Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolanko

trzeszczą mi kolana

Polecane posty

Gość kolanko

Jak chodze po schodach, kucam albo biegnę, to strzyka mi w kolanach, w zasadzie to jest takie skrzypienie, czasami coś strzeli mocniej. Znajomi mówią, ze to brak mazi w stawach. Brałam przez miesiąc glukozaminę, ale kompletnie nic nie pomogło. Nawet się pogarsza, ale nic mnie nie boli. Czy to jest niebezpieczne? Czy powinnam iść do lekarza, czy sie tym nie przejmować? Jakie sporty mogę ćwiczyć przy tym problemie? Rozumiem, że skakanka i biegi odpadają. A co z jogą? - bardzo lubię. Proszę o opinię jakiegoś fachowca. Czy ktoś również ma podobny problem?

Gość kolezanka franka
ja mam, jak rowniez multum innych chorob na wlasne zyczenie jak to niektorzy twierdza. ogolnie znajomi maga miec duzo racji, ale niestety nie musza. jedyna rada dobry ortopeda, ale naprawde dobry, a nie taki na jakiego ja kiedys trafilam- bardzo zabawne bylo dla niego to, ze mam tak zwane przeprosty, jak pokazal pielegniarce jak mi sie raczka wygina to tez sie ucieszyla... porazka. poza tym glukozamina taka bez recepty to tylko suplement diety tak naprawde, wiec marsz do porzadnego lekarza, bo skonczysz tak jak ja, czytaj z lekka beznadziejnie w kwestii stawow, a co do sportow, to napewno plywanie ci nie zaszkodzi

Gość kolanko
o kurcze, ja też mam przeprosty w rękach :( weź mnie nie strasz... ale co teraz Ci się dzieje w stawach, bolą Cię? dziękuję Ci za odpowiedź.

Gość kolezanka franka
bolec, to raczej nie, jak juz to rzadko, ale ogolnie niepreferuje biegania po schodach i takich roznych bo sie lubia zginac same bez uprzedzenia, a to nie fajnie tak wyryc pyskiem o posadzke. poza tym ja mam nie tylko przeprosty w stawach lokciowych i kolanowych, ale rowniez zwiekszona pronacje, a co za tym idzie bardziej mi sie kaletka maziowa sciera, wiec kolko sie zamyka- zbyt duza pronacja- "ocieranie" sie stawow- rozwalona kaletka maziowa- zbyt malo mazi- ocieraniesie stawow, jesli cie to pocieszy to ja mam tez to ze wzgeldu na taniec wyczynowy, gdyby nie on pewnie byloby teraz lepiej choc troche. poza tym anorektyczki, czyli miedzy innymi ja kosci i stawow to ogolnie nie maja najlepszych z racji dlugotrwalego niedozywienia

Gość jak to .....
o kurcze to mnie dziewczyny przstraszylyscie z lekka :( mi to strasznie strzelaja,teraz zamierzam brac sie za odchudzanie i troche pobiega i myslalam ze to mi pomoze na te strzelania kolanowe-one nie bola ale to tak dziwnie no :o czasem nawet w barku mi cos strzeli albo w palcach u nog ,co smiesznie brzmi:O no ale jak sie budze i przeciagam to peirwsze co slysze to wlasnie te cholerne strzykanie :o

Gość kolanko
koleżanka franka --> przykro mi, ze chorujesz na anoreksje, to straszna choroba. Mam nadzieję, ze znalazłaś jakiegoś dobrego psychoterapeutę, który pomaga Ci z nią walczyć. Dziękuję Ci za wszystkie rady. jak to.. - ja się trochę przestraszyłam i pójdę do ortopedy. ostatnio ćwiczę jogę i własnie też słyszę/czuję strzelanie w barkach, a na te przeprosty w łokciach własnie instruktorka zwróciła mi uwagę. Najgorsze sa te okropne kolana.. nie mogę tego słuchać bo mnie ciarki przechodzą. To się robi coraz dziwniejsze, wiec czas coś na to poradzić.

