Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stoliczek wiosenny

Szykujemy wielkanocne potrawy...

Polecane posty

Gość stoliczek wiosenny

Proszę wpisywać ulubine wielkanocne potrawy waszych bliskich, ciekawe przepisy i pomysły na Święta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zzzbbbbb
Dzików i zajęcy nigdy nie robiłam, ale uwielbiam dekorować stół i robić dodatki, np. jajka faszerowane pastą z żółtka i tuńczyka, salami z serem pleśniowym, kabanoski przewiazane szczypiorkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wiem, że na pewno zrobię babkę drożdzową parzoną. Ciasto nie jest najłatwiejsze do zrobienia, ale jak wyjdzie i się taką babkę polukruje to wygląda jak z obrazka. A smakuje..Mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babka dobra myśl
babka parzina...pierwsze słyszę podajcie przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noo problemoo
ugotować jaja na twardo, przekroić na pół wyjąć żółtko, wymieszać je z kawałeczkami obrze odsączonego tuńczyka(najlepiej tuńczyk w oleju) i nałożyć do półówek jaja, można na górę dać jakąś zieleninkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no przeciez w lozku trzeba
kurcze ja juz mam takie gazy a po jajkach to w ogole

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niestety przepis mam w domu - a teraz na dłuższy czas przebywam poza. Jak do niego zawitam i nie zapomnę to podam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To co u mnie zajadają
Sałatka ale wielkanoc puszka kukurydzy puszka groszku 3 jajka 3 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 6 ogórków kiszonych majonez ugotowane warzywa, jaja- pociąć w drobną kratkę, dodać ogóreczki kiszone pocięte w kratkę, wsypać groszek i kukurydzę, na koniec dodać majonez kielecki ...a dla tych co lubią mięsko można kawałek wiejskiej kiełbaski wkroić to daje aromat i smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może mięsko...
pieczony boczek goździki, sól czosnkowa, pieprz, papryka w proszku, majeranek 1 kg boczku wędzonego 4 cebule 1 główka czosnku 2 marchewki natka pietruszki olej, słonina boczek naszpikować czosnkiem,przyprawami, polać oliwą lub olejem, na górę ułożyć plastry surowej cebuli, tartej marchewki, odstawić na noc Następnie dajemy na palnik, dolewamy tłuszczu, może być trochę plastrów słoniny na spód i na małym ogniu, wkruszamy kostkę rosołową( jeśłi używamy), następnie boczek posypujemy mąką i przewracamy, za kilkanaście sekun dolewamy wody i dusimy pod przykryciem Dobre do kanapek, do ziemniaków i smak godny polecenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do a może mięsko.
czy nie dotyczy to boczku surowego-wędzony sam w sobie jest juz dobry????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może mięsko...
nie dotyczy to wędzonego, z surowym też można kombinować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dawajcie wiecej
najlepiej prostych, smacznych iefektownych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sosiki
sos tatarski Składniki: mały słoiczek majonezu, płaska łyżka musztardy, sok z dwu małych cytryn, łyżka świeżo utartego chrzanu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, posiekany mały korniszonek, żółtko na twardo przetarte przez sitko i drobno posiekane gotowane białko. Składniki połączyć, Doprawić do smaku solą, szczyptą cukru pudru i odrobiną mielonej papryki. Ćwikła Składniki: 70 dkg buraków, 5 dkg tartego chrzanu, 15 dkg jabłek, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny do smaku (lub kwasek cytrynowy). Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Umyć. Zalać wrzącą wodą. Ugotować pod przykryciem lub upiec w piekarniku. Następnie wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół. Usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z buraczkami, chrzanem i winem, doprawić do smaku, przełożyć do słoja, przykryć i pozostawić na kilka godzin w chłodziarce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Śledziki
