Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zmora telesfora

Golonka! Proszę o przepisy!

Polecane posty

ja tez chce przepis, mam w domu peklowana i nie wiem jak ją zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis od kolezanki Golonka w winie golonki peklowane kapusta kiszona kawałek wedzonego boczku wino białe-wytrawne wszystko wkładamy do jednego garnka..na spód kapusta,potem golonka potem znow kapusta ,dodajemy wedzonke,liśc laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego,zalewamy winem-nie wodą..i to gotujemy do miękkosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wrzuć goloneczke do gara z wodą , dodaj liscia laurowego , ziela i kostkę winiary .. pogotuj no to trochę a potem hyc na blaszkę nasmarowaną oliwą . Podczas pieczenia w piekarniku polewaj goloneczke piwkiem .. nie żałuj :)) ona to lubi i odwdzięczy się kruchością . gdy miesko bedzie dochodzić dorzuć do formy ... startą marchew , seler , pietruszke i posiekana porę , dodaj kawałeczek kostki i pamiętaj o oliwie. Goloneczka udusi sie w warzywkach i bedzie palce lizać . Podawać z piwkiem i chrzanikiem. smacznego :)) zamiast warzywek mozesz wrzucic dobrej kiszonej kapustki :) do niej ze trzy śliweczki , listek i ziele.Na koniec odrobina przecieru :)) i ...przyprawy wedle swego uznania :)) kazdy ma inny smak wiec nic nie sugeruję .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki, a czy można ją od razu upiec? oczywiście najpierw natrzeć przyprawami, ale nie wiem jakie najbardziej pasują do golonki..... ktoś wcześniej mówił mi, że przygotowanie golonki jest bardzo czasochłonne i pracochłonne dlatego nigdy wcześniej nie odważyłam się podjąć tego zadania a tu proszę tyle propozycji, fajnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Najlepsza golona
jest gotowana. Gotujesz najpierw samą golonkę z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i żiela angielskiego. po 2 godzinach dodajesz najzwyklejszą włoszczyznę i sól, można dodać wegety czy tam warzywka i gotujesz jeszcze 2 godziny. W sumie 4 godziny gotowania, mało roboty i pyyyychaaaa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czy peklowaną tak samo można zrobic czy jak jest zapeklowana to jest to jakaś różnica?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćMilenka
Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×