Gość jak to .....
kolanko --- u mnie to juz nie sa zarty:o wczoraj facet zostal u mnie na noc i rano jak zwykle jeszze przez sen mimowolnie sie przeciagalam a tu nagle slysze te moje trzaski a on o cholera co to jest?:O ja nie wiedzialam co powiedziec sciemnial mze to lozko tak skrzypi ale chyba tego nie kupil :( ludzie od czego to sie zrobilo?? teraz przypomnialam sobie ze jakis kwartal temu mialam akcje z prawym kolanem,otoz podczas siedzenia na kompie zwykle lubilam zginac noge w kolanie tak maxymalnie ze az czasem dretwiala:O a ze spedzam mnostwo czasu bo robie papi[erkowe prace w domu wiec cos mi sie stalo z tym kolanem od tego,zbierala mi sie ropa,puchlo i ledwo chodzilam i oczywiscie cholernie chrupalo,jak matka slyszala to w momencie gdy chodzilam to slabo sie jej robilo bo to byl dzwiek jakbym miala sie zaraz rozleciec nie mowiac o zginaniu,poszlam do lekarza zrobil punkcje skierowal na krioterapie,ona nie pomogla potem na usg ,bylo podejrzenie ze cos z lekotka,mialam miec robiona artroskopie ale okazalo sie ze to jedynie pogrubiona maziowka,dostalam leki i przepisane cwiczenia majace na celu wzmocnienie miesni podtrzymujacych rzepke-oczywiscie ich nie robilam systematycznie bo zwyczajnie zapominalam :O chrupanie przeszlo wszystko bylo ok az do teraz..od jakiegos miesiaca od tego wypadku z kolanem zaczelo mi tak trzeszczec wszystko:O nawet w barkach,stopach,raionach i...pachwinach:o prosze nie smiejcie sie ale ja nie wiem co jest grane...nigdy przed tem tak nie mialam

Gość a ja mam inne pytanie

Gość może za wysoka jesteś
ile masz lat? jaki rozmiar buta?

Gość jak to .....
ja na pewno nie jestem za wysoka-->>174/a rozmiar buta 37/38 co do tych cwiczen sprobuje je opisac:)-->>siedzisz na krzesle noga w kolanie lekko ugieta ale bardziej pod katem rozwartym,opierasz o podloge i napinasz miesnie ud,sprawdz reka tak aby dzialaly miesnie tuz nad kolanem -ona maja za zadanie wzmacniac wiazadelka i trzymac tam wszystko razem ;) takich powtorzen25 w odstepach 3 sekundowych po 15 serii dziennie-mam nadzieje ze wytlumaczylam w miare zrozumiale:) ja zaczelam od tygodnia cwiczyc na biezni bo mam w domu,pomyslalam ze moze tym sposobem troche rozchodze stawy,poki co zero poprawy-ale za krotko na efekty

Gość podbijam

Gość jerzyna123
czesc, mam 17 lat i boli mnie prawe kolano, nie moge siedziec w autobusie bo po 10 minutach musze prostowac noge , jesli jej nie wyprostuje to strasznie mnie boli i mam wrazenie jakbym miala "wate" zamiast kolana. wogole wydaje mi sie ze mi sie cos przesuwa w kolanie a jak je tak zginam do siebie to jakby mi sie kosci ocieraly , jedna o druga, okropne uczucie , napsizcie mi prosze co to moze byc

Gość paramore
ja mam dokladnie to samo brałam zastrzyki jakies OST lekarz mi je przepisal po 3 do kazdego kolana jednak nic nie pomogly niedawno nawet pojawila sie woda w jednym z kolan. nie wiem jak moge pomodz jeszcze moim kolanom. sadze ze lekarze nie do koca wiedzą co mi jest... prosze powiedzcie co moze mi jeszcze pomodz z gory dziekuje

