Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZmartwionaMamaaaaaaaaaaaa

Nadpobudliwość mózgowa noworodkaco to znaczy???drzenia kończyn

Polecane posty

Gość ZmartwionaMamaaaaaaaaaaaa

U mojego dzieciaczka wpisano po urodzeniu że wykryto nadpobudliwośc mózgowa noworodka. Co to znaczy? Dodam, ze po urodzeniu maleńka miała drżenia kończyn które niestey nadal sie utrzymuja(7 tygodni). Jesli coś wiecie na ten temat proszę napiszcie!!!! Bardzo sie martwię i boję...

Gość nie wiem.......
ale to przerażajace co piszesz.Dlaczego nie zapytalaś pediatry w szpitalu na noworodkach?

Hmm..nie wiem co to, ale zostawili Cię w takiej niewiedzy? 7 tygodni to dużo, nie byłaś na żadnej wizycie/konsultacji,żeby ktoś Ci to wytłumaczył?:(

Gość ZmartwionaMamaaaaaaaaaaaaa
W szpitalu nikt mi nic nie powiedział na ten temat, po prostu wpisali definicję w ksiażeczce zdrowia , która zreszta odebrał mąz po paru dniach dopiero (wczesnie nie mozna było tzn. w szpitalu kazali sie zgłosic poxniej po prostu).Jeden pediatra powiedział ze nie wie co to moze oznaczać, inny żeby poczekać. Zacz ełam sie nad tym zastanawiac ostatnio bo zauwazylam częsciej te drzenia, które pojawiaja sie wtedy np. gdy mala sie złości czasem mam wrażenie ze tez bez powodu...Zamierzamy zgłosic sie do neurologa, po prostu liczyłam że odezwie się na form osoba która w ogóle wie co oznacza ten termin...W ksiażeczce podkreślono tez że w momencie wypisu dziecko zdrowe bez zastrzezeń, także sama juz nie wiem...

Gość timbim
Jdyne co znalazłam to artykuł nt odruchów. Nie wystrasz się tonem artykułu. Dobrze by było udać się do dobrego pediatry i / lub neurologa. Poszukaj może informacji o zachowaniu i odruchach niemowląt w zależności od wieku. http://www.tkdami.net/~malgorzatamlynarska/krytyczne_etapy_rozwojowe.htm

Gość timbim
Może to nic poważnego i chodzi jedynie o to że dziecko ma nadal aktywne odruchy, które na tym etapie rozwoju już powinny zaniknąć. Czy mała jest wcześniakiem ? Bo to może trochę rzutować na jej rozwój....

gdyby to było coś powaznego to dziecko skierowanoby pod kontrole neurologa ... wiem ze takie drżenie czesto wystepuje i ustepuje samoistnie ... jak sie martwisz idz do dobrego neurologa -roziwje wszelkie wątpliwosci

Gość ZmartwioonaaMamaaaaa
Dziewczyny dzieki za wypowiedzi, naprawdę wiele dla mnie znacza słowa "wsparcia". Mała nie jest wcześniakiem, urodziła sie dokladnie w dzien wg OM , tylko mimo to miała pewne cechy przenoszenia - np. skórę na stopach i dłoniach. Dostała 10 punktów w skali Apgar skóra była pomarszczona is chodziła na paluszkach ale nie odjeli za to) Pozdrawiam 🌼

Gość To jest Polska
Moze ja Cie uspokoje...Mi z kolei wpisali do ksiazeczki ze miałam zielone wody plodowe, a miałam normalne, bo polozna mi powiedziała ze jest ok jak rodziła. Potem sie dowiedziałam ze szpital dostanie wiecej kasy jak cos takiego wpisze do kartoteki. Jak z kolei drugi raz lezałam z małym w szpitalu-bomiał goraczke to wpisali podejrzenia SEPSY! a sie okazało ze nic mu nie było tylko goraczke miał z wrazen tego dnia:) To jest Polska!

