musicie mieć na to jakiś dowód, że działa ona na polecenie właściciela (wystarczy ustne zapewnienie oraz paru świadków). Jest to niezwykle ważne w przypadku, gdyby ewentualnene nieporozumienia miały być rozstrzygane na drodze prawnej. Wspominam o tym nie dlatego, że każdy właściciel miałby być nieuczciwy, ale z mojego doświadczenia wiem, że takie przypadki zdarzają sie coraz częściej i po prostu rozsądnie było by się zabezpieczyć przed ewentualnymi nieporozumieniami. Proszę pamiętać, że takiej umowy nie wolno traktować jako wyraz braku zaufania, ale jako rzecz całkowicie normalną w świecie biznesu. Mieszkańcy krajów zachodnich byliby bardzo zdziwieni nieodpowiedzialnością czy też zgoła głupotą osoby, która lekceważy konieczność podpisania umowy. A ja osobiście uważam, że dobry sen, to spokojny sen :) źródło: http://o-slubach-i-nie-tylko.blog.onet.pl/

Gość Przeszłam przez to
Jak mi zasolili cenę, to myślałam, że na zawał padnę! Ale udało mi się wykręcić z tego :/

Gość dzieki za temat
godne to uwagi :)

Gość Woda Oligoceńska
Właśnie szukam sali, dzięki za wskazówki :)

Gość Kazia- dobra rada
* Jeśli przewidujecie obecność mam z małymi dziećmi, dobrze by było, by w wybranym przez Was miejscu znajdowała się jakaś mała salka, w której można przewinąć malucha, nakarmić go czy po prostu uspokoić DOBRE- myslisz ze z niemowlakiem ktos przyjdzie?:D to jasne ze mówią ci restauratorzy czy w cene jest wliczone ciasto i alkohol. generalnie nie. Sama musisz zabezpieczyc się w alkohole, ciasta, napoje i dekoracje. Menu 3 daniowe, chleb powitalny, to juz zostaje w konpetencji lokalu. Wszystko oni zawsze sami mówia, ale fakt warto wypytywac o szczegóły np czy serwetki i świece będa czy tez samemu kupic. pamietajcie o karteczkach na stoły by nie było,że goście rzucają sie na krzesła jak bydło.

Gość Woda Oligoceńska
Oj, dziewczyno... Mało ślubów widziałaś. Przychodzą matki z malutkimi dziećmi, nie raz można zobaczyć wózki dziecięce stojące pod ścianą.

Gość Magda z Łodzi
Na weselu mojej siostry była dziewczyna z małym dzieckiem, które karmiła piersią. Musiała iść do kuchni, żeby je nakarmić, bo nie było miejsca a nie chciała, żeby ludzie się gapili.

Gość zastanawia mnie dlaczego
na tym forum ilekroc ktos udziela jakichs sensownych i zdroworozsadkowych rad, zawsze znajdzie sie taka osoba o nieokreslonym nicku, ktora "wie lepiej" i koniecznie chce takie rady wysmiac albo podwazyc :o PO CO??? Po to, zeby ujawnic wlasna niewiedze na ten temat?? Tu nikt niczego nikomu nie narzuca. Chcesz, to przeczytaj i wykorzystaj. Nie chcesz - wolna wola. Choc zaloze sie, ze ta panna, jak przyjdzie co do czego, to przypomni sobie te porady, choc predzej osiwieje, niz sie przyzna, ze z nich skorzystala :o

Gość Woda Oligoceńska
Otóż to :) Mi te rady NA PEWNO się przydadzą.

Gość Bardzo dziękuję za rady
Na pewno zwrócę uwagę na to, co zasygnalizowałaś :)

Gość Kazia -dobra rada
oj nie podwazam tych informacji co autorka napisała, ale to sa oczywiste sprawy ze na sali wszystko powiedza, pozatym piierwsze słysze ze ida na wesele matki z niemowlakami.to juz przesada..co taka matka sie nabawi, i przeszkadza innym. Nikt nie bierze dzieci na wesele, jak juz biora to te starsze a nie karmiące. mam w rodzinie pełno takich i żadna nie przyjdzie z niemowlakiem.Chca bawić sie a nie tylko siedziec i kołysac wósek.