Gość ewela1
mam ten sam problem. ale kolano--?praawe juz mnie bolalo wiec poszlam do ortopedy..ten wyslal mnie natomiast do chirurga. stwierdzili ze nie mam mazi prawdkopodobnie cos z rzepka i lekotka.. wiec zeby pszczedzic mnie przed operacja wyslali na rehabilitacje->pole magnetyczne, laser i terapuls. Szczerze mowiac o wiele bardziej teraz mnie boli i do tego zaczyna bolec lewe;/ dzisiaj bylam na kontroli u tego chirurga to dal mi zastrzyk kolano za 2tyg. kontrola a potem operacja

Gość paramore
ja już od pół roku nie byłam z tym u lekarza, nie mam zwolnienia z wf-u, i ogólnie nie chodzę na żadne rehabilitacje.. i to boli... nie wiem już co z tymi kolanami. Nie mogę długo chodzić nie mogę klęknąć nawet jak wstaje z krzesła to muszę się podpierać... na operację się nie zgodziłam bo wszyscy którzy ją przeszli jeszcze bardziej narzekają.. czy ktoś ma dobre rozwiązanie albo chociaż jakieś ćwiczenia na złagodzenie bólu? bardzo proszę o odpowiedź...

Gość la donna e mobile
zeel - lek homeopatyczny 3 * dziennie chyba do końca życia, pod język 15 min przed i po tabletce nic nie jeść ani nie pić, sprawdź, co Kościól katolicki sądzi na temat homeopatii

Gość la donna e mobile
Czy chorowałyście wcześniej na na gardło? anginy, infekcje itp?

Gość Kolanooo
Mam Coś z kolanem bo mi skrzypi juz z 2 lata a jestem bardzo mlody ;/ nie boli mnie mysle ze to jakis płyn sie wyciera bo czasami wogule nie czuje ;d

Gość yyyy...
mam 15 lat i też mi trzeszczą kolana... Bolą jak długo stoję, w kościele trudno mi klęknąć i ogólnie. Nie mam nadwagi, jestem dość wysoka, uprawiam dużo sportów. Zaczęło mi to sie jakoś teraz. Nigdy nie miałam problemów z kolanami i ogólnie nogami... Zaprzyjaźniona lekarka poradziła mojej mamie którą strasznie nurtują te kolana żeby iść do lekarza specjalisty bo to może być początek jakiejś np. choroby...

Gość grgrg
ja mam rzs i tez trzeszcza mi kolana ale to z powodu tego ze w skutek stanu zapalnego mojej błony maziowej prawie nie ma bede miala endoproteze kolana niedlugo

Gość vxcvxv
Pomóżcie! Też mam coś z kolanami; nie bolą ale w cholerę trzeszczą! Ledwie mogę wstać z przykucnięcia bo słychać potworne chrupanie. A że ledwie wstaję to tyle że starałem się ostatnio jak najbardziej odciążać stawy i chyba się mięśnie skurczyły ;p Gdyby ktoś mógł mi pomóc byłbym niezmiernie wdzięczny; kolana są mi bardzo potrzebne gdyż lubię takie sporty jak koszykówka, parkour ogólnie ostatnio ćwiczyłem wyskok no ale co mogę nafikać pod koszem jeśli czuję przy skoku jakby kolana mi pękały :(

Gość vxcvxv
P.S. Nadwaga czy jakieś tego typu rzeczy odpadają - 54 kg przy 175 cm wzrostu xD czyli raczej hardcore'owa niedowaga

Gość nattalia
O jak PISowcy się rozszaleli, wszędzie zasie...ją.swoimi durnotami. Jeśli chodzi o kolana, to najszybciej dowiecie się przyczyn po lekturze Tombaka. Trzeba oczyścić jelito, potem wątrobę, nerki i stawy, w takiej kolejności. I stawy będą jak nowe. Ja tak miałam.

Gość nattalia
wierze w cuda rudego

to z watroba było dobre :D trzeszczenie kolana powoduje nierówna chrząstka stawowa, co oznacza początek zmian zwyrodnieniowych, czyli starzenie się narządu ruchu.

