Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pauliśka18

pierwszy raz będę chrzestną

Polecane posty

Gość pauliśka18

czy ktoś mi może coś powiedzieć na ten temat bo strasznie denerwuję sie takimi wydarzeniami, szczególnie jeśmi mam cos mówić. Były jakieś nauki u księdza ale nie mogłam pójść i teraz sie martwię że nie będę wiedziała co mam robić. czy ja tam mam jakąś kwestię do mówienia

Gość pauliśka18
czy mógłby mi ktoś pomóc i odpowiedzieć

przyjdziesz do kosciola, na czas chrztu potrzymasz dziecko, ojciec chrzestny pojdzie odpalic swiece i po krzyku, spokojnie, nic nie mowisz :) tylko trzymasz dziecko i idziesz do komunii

Gość pauliśka18
dzięki bo w domu juz na mnie nakrzyczeli że jak nie poszłam do księdza to mi teraz dobrze że się denerwuję

Gość pauliśka18
nie to nie żart

jak to nic niemowi, jest jakas formulka ale w formie odpowiadania na pytania ksiedza

Gość pauliśka18
o matko ja publicznie nie moge słowa wydukać

Gość pauliśka18
jak coś zaczne bez sensu bełkotać to to potem mnie już nie pocieszy

Gość pauliśka18
ok dziekuję wszystkim chwała Bogu że to nie moje dziecko bo bym się chyba nerwicy nabawiła

ja tam jak byłam chrzestna nie trzymalam dziecka. I tez nie bylam na naukach i milam stresa ale to nic strasznego naprawde nie ma sie czym martwic. Jak ksidz powie cos tam o bialej szacie to nakryjesz dziecko taka biała chusteczka co nie wiem jak sie nazywa i tyle, a i ksiadz cos tam pyta a ty sie na wszystko zgadzasz i nie sama bedziesz odpowiadac tylko rezam z chrzestnym i rodzicami. Głowa do góry to trwa kilka minut i da sie przezyc.

niektorzy robia tak, ze matka chrzestna trzyma dziecko, a ojciec chrz. swiece, i stoja w srodku, a \"normalni\" rodzice, po bokach

nie mowi sie tak ani nie tylko : chcemy lub przyrzekamy.. Ksiadz pyta dla przykladu: czy chcecie chrztu dla swojego dizecka? Odpowiadamy: chcemy albo.. czy przyrzekacie wychowywac dizecko w wierze..(..) --- przyrzekamy. Powtarzaj za ksiedzem... dasz rade