Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to może inaczej

jak sprzedać mieszkanie, ktore dostalam w darowiźnie bez podatków?

Polecane posty

Gość to może inaczej

czy dotyczy mnie ulga mieszkaniowa? jak sprzedac, aby nie placic 19% podatku od transakcji i nie musiec czekac roku?

Gość nec
skoro to darowizna, to masz obowiązek mieszkać w tym mieszkaniu przez pięc lat albo możesz go sprzedać ale musisz o ile się nie mylę do roku kupić nowe mieszkanie, zacząć budować dom itp.

Gość to może inaczej
wg nowych przepisow - 2007 r - jest tak ze albo jest sie wlascicielem 5 lat, albo jest sie rok zameldowanym - i po tym czasie mozna sprzedac, ale ja sie zastanawiam czy mozna jakos te terminy pominąć. Czy obowiazuje jeszcze ulga mieszkaniowa, tzn. uprawniajca do sprzedazy takiego mieszkania bez podatku przed uplywem roku lub 5 lat, jesli w ciagu 14 dni zlozy sie w US oswiadczenie o zakupie innego mieszkania.

Gość nec
nie wiem jak jest po zmianie przepisów, ale przed zmianami nie było obowiązku meldowania sie w darowanym mieszkaniu ale był obowiązek jego zamieszkiwania przez pięc lat i trzeba to było umieć udowodnic przed US. I było tak, że jak osoba obdarowana chciała kupić inne mieszaknie, to to z darowizny mogła sprzedać ale do roku miała obowiązek sfinalizowania zakupu nowego mieszkania, w przeciwnym razie US upominał sie o podatek.