Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie jestem mamusią

biała szata na chrzest - co to znaczy?

Polecane posty

Gość nie jestem mamusią

Chrzcząc dziecko nalezy przygotowac świece i białą szatę? a co to jest ta biała szata? oczywiście ubranko tez białe.

Gość to jest taka serwetka
Kupujesz tam gdzie świecę :-)

Gość nie jestem mamusią
wiecie liczyc a chrzestnych .najlepiej samemu wszystko kupic niz byc potem rozczarowanym, bo chrzesta zapomniała kupic, bo zapomniała wziąć, bo niewiedziała ze ona ma kupic bo myslała ze to chrzestny ojciec kupi itp. tak jak ze świecą. Niby świadkowie kupują i raz ja kupiłam jako chrzestna i chrzestny tez przysniósł, ale matka tez miała przygotowana świecę jakby co. Powiem wam ze raz mojej znajomej mama miała miec kiedyś za młodu komunię. No i jej chrzestna deklarowała ze sukienke kupi. NO i wiecie.....matka tej dziewczynki która miała iśc do komunii poyslała,że lepiej samemu kupić sukienke niż liczyc na cud......i przyszedł dzień komunii....chrzestna wchodzi i mówi - ojej suknię kupiłam ale jak prasowałam ją to przypaliłam...taaaaaaaaa niezła bajka. Już widze ze wogóle ja kupiła, i jeszcze prasowała............dobrze ze ta przezorna mama dziewczynki miała w szafie sukieneczkę bo dziecko by szło bez. Licz na innych człowieku to sie przeliczysz. a ta szata to sie ją kładzie na dziecko? co oznacza ona?

Gość oj widzę że sie boisz
po prostu trzeba ją mieć i tyle

Gość nie jestem mamusią
ja sie nigdy nie boje, licze poprostu na siebie i jestem przezorna. Każdy obiecuje i potem nagle zapomina. widze te saztki w załączonym linku i to nie sa serwetki ale bluzeczki.

...no wiesz...za chrzestnych powinno sie raczej brac odpowiedzialnych ludzi a nie pierwszych z brzegu zeby pozniej takich problemow nie bylo...a to juz taka tradycja ze to kupuje chrzestna a to chrzestny... ...TAK SZATKE KLADZIE SIE NA DZIECKU...🖐️

Gość nie jestem mamusią
tak sobie przypominam ze mój brat taką serweteczke też miał połozona na sobie, a ta szatka jest tu widze jako bluzeczka i to tez nalezy połozyc na dziecku czy nalezy to ubrać?.nie bardzo rozumiem znaczenie tej szatki też.

...ta szatke kladzie sie na dziecku zlozona wiec moglo ci sie wydawac ze to serwetka:)ale to nie serwetka 😠 tylko taka jakby bluzeczka i ja sie kladzie na dziecku a nie zaklada :O ja juz Ci to pisalam nie czytasz postow czy co...

Gość nie jestem mamusią
ja czytam wasze posty, ale jadna pisze ze to serwetka druga ze bluzeczka.......mój brat miał połozoną serwetke kwadratową, a teraz widze ze się kładzie "bluzeczkę" ale rozłozona tez czy złozona ?co to wogóle oznacza w kościele ?ta szata?

Gość o ja nie mogę
idziesz do pierwszego lepszego weritasu czyli sklepu gdzie się kupuje rózne obrazki, swiece i tym podone kościelne rzeczy i mówisz że poprosisz szatkę i ci miła pani albo jakaś zakonnica pokarze jak to wygląda. To jest taka jakby prostokątna serwetka z wychawtowanym na środku jakimś napisem albo obrazkiem świecy kielichi i czegoś tam itp. a nie żadna bluzeczka. i szatkę kładzie się na piersi dziecka po tym jak ksiądz poleje dziecku główkę wodą i namaści olejem.

Gość o ja nie mogę
a biała szatka oznacza czystość dziecka i dlatego to matka chrzestna kładzie i tym potwierdza że bedzie robić wszystko żeby tą czystośc utrzymć (oczywiście nie chodzi mi tu o taką czystość że dziecko się czekoladą wymarze i matka je umyje, tylko oczystość duchową) i dlatego szatke matka chrzestna kupuje a świecę chrzestny i nie ma że zapomnieli czy coś mają kupic i już

Gość jaka bluzeczka
??????? To wyhaftowana bądź z nadrukiem serwetka biała z koronką i tekstem o chrcie. Co wy wymyślacie dziewczyny??? Do sklepu Veritas idż albo nie wiem, na zachrystię w kościele i tam wszystkiego się dowiesz

Gość nie jestem mamusią
a tu w podanym linku te szatki sa w postaci bluzeczek- zerknijcie. Czy dziecku tej szatki - serwetki nie kładzie się tuz przed chrztem?tylko tuz po polaniu główki dopiero?

