Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawsze_blisko

unieważnienie ślubu kościelnego z byłą żoną

Polecane posty

Gość zawsze_blisko

dziewczyny, czy ktoras z was byla w takiej sytuacji? moj narzeczony chce uniewaznic slub koscielny z byla zona,jestem ciekawa,czy to jest w ogole mozliwe

Gość POcoto
Trudne i jest to w gruncie rzeczy samooszukiwanie się.Co potem pozna kolejną laskę i z tobą też unieważni ( zakładając, ze się w kosciele też chajtniecie)

Gość zawsze_blisko
ale dlaczego samooszukiwanie? w niecaly rok po slubie byli juz rozwiedzeni, ona nie opiekowala sie w ogole dzieckiem, którego pojawienie sie bylo zreszta głownym powodem zawarcia tego związku malżeńskiego (ja tego nie rozumiem,no ale mniejsza z tym) chodzi mi bardziej o procedurę my bierzemy cywilny, ale on i tak chce uniewaznienia koscielnego z nią

Gość myślę że jak rozstali się
do roku, to jest to całkiem możliwe, problem może być ze względu na dziecko, z tego co wiem, ale to wszystko kwestia indywidualnej sytuacji.....mój znajomy miał podobną sytuację, rozstali się po kilku miesiącach, ze względu na konflikt mojego znajomego z teściem..... jego zona zawsze stawała po stronie tatusia, z którym musieli mieszkać- bo ona inaczej sobie nie wyobrażała.... uniewaznienie było na podstawie, niedojrzałości do małżeństwa, ale trwało to dość długo, chyba ze 2 lata..... moze tu coś znajdziesz: http://www.kosciol.pl/article.php?story=20051204141654309

Gość zawsze_blisko
wielkie dzieki za pomoc moj facet tez mial konflikty z tesciem i to nawet rekoczyny;)

Gość zajrzyj tam i tu
jest tu taki temat o uniewaznieniu małzeństwa. Dodam od siebie ,że tylko wtedy można uniewaznić ślub kościuelny jak kobieta jest w ciązy idąc d ślubu i jest w stanie potem to udowodnić. Z regóły bierze się własnie ze jak idzie się do ślubu w ciązy jest to tzwany przymus. I wtedy mozna uniewazniac. Dlatego wszystkie lecą z brzuchami pod ołtarz bo wiedzą ze jak w małzeństwie pójdzie cos nie tak to pójda tam i tu i powiedzą ze wzieły ślub z przymusu bo były w ciązy.I dostaną to niewaznienie. jest zapis ze jeszcze prócz przymusu mozna uniewaznic małzeństwo jak swiadomie zatai sie chorobę psychiczną i niechcęc do posiadania dzieci.Bo celem wdg koscioła jest zrodzenie potomsta .I o tym tez pisze.

Gość zawsze_blisko
właśnie powodem slubu byla ciąża,co zdecydowanie jest do udowodnienia ,dzięki jeszcze raz!

Gość było o tym
up

Gość aabb
moj maz tez uniewaznia, to trwa ale jak widac da sie zrobic. Odpowiednia kasa i swiadkowie...

Gość rzygać sie chce
ot "moralność" świętojebliwych "katolików" :P:P:P:P:P:P:P:P

Gość aabb
najpierw chca slubu bo co ludzie powiedza jak sie razem mieszka :) a potem rozwody bo sie okazuje ze nie pasuja do siebie... zacofania w tym kraju nie brakuje

Gość wariatuncio
jaka kasa jacy swiadkowie? musisz miec dowód na papierze np od lekarza ze sie leczyłas psychicznie i wtedy to jest dowód, nagrania na taśmie, czy listy, czy przymus był a dosowdem np na przymus jest ciąza i tez łatwo udowodnić........

Gość aabb
jaasne wierz w co chcesz, mowie to co sie dzieje akurat w moim przypadku. jesli widzialas lub mialas inaczej to OK.

Gość Też chciałabym...
Up

Malzenstwo da sie uniewaznic. Szczegolnie, jesli bylo ono zawierane pod presja- w tym wypadku z powodu dziecka. Gdyby nie dziecko slubu by nie bylo, wiec decyzja nie byla w pelni wolna.

Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy tel 661 437 833