Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olinka141

szkła kontaktowe. kto ma ??

Polecane posty

acha, ale np.jak ja zaczne nosić to odrazu moge je nałorzyć na 12 h czy zacząć od 2 h i codzienieo 1 godzine wiecej nosic ?

dlugosc zalezy od oka. moja siostra musi co 3 godziny wpuszczac sobie kropelki nawilzajace (kosztuja okolo 25 zl za malutenke opakowanie) bo ma syndrom suchego oka. ja nosze caly dzien a jak potrzebuje tez na noc to na 5 min wsadzam do plynu i sa oki

Gość ja nosze dosc długo
bo jak zakładam je np. o 6.30 a zdjemuje dopiero po 22.00 - moze troche zadługo ale moim oczom nic złego sie nie dzieje , pamietaj zeby je na noc zdjac zeby mogły oczy odpocząć. Jesli usniesz w tych soczewkach to rano bedziesz miała oczy czerwone -przekrwione z braku tlenu . Sa jeszcze specjalne soczewki miesieczne ktore zakłada sie i nosi non stop dzien i noc nie zdejmując - tylko nie kazdy moze je nosic

a jeszcze jedno ja jestem bardzo zapomilaska i np. jak zdarzy mi się w dzień przysnąć z soczewkami np. ogladając tv to są z tegojakies skutki ?

Gość waikiki
a uzywał ktoś takich co zmieniają barwę?? jak na serio wygląda sprawa takich soczewek i efektu?

Gość jak nie chcesz zdejmowac
soczewek na noc to kup sobie soczewki miesieczne ktore nosi sie non stop dzien i noc ale dla początkujących nie polecam bo to był by za duzy szok dla oka

Gość ja wiele
razy nocowalam w soczewkach i nic zlego mi sie nie dzieje

Gość ja wiele
a jesli przysniesz godzinke czy dwie w ciagu dnia to tymbardziej nic zlego sie nie dzieje

jesli Ci sie zdarzy przysnac to tylko wczesniej moga byc suche, a jesli zdarza Ci sie to notorycznie to moga szybciej stracic uzytecznosc

ja po nocowaniu w soczewkach mialam przekrwione oczy, bolaly, wszystko byla za mgla

wydaje mi sie ze te ktore się wyciąga na noc są bardziej higieniczne niz np. te które sie nosił cały czas nadzień i na noc

Gość paternaliste
mi tez sie zdarza przysnac, chociaz glownie w ciagu dnia, wiec to 2-3 godzinki najwyzej, pozniej mam czerwone oczy, soczewka przykleja sie do oka na amen i ciezko ja zdjac, oczywiscie nieostre widzenie, pieczenie i dyskomfort. dlatego trzeba sie pilnowac.

hmmm, no to już nie wiem, ja zaczęłam od razu, ale to kolezanka pisze, zeby zaczynac po woli myślę, ze to zalezy od oka, najlepiej ci twoja okulistka doradzi

Gość waikiki
a uzywał ktoś takich co zmieniają barwę?? jak na serio wygląda sprawa takich soczewek i efektu?

Gość jak przysiesz w soczewkach
to najwyżej bedziesz miała czerwone oczy. Mnie jak lekko sie przysnęło to tak wysuszyły mii sie oczy w tych soczewkach ( mruganie oka powoduje nawilzenie oka) ze mnie troche bolały( czerwone sie zrobiły) ale pomrugałam szybko i przeszło. Ale jak bym przysneła na dłuzej to mogło by byc gorzej.To zalezy jakie masz oko.

a przysnąc z soczewkami to koszmar, to fakt!!!! zgadzam się ze wszystkimi!

