Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adgam1981

toksoplazmoza a ciąża

Polecane posty

Gość adgam1981

witajcie! Może ktoś mi pomoże zrozumieć moje wyniki toxo. Pierwszy robiony 06.02.- IgG

powiem ze powinnas sie udac do przchodni chocby ogólnej i tam ci powiedza bo dla mnie nie są dobre bo ja maam taki i lekarz mi powiedział rewelacja juz ci pisze IgG 0 U/ml normy < 4 ujemny 4-8 wątpliwy > 8 dodatni IgM 0,05 normy 0,55 ujemny 0,55-0,65 watpliwy 0,65 dodatni nie wiem co mam ci poradzic innego

wpisz w szukarce internetowej haslo toksoplazmoza i bedziesz wiedziec wszystko .rowniez jakie sa prawidlowe wyniki.

Gość Strażaczka
czesc Witaj w klubie. Ja przez toksoplazmoze osiwiałam. Okazalo sie ze mam toksoplazmoze gdy juz bylam w ciazy. Wszyscy w tym lekarze natychmiast mi kazali usunac z domu psa itd Robilam badania psu i okazuje sie ze nie jest nosicielem. Tokso mozna sie zarazic podobno od wszystkiego jedzac mieso surowe typu tatar nawet idac do sklepu i łapiac za klamke gdzie wczesniej ktos sprzatał odchody po kocie i nie umyl rąk.To słowa lekarza. W ciąży przyjmowałam w oodpowiednich terminach antybiotyk Rovamecyne i robiłam badania. Teraz mam juz poł rocznego synka ważącego 9500 i mierzacego 86 cm. KOLOS. Adrian mówi juz mama i jest całkiem zdrowy.W skali Abgara (nie wiem jak to sie prawidlowo pisze) dostał 10.Urodził sie naturalnie przez półtorej godziny mial 64 cm i ważył 4600. Spoko glowa do gory. W razie watpliwosci pisz.

Gość graco
do strażaczki....ja też chorowałam w ciąży (17 tydz)..leczyłam revamecyną...urodziłam w listopadzie..i tu pytanie: jakie badania wykonywałaś małemu po porodzie (ja usg pc i dno oka)....odpisz proszę

Gość Strażaczka
grako... U nas po porodzie w szpitalu popełnili błąd. Podobno jak jest tokso... u matki powinno sie po porodzie robić badanie krwi od razu matce i dziecku. U nas bylo tak ze zrobili dziecku. Po wyjsciu ze szpitala mąż od razu zapisał dziecko do Centrum Zdrowia Matki Polki na oddział chorób odzwierzecych i bylismy z małym w przychodni. Robili mu badanie krewki w kierunku tokso.Okazało sie ze mały przez łożysko otrzymał ode mnie chorobę. Ale doktorowa kazala go pokazac za miesiac. Na poczatku igg po porodzie miał 156 po miesiacu spadlo do 56 pożniej do 24. Mamy teraz spokojnie pokazac sie jak Adrian skończy rok. Wszystko jest ok . nie ma powodów do zmartwien.Robiłam mu tez badanie oczek i wszystko ok.

Gość lauraimpresja
ja sie tez leczylam w ciąży, zaraz rodzę lkarz na razie poweidzialł ze po urodzeniu zbadac krew dz. w kierunku tokso i po pól roku powtórzyc badania.

Gość Strażaczka
grako... podBadał malego skrupulatnie pod katem tej choroby i za kazdym razem Bogu dzieki bylo wszystko ok. Mały urodził sie 4 dni przed terminem.Wazył 4600 a mierzył 64 cm ;-0

Gość Strażaczka
cos mi zjadlo tekscik ...sorki..... podczas badania usg lekarz byl uprzedzony o tokso....i ww tekst

witajcie, czyli jesli sie okaze ze mam toxo i bede leczona.To pamietac o badaniach maluszka po porodzie- czyli krew na toxo,badanie oczu. Czy cos jeszcze? Dzieki za odp.- zmartwiona przyszła mama :/

Gość Strażaczka
adgam 1. po porodzie dopilnuj by dziecku zrobili badania krwi w kierunku tokso 2. w czasie usg uprzedz lekarza o tokso i niech pod tym kierunkiem sprawdza fasolke 3.jesli po urodzeniu malenstwa bedzie w wyniku tokso: - zapisz dziecko do poradni chorob odzwierzecych (ja mam Centrum zdrowia matki polki w Łodzi jestem lodzianka - nie wiem gdzie mieszkasz ale napewno jest cos podobnego ) - zbadaj krew dziecku (jest pobierana z paluszka) - jesli to konieczne popros o skierowanie do okulisty - chodz systematycznie do poradni chorob odzwierzecych wtedy kiedy wyznaczaja termin Pozdrawiam

Gość graco
straźaczko...daj mi nr do tej Kliniki lub poradni..chciałam sie z nimi skontaktować ale moja dr nie dala mi skierowania..mój mały ma już 4 m-ce i tak jak wyżej kazali mi zrobić badanie w wieku 6 m-cy..czytalam że nie ma na co czekać..błagam daj jakiś kontakt/ namiary..z góry dzięki

Gość Strażaczka
grako chwileczke sprawdzam w dokumentach

Gość Strażaczka
grako podaj mi maila wysle ci na priv

Gość Strażaczka
grako wysłałam ci mailika

Gość w temacie
a jakie masz IgM? jeśli masz IgG to dobrze, nic nie grozi twojemu maleństwu, tzn. że przechorowałaś toksoplazmozę w przeszłości i to są przeciwciała ochronne(jak większość społeczeństwa bezobjawowo, albo z katarem, bólem gardła, w każdym razie nieświadomie i niegroźnie). A dla płodu niebezpieczne jest świeże zakażenie w trakcie ciąży, i wtedy jest wysokie IgM a IgG początkowo nie ma, pojawia się dopiero później.

Gość graco
dzięki za mail...... od w temacie....w 17 tyg ciaży IGg 126 a IGm dodatnie, potem IGg niższe a IGm ujemne....

adgam1981 >> Z jakiej przyczyny \"klonujesz\" swoje posty ? Chyba 14 wykasowanych wystarczy.