Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cień odbicia w lustrze

Czy znajdę tu psychologa?

Polecane posty

Kogoś, kto wysłucha, postara się zrozumieć, spojrzy z dystansu, może udzieli jakichś rad. Czy to możliwe?

Można na maila? Nie chcę za bardzo wywewnętrzniać się na forum.

Postaram się zrobić to jeszcze dziś:)

jesli chcesz ja tez sluze pomoca- xena-85@o2.pl zawsze jak czlowiek sie wyzali to mu lepiej....

Tak, ale równie ważne jest mieć przeświadczenie, że ta osoba naprawdę rozumie, że myśli podobnie, jest w stanie wczuć się w sytuację. A o to bardzo trudno. A może dlatego, że moje problemy są jakieś dziwne? Ale wyrzucić to muszę z siebie i zaraz pewnie zacznę pisać.

Gość bezsenna 3
To moze mi pomozecie? mam problem ze snem ale nie moge spac tylko przed praca po wolnyc dniach (pracuje po 12 h) wiec miedzy dyzurami mam wolne. W taka noc czuwam i nic mnie nie uspi, dopiero nad ranem moze wtedy godzinke spie albo nawet nie. Juz wyprobowalam wszystko.

Gość bezsenna 3
przed dniem pracy, ale jeszcze chcem zaznaczyc, ze w pracy mnie nic nie stresuje, lubie ja i ludzie sa w porzadku. Nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego nie spie, ale juz w dzien denerwuje sie na mysl, ze jutro ide do pracy i ze moge nie zasnac i wtedy 12 godzinna praca bedzie dla mnie koszmarem

pomijając fakt, że stres masz z powodu myślenia o tym, że do pracy idziesz (-> tym, że nie zaśniesz), to... jak spędzasz ten wolny dzień? i czas przed położeniem się do łóżka?

Gość bezsenna 3
wiem, ze to myslenie w dzien juz wywoluje u mnie stres, ale odwracam mysli, staram sie nie myslec, ale nie da sie, ja nie umiem pozbyc sie tych natretnych mysli, mam wrazenie, ze tylko raz pomysle. Czas spedzam rozne, przed snem spaceruje, zachowuje higiene snu, wietrzenie pokoju, wczesna kolacja, goraca kapiel, cieple mleko, czasami tabletki na sen. Faktem tez jest, ze duzo czasu spedzam przed komputerem. Ale jak ide do pracy, to tak sie zaprogramowalam, ze jak nie poloze sie do lozka o 22, to juz nie zasne, czasami jak poloze sie przed 22 to zasne na godzinke i znowu nie spie. Jak mam wolne to spie o ktorej badz godzinie bym sie nie polozyla.

Gość bezsenna 3
jak sie klade to zawsze nastawiam komp. z filmem bo wtedy zdarza sie, choc bardzo rzadko, ze zasne w trakcie. Zauwazylam, ze jak tylko wchodze do lozka, to mam przyspieszony oddech. Problemy ze snem zaczely sie u mnie jakies juz 3 lata temu, ale wtedy nie spalam ani w dzien ani w nocy po kilka dni do tygodnia, potem padalam ze zmeczenia i spalam 1 noc i tak w kolko

Gość bezsenna 3
juz bylam na granicy wyczerpania i kolezanka namowila mnie na wizyte u psychiatry, poszlam, przeszlam terapie poltoraroczna, zalatwilam inne sprawy i sen mi sie bardzo powoli, ale regulowal no i takim sposobem teraz w ogole spie, ale nadal nie moge spac przed praca i nic sie w tej materii nie zmienia.

Gość bezsenna 3
oki sprobuje bez tego. Ja nie uslyszalam od niego zadnej diagnozy, pytalam powiedzial tylko, ze jestem zdrowa. Terapia po jakby rozpoznaniu miala na celu przerwanie uzaleznienia emocjonalnego

Gość bezsenna 3
tego nie moge wykluczyc bo sie nie badalam.

Gość bezsenna 3
no ale czy te somatyczne dolegliwosci powodowalyby taki wybiórczy bark snu?

aaa, czyli leki? wbrew pozorom czasami leki nasenne zaburzają sen (!). naprawdę nigdy nie zasypiaj przy czymkolwiek co wydaje dzwięk. zdarza sie, że sen zaburza nawet tykanie budzika lub podłączone do prądu, ale wyłączone urządzenia. ja wiem, że to trudne, ale nie powinnas myslec o tym ze nie zasniesz (samospełniająca się przepowiednia). mozesz pic melise np. na godzine przed snem (ale ogranicz sie do jednej filizanki), skorzystac z relaksacyjnych nagran (tu polecam synchronizatory alfa-theta, a nie śpiewanie ptaków w lesie;P) może uzupełnij wit. b i magnez

somatyczne też. ty jesteś nieświadoma podczas snu, ale twoj organizm caly czas funkcjonuje i jesli jest cos nie tak, to reaguje np. rozbudzeniem. acha, nie pij herbaty czarnej i zielonej na 2, 3 godziny przed snem (teina i kofeina)

Gość bezsenna 3
dziekuje zastosuje wszystko o czym napisalas, to jest takie ciezkie do przezycia ten sen. Juz czytam wszystko co tylko sie da, ale nie moge znalezc rozwiazania. A gdzie moglabym dostac te nagrania, czy szukac w necie ?

Gość bezsenna 3
tak z herbata wiem, zielona pije na nocnych dyzurach :)

\"przeszlam terapie poltoraroczna, zalatwilam inne sprawy\" - domyslam się, że te inne sprawy były dość stresujące? bo jeśli mamy długi czas sytuację stresową, to może się ona \"odbić\" po czasie własnie np, bezsennością nawiasem - praca zmianowa jest najbardziej zabójcza dla organizmu, ale takie czasy :/ alfa synchro theta są w necie. mogę wysłać ci na maila pliki mp3