Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studenciak z daleka

Jak dobrze zaokrąglać liczby po przecinku

Polecane posty

Gość studenciak z daleka

Na zajeciach wykladowca zaokragla patrzac na 3-4 a nawet 5 miejsc po przecinku i jak jest powyzej 5 to zaokragla, czasem mi sie wydaje ze on to z kosmosu bierze i wlasnie slecze nad zadaniem i nie wiem jak poprawnie zaokraglic np liczbe 1,2165525. Czy mam napisac 1,21 czy 1,22 bo po jedynce i 6 i dalej 5.. Sama juz nie wiem jaka jest poprawna zasada bo czasem sie gubie :o

Gość jaktotak*
Jeżeli chcesz zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku to 1,22 jest prawidłowo :)

Gość studenciak z daleka
Ca jakby tam bylo 1,215 to wtedy tez?? Czy dopiero jak jest powyzej 5? Bo czasem dziwacznie sie zaokragla :D Moze tak na ile licz za przecinkiem mam patrzec by dobrze zaokraglic, jak do dwoch miejsc po przecinku to mam patrzec tylko na kolejna (czyli trzecia) czy jeszcze dalej...??

Gość rl
patrzysz na trzecia i reszte masz w d.........

Gość jaktotak*
Jeżeli masz zaokrąglić do dwóch miejsc po przecinku, to patrzysz tylko na trzecią. Inne Cię nie interesują!!!

Gość studenciak z daleka
ok dzieki ;) tak samo w przypadku 3 miejsc po przecinku (patrze tylkoa na 4??)... Jak jest 5 to zaokraglamy czy dopiero od 6?

Jak masz 3 cyfry po przecinku lub więcej, a chcesz mieć 2, to zawsze zaokrąglasz, nieważne czy jest 5, czy 6 czy 2 czy 8 :D:p Do 4-ki włącznie zaokrąglasz w dół, od 5-ki w górę :p

Gość studenciak z daleka
wielbicielu a mozna nie aokraglac w dol, bo to wtedy calkiem zmienia wynik, a tak bez sensu, w gore to jeszcze zrozumiem :D

Gość studenciak z daleka
w tym drugim przykladzie wychodzi na to ze zostaje tak samo czyli kumam i lapie zasade :D dzieki :D

Gość studenciak z daleka
a jakby bylo 1,215 to co wtedy :D :D oto pytanie ;)

W jednym i drugim wypadku wynik się zmienia, bo nie będzie już tych dalszych cyfr :p Przy 1,215 zaokrągla się do 1,22.

Gość studenciak z daleka
No wlasnie a czasem jak jest 1,215 i jakies inne to wykladowca zaokragla w gore czyli patrzy na dalsze miejsca po przecinku i badz tu madry jak zaokraglic, jak on raz patrzy tylko na 3 miejsce a raz jeszcze dalej. Zwariowac idzie.... 1,21566 co wtedy?? tez 1,22 bo za 5 jest 6?

1,21566 też na 1,22, przecież 1,21566 to więcej niż 1,215 :p Jak ktoś patrzy na dalsze miejsca, to wątpliwości mogą być jedynie w przypadku np. 1,214999, ale myślę, że to i tak powinno być 1,21.

Gość studenciak z daleka
dzieki 🌼