Śledź polski 4 piękne śledzie - mleczaki należy wymoczyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, w czasie zaś moczenia kilkakrotnie wodę zmieniać. Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórkę, wyjąć i odłożyć mleczka, odciąć ogon i głowę, podzielić na filety, z których usunąć ości. Filety układamy w słoju szklanym, przekładając je cieniutkimi talarkami cebuli (2 cebule), ziarenkami pieprzu, ziarenkami ziela angielskiego, podzielonym na cząstki listkiem laurowym oraz plasterkami cytryny (bez skórki i pestek). 1/4 l stodkiej śmietanki łączymy z sokiem wyciśniętym z 3 dużych cytryn oraz mleczkiem śledziowym przetartym przez druciane sitko. Do sosu dodac 1/2 tyżeczki cukru pudru. Sosem zalewamy filety ułożone w słoju i odstawiamy do lodówki. Po 24 goddzinach śledzie są "dojrzałe" i stanowią znakomite danie postne. Do śledzi podajemy ziemniaki - obrane, otoczone w oliwie, osolone i oprószone kminkiem, upieczone w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szyneczkowa
Ruloniki z szynki 5-6 cienkich plasterków szynki lub kiełbasy szynkowej, szklanka gęstej śmietany (niezbyt kwaśnej), łyżka świeżo utartego chrzanu, trochę soku z cytryny, łyżeczka sproszkowanej żelatyny, sól. Plasterki szynki zwinąć w ruloniki, śmietanę ubić na sztywno dodając chrzan, szczyptę soli i trochę soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodać namoczoną w odrobinie wrzątku; dokładnie rozpuszczoną żelatynę. Kremem napełnić ruloniki szynki (najlepiej za pomocą cukierniczej szprycy) i ułożyć na przybranym listkami sałaty półmisku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jejeczkowo
Jajka w majonezie Składniki: 10 jajek, 1 puszka zielonego groszku, 1 pęczek szczypiorku, 5-6 liści sałaty, 1 puszka wędzonej ryby, 1 słoik majonezu, 3-4 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier. Ugotowane (10 min od chwili włożenia do zimnej wody) na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Układamy na liściach zielonej sałaty, albo bezpośrednio na półmisku. Posypujemy zielonym groszkiem. Majonez mieszamy z gęstą śmietaną i musztardą, solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę cukru i ewentualnie soku z cytryny. Tak sporzadzonym przysmakiem polewamy jajka. Posypujemy szczypiorkiem. W innej opcji do sosu możemy dodać szczątki wędzonej rybki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotowana szynka
Surową szynkę wędzoną przechować powieszoną w chłodnym, przewiewnym miejscu. zawiniętą luźno w gazę. Przed gotowaniem należy wymoczyć ją przez 2 godz. w zimnej wodzie, po czym krótko obmyć w wodzie gorącej. W sporym garnku zagotować wywar z włoszczyzny (bez kapusty); jeśli mamy, można dodać trochę ziół takich. jak tymianek, liść laurowy, ziele angielskie. Szynkę wlożyć do wrzącego wywaru i gotować 2-3 godz.Gdy metalowy szpikulec wchodzi miękko w szynkę, jest gotowa. Do całkowitego ostygnięcia należy pozostawić ją w wywarze i wtedy dopiero wyjąć. Szynkę kraje się bardzo ostrym nożem w cienkie plastry i układa na półmisku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktoś wiecej
szynkę wkładamy do marynaty na 2 tygodnie nastepnie gotujemy wodę z przyprawami i zanurzamy szynkę na 20 minut parzymy następnie przekładamy do piekarnika najlepiej do prodziża pieczemy tyle ile szynka wazy na koniec 10-15 minut przed końcem pieczenia nakładamy na szynkę miód lub cukier pieczemy (10-15 minut) polecam jest pyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tej cebulki do śledzików nie zapomnij sparzyć, a jeszcze lepiej zeszklij na oleju.\"Żywa cebulka\" uruchomi fermentację nawet w lodówce. Pod jajeczko w majonezie - liść sałaty,plasterek szynki i dopiero jajko(ta wersja oczywiście bez rybich szczątków\". Na wielkanocnym stole obowiązkowo biała kiełbasa, podlana tłuszczykiem,opiekana z cebulką.Obowiązkowo biały barszcz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j-ka