Gość najlepiej isc do dobrego
okulisty i zeby on dobral soczewki-ja nosze od 10 lat B&L Optima soczewki kwartalne (koszt u optyka 60 zl za pare nosi sie 3 do 4 miesiecy jesli dobrze je tolerujesz) nie ma lepszych soczewek ale dla mnie-wiele osob narzeka na nie dlatego wazny jest okulista-moj dal mi rozne soczewki bez korekcji czli 0 dioptrii zebym wyprobowala ktore najlepiej toleruje (zakaldalam je "pod" okulary zeby cos widziec a rownoczesnie wybieralam te ktorych moje oko nie czulo) co do plynow to kupuje wielofunkcyjne kotre od razu usuwaja osady bialkowe-koszt 40 zl za plyn "I wear" ktory starcza na 3-4 miesiace

Gość 2-5
Nie pamietam ile kosztuje soczewki jednodniowe. Rok temu zrobilam sobie zapas i jeszcze mam pare pudelek. Ja nie polecam soczewek 3 miesiecznych, bo nie jestes w stanie codziennie idealnie ich wymyc. Czasami jestes tak padnieta, ze wyjmujesz i wkladasz do pudeleczka, a tak sie nie powinno robic. Wiekszosc moich znajomych zaczynala od 2-3 tygodniowych soczewek, przez pierwsze miesiace bylo super, ale potem oczy stawaly sie wrazliwe i niestety wtedy nie mozna nosic juz soczewek. Co do zdejmowania soczewek, to nie jest to takie proste jezeli masz "suche oko", a tak sie dzieje jak przebywasz w klimatyzowanych ponieszczeniach i siedzisz dlugo przed komputerem. Ja mam niestety "suche oczy" i czesto musialam niezle maltretowac oko, aby zdjac soczewke. Jeszcze raz polecam jednodniowe soczewki Acuvue.

Gość A czy ktos miał soczweki
miesieczne tzw dzien i noc. czyli stałe noszenie całą dobe przez miesiac. Jesli tak to czy zadowolone byłyscie z tych soczewek. Jak to wyglada ze spaniem w tych soczewkach- wiem ze one specjalnie sa do tego przystosowane wieksza przepuszczalnosc tlenu mają - ale jak to sie ma w praktyce.

Gość 2-5
Jak mozna sie domyslic z moich poprzednich wypowiedzi, NIE POLECAM:) Oko na pewno nie bedzie "oddychalo" tak samo jak bez soczewki.

Gość ale te soczewki ponoc
przepuszczają wiecej tlenu -wiec nie ma to zadnego znaczenia?

Gość 2-5
Pomysl logicznie. Jak oko w soczewce moze swobodniej "oddychac" niz bez??

Gość a nosiłas takie soczewki
ja nigdy nie nosiłam nosze zwykłe 3 miesieczne - zejmowane na noc. Ale jak sie jedzie na wakacje to nie zawsze są dobre warunki do zakładnia - dlatego zaintersowałam sie takimi soczewkami . Pytam sie bo chciałabym sie dowiedziec jakie doświadczenie mają osoby ktore nosiły bądz noszą takie soczewki.

Gość 2-5
Nie, nie nosilam. Na wakacje najlepsze sa jednodniowe soczewki. Rano zakladasz, a zdjac je mozesz wieczorem lezac juz w lozku:)

Gość Daria25
Polecam trzymiesięczne soczewki B&L Optima FW. Sprzedawane są zawzwyczaj w opakowaniach w których są 2 pary, czyli wystarczają na poł roku. Koszt- ok.120 zł. Jak na 6 miesięcy to na prawdę niewiele. Można je nosic cały dzień.

Gość w fielmanie lub vision express
4 szt. czyli 2 pary to koszt 110 zł . Ale jak ma sie w obu oczach inna wadę to wtedy trzeba kupic az 8 szt. bo są po 4 szt. w komplecie. Ale na szczescie w salonach optycznych mozna kupic na sztuki nawet 1 soczewke - a to sie czasem przydaje bo jak sie zniszczy przez przypadek soczewka to nie trzeba kupowac od razu pary.

Gość w fielmanie lub vision express
oczywiscie pisałam o 3 miesieczych soczewkach

Hej A wie ktoś może czy można nosić szkła kontaktowe jeżeli ma się inną wadę na prawym i inna na lewym oku? Bo nie orientuje się