Gość stokrotaaaa
wg mnie chodzi o zwiększone napięcie mięśniowe stąd drżenie nóżek, możesz też zauważyć np. czasami drgania brody lub powieki, powinno przejść wszystko z upływem 3 miesięcy, potem uważnie obserwuj dziecko czy przypadkiem nie skręca się w jedną stronę wtedy będą potrzebne rehabilitacje, nie jest to w każdym razie nic groźnego. Ze szpitala nikt by nie wypóścił chorego noworodka, nikt by tak nie ryzykował, więc nie może to być nic złego, nie martw się i nie bój się pytać o wszystko swojego pediatry. Pozdrawiam

Gość ZmartwwionaMAmaaaaa
DZiewczyny - dla Was buziaki 👄dzięki jestem umówina z babką ze szpitala ktora wpisała mi to hasło do ksiażeczki ma przejrzec dokumentacje. no i zrobimy jej chyba usg głowki nie wiem co nam zalecą, jakie badania

Gość _d_
U mnie w miescie jest Ośrodek Wczesnej Interwencji. Działa on przy Polskim Stowarzyszeniu na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym. Ale ta nazwa stowarzyszenia sie nie zrazaj. Ośrodek ma swoich specjalistow: pedagoga, psychologa, rehabilitantow, masazytow oprocz tego ma neurologa dzieciecego i pediatre i jeszcze tam kogos ze specjalistow. To jest osrodek dla dzieci od urodzenia do 7 roku zycia. Przychodzi sie tam z dzieckiem na zajecia na 30 - 60 minut w zaleznosci jakie. I tam sie dzieckiem zajmuja kompleksowo. To tak w skorcie. Ale dlaczego pisze, bo jesli tylko w Twoim miescie istnieje cos takiego to popros o skierowanie pediatre i oni w osrodku sie juz wszystkim zajma. Jesli chcesz mozesz sie sama skontaktowac z osrodkiem i zapytac o co chodzi z tym drzeniem i czy to jest niepokojace, bo nikt Ci nie potrafi tego wytlumaczyc. A najgorszy jest przeciez brak wiedzy.... Tam dzieje sie duzo dobrego dla dzieciakow :D Aha i wazna sprawa - OWI ma podpisane umowy z NFZ wiec wszystkie zabiegi czy zajecia czy wizyty sa bezplatne :) Polecam z calego serca :) I trzymam kciuki, zeby wszytko bylo ok z Malenstwem :)

Gość ZmaartwionaaMamaaaaaa
_d_ wielkie dzieki , bardzo przydała mi sie ta informacja, pozdrawiam

Gość _d_
Nie ma sprawy. Oni na prawde robia wiele dobrego dla dzieci :) Tzrymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze. Pozdrawiam :)

mam pytanie.czy jak kladziesz mala na brzuchu to dzwiga glowe i czy jej cialo wygina sie troszke w jedna strone?

Gość ZmaartwionaMaamaaaaaaa
Jak kładę na brzuszku to dxwiga chwiejnie głowkę, ale z tym przekręcaniem sie tylko w jedna strone to musze sprawdzic ,dokładnie poobserwować...Jak trzymam ja do odbicia prosto to odchyla głowke do tyłu i napreża się...A jakie znaczenie ma to zachowanie , co wiesz na ten temat?Czy to pręzenie oznacza niewłaściwe napięcie miesni?

Moja corcia tez miala drzenia w szpitalu,tez wypisali nas i niczego nie wyjasnili.po kilku tygodniach(ok.9) podczas rutynowej wizyty lekarskiej pani doktor nie spodobalo sie ,ze tak slabo unosi glowke i skierowala nas na usg przezciemiaczkowe a potem do neurologa.okazalo sie ,ze mala ma w glowie wodniaczki.Przez ok pol roku musieklismy z mala cwiczyc(dostalismy zestaw cwicze ,ktory mial spowodowac rozwoj mozgu i spowodowac wchlanianie wodniaczkow,Nie bylo to przyjemne ,bo mala szczerze tego nie nawidzila(musielismy ten zestaw cwicvzen powtarzac do 10 razy dziennie).A teraz cora ma 9 lat ,fantastycznie sie rozwija,jest najlepsza w klasie.Warto bylo! Zamartwialam sie tak jak ty i niejedn raz plakalam ,bo balam sie nieznanego,ale skonczylo sie dobrze i wierze,ze u ciebie bedzie jeszcze lepiej ,bo niczego nie znajda;;powodzenia dla ciebie i dziecka

Gość ZmmartwionaMamaaaaaaaaaa
JOASIU - bardzo się ciesze że z Twoja córeczka wszystko w porzadku. Możesz być z niej i z siebie dumna - za to całe zaangażowanie włożone w rehabilitację. Juz wkrótce bedę wiedziała więcej - po wizycie u neurologa. Mam nadzieje że moje słoneczko bedzie zdrowe. pozdrawiam i dziekuje za słowa otuchy 🌼

Gość asiadaria1
Moja córeczka(7tyg)też ma drżenie nóżki.Lekarz wypisal skierowanie do neurologa a jako rozpoznanie wpisał-prężenie.Też się martwię...