Gość mwl4
Mi także trzeszczą kolana, ale jednak strzelają... Kiedy siedzę to po prostu z 10min. mogę tak przesiedzieć bo muszę wyprostować kolana i tak kiedy są kolana w pozycji 75% wyprostowane strzelają.... Z przysiadu jak wstanę to strzelają mi w pozycji 75%, a kiedy stoję i lekko opuszczę się w dól na kolanach to 90-95%.. Mam 13lat, i mam to już od kiedy pamiętam... Kiedy tylko wstaję to od razu naciągam kolana, żeby mocno nie strzelały :D Wogóle mnie nie bolą, chyba że jeśli nie będę "strzelał" nimi, to wtedy bolą :/ (ale to mało) Narazie nie mam z tym dużych problemów.. Kiedy biegam, jeżdżę na rowerze itd. wogóle tego nie ma. Przy chodzeniu tylko 1 raz mi strzelą i już potem normalnie chodzę. Kiedy rano wstajecie to radze szybko wznieść się na palcach u nóg, i odrazu jest lepiej :D Nie mam chyba zamiary iść z tym do lekarza. :P Myślę że to jeszcze nie jest potrzebne :D Dopiero jak będę mocny ból odczuwał itp. to dopiero pójdę. Ale co już mówię to nigdy nie pójdę na operację, bo będzie tylko gorzej... ...moja ciotka skręciła sobie kolano, pracuje w szpitalu, dużo chodzenia itp. Kiedy zrobili operacje to gdy otwierali kolano to skapnęli się że to nie ta noga O_o !! Moja Ciocia odczuwa jeszcze większy ból niż przed operacją.....

A ile masz lat autorko? Takie trzeszczenia jak opisujesz, oznaczają, że masz nierówną chrząstkę na powierzchniach stawowych... może też być mniej mazi, jak mówia twoi znajomi.. To nie jest nic strasznego, prawie kazdy tak ma, tylko nie zwraca na to uwagi.. ale jesli rzeczywiście owe trzeszczenia komplikuja ci zycie codzienne i cie bardzo niepokoja, to wystarczy pójść do lekarza i poprosic o skierowanie na rtg kolan.. ewentualnie mozna je prywatnie zrobić, trzeba się zorientować, ile ono kosztuje.. A jeśli chodzi o przeprosty, to są one fizjologia u kobiet... Kobiety maja tendencje do przeprostów i nie jest to nic nienormalnego, a że lekarza to zaciekawiło, to może rzeczywiście śmiesznie to wygladało :)

Gość gość
Hej;) Ja mam 17 lat mam tą samą sytuację, też mi trzeszczą kolana i to strasznie i jak chodze to nieraz mi się coś tam przekręci i upadam. Na zdjęciu RTG nic mi nie wyszlo , ale udałam się do ortopedy na usg i wyszło, że mam rzepke za wysoko ustawioną a boki mi się ocierają i już musiałam się z tym urodzić . Więc musze jeszcze przez tydzień chodzić na rechabilitacje a jeżeli nie pomoze to zastrzyki w kolano. Więc lepiej też się udaj na usg kolana bo to nie ma żartów.;) Pozdrawiam ;d

Gość Kolankoo
Mi na rechabilitacji karzą jeździc na rowerze bo to niby pomaga. Więc spokojnie;) Mi ortopeda mowil, ze sport moge uprawiac, ale jak cos sie pogorszy to zwolnienie z wf;)

Gość tez to mam mam
słuchajcie ja mam 24 lata i od kilku lat mi 'trzeszczy' szczegolnie jak kucne, to masakra, wszyscy sie patrza na mnie, no i jak jestem dlugo na nogach to mnie bola kolana, pewnie to przez rozne dietki....bo nie powiem ciagle jakas stosowalam, mimoze aktywna bardzo jestem ale na to jest sposob, wysmiejecie mnie, ale co tam otoz zniesławiona dieta optymalna, duzo chrzastek, galarety, boczek itp jak tak jadłam nic nie trzeszczlo!! przy okazji wlosy i paznokcie piekne niestety teraz mam ciezką prace i nie za bardzo mam jak sie tak zywic i d**a, trzaski wrocily:(