Gość ojciec chrzestny 2
Biała szata to symbol czystości po obmyciu dziecka z grzechu pierworodnego. Ksiądz nakładając ją mówi: "Przyjmij białą szatę i zanieś ją nieskalaną na sąd boży" (cytuję z pamięci). Oczywiście nie chodzi o sztukę odzieży, tylko o wymiar duchowy. Praktycznie "biała szata" bywa zredukowana do czapeczki lub chusteczki, którą ksiądz kładzie na glowie dziecka. Moje dzieci miały białe pelerynki uszyte przez babcię, co chyba lepiej oddaje istotę tego znaku. Nie wiem, ale chyba można też kupić takie gotowe. Ważne żeby były całkowicie białe, bez elementów w innych kolorach. Pozdrawiam serdecznie małych katechumenów, ich rodziców i chrzestnych!

Gość nie jestem mamusią
no własnie szatka to szatka a nie jakas bluzeczka czy płaszczyk. tez uwazam ze powinna byc szata jako serwetka. No ale skoro teraz produkuja szatki jako "bluzeczki" no cóz.

Gość ojciec chrzestny 2
nie jestem mamusią----> Sorry, ale to co piszesz jest nielogiczne. Szata kojarzy się raczej z płaszczem, suknią, peleryną ostatecznie bluzką. Serwetki zaś służą do innych celów. Widziałaś żeby ktoś chodził z serwetką na głowie? :D :D

Gość nie jestem mamusią
na jaką głowę? tą szatę w postaci chystki prostokatnej czy nawet w formie"bluzki" nie kładziesz na głowę tylko na tułów przeciez.

Gość ojciec chrzestny 2
A jak tak to może być. Sorry chyba nie jestem na bieżąco z modą chrzcilną. Pozdrawiam! :)

Gość gość
Co wy wypisujecie hehe szatka to jest poprostu symbol,a nie jakies tam ubranko do zakladania,w sklepach czy na allegro są dostępne szatki w wersji chusteczki kwadratowej lub w kształcia bluzeczki,zazwyczaj atłasowe z koronką lub bez i haftowana z jakims obrazkiem bądz napisem,szatkę kładzie na chrzcie ale po ochrzczeniu czyli polaniu juz główki,naklada sie poprostu na pirsi dziecka a potem po jakims czasie sie zdejmuje,Kupuje zazwyczaj chrzestna,swięce chrzestny,ale mozna sie dogadac i ustalic kto ma kupic,lub poprostu zakupi samemu koszt takiej swiecy od 15-28zł;szatki chyba od 10 zł wzwyż,więc to nie jest taki straszny wydatek,u mnie dwa razy kupowali chrzestni u córek u synka kupilismy sami tak ustalone bylo z chrzestnymi.Jak bylam chrzestna kupilam sama wszystko plus ubranko,u nas jest zwyczaj ze chrzestna kupuje ubranko do chrztu i szatke,ale ze byla szatka ze swiecą z wychaftowanym imieniem dziiecka i data chrztu ze swiecą u tego samego sprzedawcy to,kupiłam razemwszystko,wczesniej pytałam rodzicow dziecka czy im to odpowiada i byli zadowoleni,takze problemow nie bylo.Szatka z tego co pamietam to symbol czystości i Chrystusa i naklada sie ja na znak przyjecia chrztu.Powinna nalozyc ja matka chrzestna.

Gość gość
Biala szatka w formie pelerynki lub bluzeczki powinna zostac zalozona dziecku podczas chrztu jako znak nowego zycia po chrzcie. Kiedy zostaje zmazany grzech pierworodny. Zakładając ja dziecku na mszy po chrzcie oznacza ze dostalo nowe zycie. Pelerynki sa lepsze od chustek ktore spadaja a przede wszystkim o to chodzi w chrzcie ze dostajesz zycie aby zyc dla kogos