Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannak25

nie mam świadka....

Polecane posty

Gość pannak25

nie mam swiadka, tzn w rodzinie sami kuzyni, bracia zadnej dziewczyny, narzeczony tez ma tylko braci....czyli co 2 facetow??

Gość ja zostane twoja
swiadkowa

Oczywiście! dwóch mężczyzn jako świadkowie są coraz częściej spotykani u nas...

Gość O RANY JULEK
co za głupi zwyczaj brania na świadka rodzeństwa , albo w ostateczności koniecznie kogoś z rodziny... Na świadka bierze się osobę zaufaną , która nie zawiedzie , będzie starała sie pomóc i usprawnić uroczystość i przede wszystkim podejdzie do tego wszystkiego z życzliwością i sercem ! Najlepsza będzie przyjaciółka , no chyba że Twoja siostra/brat jest Twoim najlepszym przyjacielem :)

Pewnie ze mozesz miec 2 mezczyzn na swiadka,wcale nie jest powiedziane ze musi to byc dziewczyna i chlopak

Gość nie jestem mamusią
generalnie bierze sie rodzeństwo jak jest panna i kawalerem.Moja znajoma wzieła te siostrę mężatkę i jakos poszło. Moja inna miała dwóch panów- braci- było smiesznie- jak dwóch gejów pod ręke szło , ale tez poszło. najlepiej jednak kolezanke pannę jak nie masz panny siostry i kuzynek. Nie bierz na siłe dwóch panów czy dwóch pań. Jakoś nie było to "adny widok" jak szło dwóch panów.uwierz.

Gość nie jestem mamusią
ja byłam na niejednym slubie za swiadka i to jako kolezanka jako dlaeka kuzyna z narzeczonym szłam jako swiadkowie.

Ja miałam dwie \"świadkowe\" i dobrze było. Koleżanka miała dwóch facetów bo powiedziała, że jej konkurencji robić nie będą, bo to ona ma być tam najładniejsza :) I wcale to dziwnie nie wyglądało :)

Mi sie tez ne wydaje ze dziwnie to nie wyglada jak sa 2 panowie czy 2 panny wybor nalezy do ciebie

Gość ojciec chrzestny 2
Przy ślubie kościelnym rola świadków jest czysto symbokiczna. Maja oni zaświadczyć o tym, że malżeństwo zostało zawarte gdyby np spłonęły czy zaginęły księgi parafialne. Ale to się praktycznie nie zdarza, poza tym są inne ślady zawarcia małżeństwa. Dlatego też nie ma jakichś szczególnych wymagań co do świadków (w przeciwieństwie np. do rodzców chrzestnych). Wystarczy by byli to ludzie dorośli i sprawni umysłowo. Zwyczajowo przyjęło się że jest to mężczyzna i kobieta, ale nie jest to obowiązek. Pozdrawiam wszystkich nowożeńców i icj świadków!

Gość nie jestem mamusią
no bie mówcie ze nie wyglądało"inaczej" jak szło dwóch panów czy dwie panie. ja stawiam na pary dwojga płci.

Gość ona2007
ja juz dwa razy bylam swiadkiem na slubie przyjaciolek...popros zwoja przyjaciolke, tak jak tutaj sugeruja.Kto powiedzial, ze musi byc rodzina??

Gość ojciec chrzestny 2
Oczywiście, świdkowie nie muszą być z rodziny, chyba nawet częściej są to koledzy i koleżanki. Dodam jeszcze, że oprócz czysto symbolicznej roli w kościele świadkowie zwyczjowo pełnią też różne funkcje obrzędowe np. na weselu. Dlatego chyba lepiej żeby byli różnej płci i oboje wolni tzn. kawaler i panna. ale to już sprawa zwyczajów.

Gość efefrefr
czy swiadek na koscielnym moze miec niecale 18 lat?

Gość pracownik biurowy
musi miec dowód osobisty

Gość ona2007
jezeli ktos bierze slub cywilny i slub koscielny, to na slubie koscielnym-tak, ja bylam jak mialam 17 lat, ale jezeli konkordatowy to nie, bo potrzebny dowod..