Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

manganian VII potasu

pomoze mi ktos obliczyc calke??

Polecane posty

calke bede oznaczac f:P:P f(4x-5)/(x^2-5)dx=f4x/(x^2-5)dx -5*f1/(x^2-5)dx teraz pierwsza calke rozwiazujemy f4x/(x^2-5)dx=2*f2x/(x^2-5)dx przez opodstawienie za (x^2-5)=t wiec 2x dx =dt w wiec 2*f 1/t dt=2*ln|t|=2*ln|x^2-5| druga calka 5*f1/(x^2-5)dx teraz jest taki wzor f 1dx/(x^2-a^2)=1/(2a) ln|(x-a)/(x+a)| czyli nasz calaki jest rowna 5*1/(2 pierastki z 5) * ln | (x-pierastkek z 5)/(x+pierastkek z 5)| dodaj do tego stal c i masz

co do tego wzoru to mozna rozpiac inaczej ale nie chilo mi sie skoro mialam wzor mozna bylo to zrobic przez czesci ale nie chce mi sie dawaj 2:P:P

o super, dzieki, nawet tyle powinno wyjsc;) musze nad tym pomyslec...moze sama wpadne czemu tak:P ok teraz druga;) tez calke oznacze f :P f dx/ sin^3 x aha warunek jest taki zeby zrobic to przez czesci;)

Gość Do Mozgow
Ile to jest na Celsjusza? 65 Fahren... ups, zapomnialem jak pisac :-(

co to sin^3x?? sin 3x czy sin3 do potegi x czy sinus z x do potegi 3

ale nie ma czegos takiego jak sin ^3x musisz miec sinus z czegos tam takla zesz jak (sin)^3x nie istnieje funkcja sinus wymaga argumentyu moze byc (sin x)^3x lub (sin 30)^3x ale nie samo sin do 3x

wierz mi isteniej zazdnicz roznica miedzy (sin)^3x a (sinx)^3 a jeszcze sin(x^3) nie mowie tego ze zlej woli ale porostu moja matematyczka by za to zabila i pale z miejsca postawila wiec z dobrej woli w podrecznikach sie zdarzaja bledy przy przepisywaniu tez a na egzamie juz bledow byc nie moze

Gość nibys kpisz sobie
(sinx)^3 oznacza to samo co sin^3x. To ogólnie przyjęty zapis i jest jak najbardziej poprawny. Co do tej ostatniej całki: jest ona prosta, za chwilke podam ci rozwiazanie.

Gość nibys kpisz sobie
f(dx/sin^3) zapisz jako f(sinxdx/sin^4x), a następnie ten sin^4x zapisz jako (1-cos^2x)^2 (z jedynki). Potem podstawiasz t=cosx, dt=-sinx i otrzymasz całke z funkcji wymiernej. Poradzisz sobie.

Gość nibys kpisz sobie
Mały błąd. Jest: dt=-sinx Powinno być: dt=-sinxdx, czyli sinxdx=-dt