Gość jasne ze tak
Kazia- mnie tez zdziwiły wózek na weselu i matka karmiąca:D.Wesele to wesele.

Gość Och dziewczyny...
Założycielka topica zasygnalizowała, czego można się spodziewać i na co warto zwracać uwagę. To, że Wy nie słyszałyście o matkach z małymi dziećmi obecnych na weselu, nie znaczy jeszcze, że czegoś takiego nie ma. Na weselu siostry byłam z malutkim dzieckiem (3 miesiące) i nikt się nie dziwił, co więcej, miałam możliwość przewinięcia córeczki w osobnym pokoju (niestety wśród butelek z alkoholem - trzeba było się zabunkrować :P). Zamiast psioczyć i wyśmiewać się z treści posta, powinnyście podziękować za rady, które może się Wam kiedyś przydadzą. Ja byłabym wdzięczna, gdybym teraz wychodziła za mąż :) Ale to inna historia. Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości i mniej "babiszonowania".

Gość HAhahaha nie skumały...
Nie chodziło o miejsce pochodzenia, ale o sposób myślenia. MYŚLCIE, po co macie mózgi?

Gość tragedia....
ale z was przekupy... ja sobie nie wyobrazam żeby na wesele nie przyszła moja siostra bo ma kilkumiesieczne dziecko... Ale pewnie te wyśmiewajki by powiedziały: siotro spadaj z tym dzieckiem, nie bedziesz mi wozka kolysac na weselu :o koszmar

Gość jasne ze bez dziecka
jak mozna z wózkiem i noworodkiem byc na weselu .tam hałas, gwar, alkohol, a taka matka tylko siedzi bądz karmi cycem.Szok. oczywiście ze powinno sie zostawic maluszka i przyjśc bez niego na wesele.

Gość a jak mozna nie byc na weselu
?.. a czasem rodzina sie pozpierzchla po roznych miastach i co wtedy? mam zostawic male dziecko na pare dni? pod czyja opieka, jesli rodzina na wesele pojechala?.. no ludzie, troche wyobrazni! sa rozne przypadki zyciowe i dobrze, ze organizatorzy przewiduja rozne mozliwosci jakby nie bylo salki, to matka karmiaca w kiblu by musiala dziecko karmic, bo zaraz pojawilby sie temat 'Jak tak mozna, na weselu cycem karmic?!' :O a co do tego, ze taka matka tylko siedzi i tylko karmi, to wcale nie, bo zawsze ktos chetny z rodziny popilnuje malucha na miejscu, a mamuska da czadu na parkiecie :P :D

Gość Woda Oligoceńska
Cieszę się, że ktoś myśli rozsądnie :) Będę obstawała przy tym, że autor/ka topicu ma rację pisząc o salce dla matki z dzieckiem.

Gość Niedługo ślub
Rady są dobre, nie wiem, czemu tak się denerwujesz i obrażasz autorkę posta.

Gość moze sie przydaaa waaam

Gość a ja myślałam że to dj
ma mieć podpisaną umowę z zaiksem i dlatego nie pytałam restauratorów. :o

Gość Nie no z dziecmi to padaka isc
na wesele, a z takimi niemowlakami to juz w ogole ;)

Gość czarna koala
mi tez sie wydaje że DJ ma miec umowę podpisaną, sala naprawdę też musi miec?? i odczepcie się już od tych dzieci!!

Gość a guzik
no akurat na moim weselu będzie taki malutki dzieciaczek 6 miesieczny i dobrze by bylo gdyby znalazlo sie takie miejsce musze sie zapytać, ale wydaje mi sie że ejst