do otulona_snem smaczna kapuste mozna kupic w Kaufland.Bigosik wychodzi super, nawet nie musisz jej wczesniej namaczac. W duzych puszkach Weinsauerkraut marki Clasic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZBYSZEK
szukam przepisu na upieczenie surowej szynki wędzonej ( wieprzowej)-ratunku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Otulona snem - nie kupuje sie kapusty w puszkach na bidos jest tez kapusta w woreczku 500g jest na bigos dobra (aldi, plus, real) sa tez polskie sklepy ci napewno maja polska kapuste kiszona lub wiedza gdzie taka mozna kupic od lat gotuje z tej kapusty w woreczkach bigos jest bardzo dobry niemozesz tyego kwasu po obgotowanu wylewac do zlewu bo moze byc za malo kwasna ta kapusta.Odlewam kwas z obgotowanej kapusty do garnka jezeli juz szystko dodalam do bigosu i chwile sie pogotowal i stwierdzam za malo kwasny to dolewam tego odlanego kwasu spowrotem. zycze powodzenia Wesolych swiat i mokrego dingusa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luciusz
witam mam ciekawa potrawe ... nazywa sie mufinki jajeczne . Potrzeba : blache na mufinki (w kazdym sklepie z takimi wiekszymi wglebieniami mozna dostac) i tak wkladamy plaztry szyneczki lub innej wedliny do kazdego wglebienia tak aby wylozyc spod do srodka wrzucamy po 2-3 w zaleznosci od miejsca pomidory cherry (te malutkie) ewentualnie kroimy calego i wrzucamy kilka kostek mozna dodac rownierz szpinaku troche jak kto woli na koniec wbijamy jajko w zaleznosci od wielkosci wglebienia czasem dwa doprawimy lekko sola i pieprzem i pieczemy przez ok 20-25 . Po wyjeciu blache odwracamy i uzyskujemy ladne mufinki z jajkiem w srodku .... Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W zeszłym tygodniu kupiłam matiasy,piękne,białe.Kurna fi,normalnie obrzydliwe były,słodkawe.A morszczuk po upieczeniu jak galareta w środku.Kupowane w intermarche.Jestem rozczarowana ;( Gdzie kupujecie ryby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kupuję ryby
w zaprzyjaźnionym sklepie rybnym - przyłażę tam średnio dwa razy w tygodniu, więc zamawiam sobie rożne ładne i smaczne rybki ps unikam mrożonych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W NASTĘPNYM ROKU MUSZĘ PAMIĘTAĆ O: 1.ZASZADZENIU SZCZYPIORKU W DONICZKACH (W WIELKĄ SOBOTĘ NIE MOGŁAM NIGDZIE DOSTAĆ) 2. KUPIĆ TYLKO JEDEN MAŁY CHLEB( DO NASTĘPNEGO PONIEDZIAŁKU STARCZY) 3.ZASADZIĆ RZEŻUCHĘ 4. KUPIĆ OBRUS WIELKANOCNY:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość edik
drogie panie swięta to miły czas na spedzenie czasu z rodzinka nie koniecznie przy suto zastawionym stole,polecam zjeść świateczne sniadanko jajeczko,szyneczke a potem wybrac sie na mily spacerek,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może ktoś ma przepis na jakieś danie jednego garnka bo flaki mi się znudziły , bigosik zrobię i jeszcze coś by się przydało żeby można było odgrzać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znalazłam 3 przepisy na trochę lżejsze Święta:) http://www.wielkiezarcie.com/recipe57207.html http://www.wielkiezarcie.com/recipe13770.html Sałatka warstwowa 1. Seler ze słoika 2. Kukurydza z puszki 3. Szynka pokrojona w kostkę 4. Ananas z puszki pokrojony w kostki 5. 1/2 pora pokrojonego w krążki i posolony 6. 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych w kostkę 7. 5 łyżek majonezu 8. 3 łyżki śmietany 18% (gęsta) 9. Ser żółty potarty Układać kolejne warstwy (od 1 do 6) najlepiej do przezroczystej salaterki - bo najładniej odda efekt warstw. Majonez ze śmietaną pomieszać w kubku, rozlać go na warstwie ugotowanych jajek. Na koniec posypać to utartym żółtym serem. Spróbowałam tych przepisów i są naprawdę godne polecenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×