Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czyste ząbki

Dentysta-kamień nazębny

Polecane posty

Gość Czyste ząbki

Dziewczyny zamierzam iść do dentysty ściągnąć kamień nazębny.Jestem w 35tc i mój lekarz powiedzia,że raczej moge iść.Hmm raczej bo sam nie wiedział na czym to polega.Może któraś z was to robiła i troche może opisać.Na czym to polega i czy ciąża naprawde nie jest żadnym przeciwwskazaniem.

Gość ta zwykła kobieta
pewnie, ze ta - to zabieg bezbolesny i traw jakieś 10 min. góra - niczym sie nie stresuj. Ja byłąm w 32 tyg. potem dziąsła tylko krwawią trochę ale jest to całkiem bezpieczne.

Gość ooooooooo=
dentysta +krew? Można wirusa złapać. Żółtaczka lub hiv.

Gość Czyste ząbki
A jaki jest efekt takiego zabiegu?Mam dosyć duży kamień i nalot po kawie,czy zmniejszy się on znacznie?

moga ci zaproponować najpierw usunięcie kamienia tego \"grubszego\" czyli scalling a potem piaskowanie drobnym piaskiem o smaku mietowym lub waniliowym.Krew sie lekko leje ale do płukania, do wody dostajesz środek antybakteryjny lub wodę utlenioną ,wiec nie ma obaw.Zęby po takich zabiegach są czyste bez przebarwień z kawy,herbaty itp.Nie zmienia sie kolor zębów bo to nie jest wybielanie.Powodzenia

piękna sprawa taki zabieg - trochę miałam potem nadwrażliwe na zimno, przez ok. 2 m-cy :o Ale mąż co chwilę mi \"do gemby\" zaglądał z zazdrością:P A nie palę, więc aż takiego osadu strasznego nie miałam..

Ja usuwałam kamień w 7 miesiącu. Warto, bo jak się dziecko urodzi to trudno wyskrobać dodatkowy czas na dentystę. A ładne zęby to podstawa dobrego samopoczucia :)

do mama trójeczki> a może by się mężulo też wybrał na takie czyszczenie ząbków......pewnie sie boi jak kazdy facet:p

Gość mf
miałam usuwany kamień ultradźwiękami i zapewniam, że nic nie boli

Gość Czyste ząbki
Dzięki za porady,jutro ide na 10,zobaczymy jak to będzie wyglądało.Dodam jeszcze że nie jest to kosmicznie drogie.Tutaj(ŁÓDZ) w poradni na wpół prywatnej to koszt 50zł.

Na fundusz należy się bezpłatnie faktycznie ale raczej raz w roku.Ale niestety nie wszyskie przychodnie mają dobry sprzęt do scallingu(to są te ultradżwięki) a o piaskowaniu to raczej pomarzyć można.Ale każdy może wybrać to na co go stać.

pewnie masz rację...no cóż ja na L4 jestem więc może sie pozmienialo....w końcu to nowy rok juz idzie....

Piaskarki to są w prywatnych ale niestety drogie od 100 za jeden łuk zębowy.Jak dla mnie przyjemniejsze,bo mnie ultradżwiekami boli a potem mam nadwrażliwe zęby i muszę wcierać preparaty na nadwrazliwość.Ja na szczęście nie mam kamienia tylko osad więc tu lepszy jest piasek.

Acha..no to masz rację, bo ja na samą myśl o tym zabiegu mam gęsią skórkę, nie chodzi o ból ale diabelstwo nieprzyjemne jest:P No i ta nadwrażliwość..faktycznie ją miałam. I nie wiedziałam, że na to są jakieś preparaty, poza pastami do nadwrażliwych zębów:D Używałam elmex

To co wzięła na koniec to pasta do polerowania byla...Piaskarka to taka końcowka przez którą pod ciśnieniem leci piaseczek drobny i czyści zęby ale nie dotyka zęba.Masz wrażenie jakby powietrze uderzało w ustach.Jedyny mankament piaskownia to to ,ze niestety jest sie potem zapylonym na twarzy i włosach(no chyba że cie okryją tj.czymś zabezpieczą.Ale lepiej wtedy zmykać do domu ...

no co ty ....Ty tez jak możesz to pomagasz odpowiedziami....Z tego co wiem to bedziesz miała 4 dzieci....Ja także ale to mój trzeci poród-bo mam w brzuchu blizniaki;)

O jejku..chyba Ci nie zadroszczę ciąży:D Ja już czuję jak mi pod żebra podłazi a gdzie tam koniec:P Życzę wytrwałości i spadam..zrobić zadanie i do szkoły czas;) ;) Miłego dnia 🌼

Gość Czyste ząbki
Powiedział mi ,że piaskowanie jest najleprze wtedy jeżeli innym sposobem nie może się dostać między szczeliny ,ale jest to drogie i nie dla każdego.Mi odradził dodatkowe wybielanie bo stwierdził,że mam jasne zęby.A sam zabieg był....nie to że bolało ale niezbyt przyjemny bo drętwiała mi szczęka.A ząbki to mam teraz miodzio. Kazał powtarzać raz do roku,chyba