Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Toffikk

W sprawie chrztu

Polecane posty

Gość Toffikk

Mam pytanie do mam i matek chrzestnych - będę chrzestną pewnego maluszka - chłopca, zastanawiam się, czy matka chrzestna ma jakieś szczególne obozwiązki, np. czy powinna kupić ubranko do chrztu, czy może kupić po prostu jakiś prezent?

Gość matka chrzesna
u nas matka chrzesna kupuje jakis prezent i białą szatę do chrztu (koszt ok. 8 zł)

Gość doradzam
z tego co wiem matka chrzestka kupuje SZATKE i "cos"dodatkowo

Gość Toffikk
Dzięki bardzo za odpowiedzi, a co wasze dziecko dostało od chrzestnych lub odwrotnie - co dałyście w prezencie maleństwu? Chciałabym, żeby był to prezent ładny i praktyczny, nie pracuję na razie, więc nie mogę na niego przeznaczyć dużo pieniędzy..

Gość doradzam
u mni to bylo 200 od chrzestnej i komplet ubranek-chrzestny dal ciut wiecej i kupil pamiatke chrztu sw a i chrzestny kupuje gromnice a ze zwyczajow to czytalam ze matka chrzestna powinna dac chlebek dziecku zeby mu sie wiodlo

Ja bym odradzala kupowania ubranek, zabawek- bo zwykle rodzice maja juz wszystkiego pod dostatkiem (a jesli czegos nie maja, to sa to zwykle drozsze rzeczy). Lepiej kupic jakas ladna pamiatke.

Gość Toffikk
To znaczy, że pieniądze też można dać? W kopercie?

Gość Toffikk
Pamiątkę, tzn. krzyżyk w przypadku chłopca?

Pieniadze sa zawsze mile widziane ;) A jesli chodzi o pamiatki, to moze to byc medalik, jakis obrazek na sciane (tylko gustowny!), figurka aniola stroza... W internecie na aukcjach jest duzo pomyslow na prezenty tego typu.

napewno szatka chrzcielna. ja tam od chrzestnych nie oczekuje zadnych drogich prezentow, tylko pamiatke(ja chrzesniakowi kupilam np ladna ikonke z dedykacja, plus jakas zabawka plus taki album dziecka do wypelniania) moja satrsza corka (teraz 3,5 roku)dostala 3 lancuszki z medalikami i jedne kolczyki zlote.lancuszki leza w szafce i sie kurza:P kolczyki poczekaja tez ze dwa lata pewnie jescze.wg mnie np te lancuszki to lepiej na komunie kupowac :)