Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antymatma

Mam dużo problem, pomocy, matematyka!!!!

Polecane posty

Gość antymatma

Witam, mam wielką prośbę ma zrobić te zadania tekstowe z zastosowaniem równań kwadratowych, ale kompletnie nie umiem ich zastosować. Robiłam, próbowałam już te zadania, na wiele sposobów i mi nie wychodzą. Liczę na jakąś pomoc i rozwiązanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam Iwona ;) Nie ukrywam, że zależy mi na czasie. 1.Obwód prostokąta ma 17cm. Wiedząc, że długość przekątnej jest o 4cm większa od jednego z boków prostokąta, oblicz pole tego prostokąta. 2.Długość przekątnej kwadratu jest p 3 cm większa od długości jego boku. Znajdź obwód kwadratu. 3.Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych jest równa 245. Znajdź te liczby. 4.Różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest równa 98. Znajdź te liczby. 5.Iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych podzielnych przez 3 jest równy 180. Znajdź te liczby. 6.Iloczyn trzeciej i szóstej części pewnej liczby jest równy tej liczbie. Jaka to liczba? 7.Liczba dwucyfrowa ma w rzędzie jedności cyfrę 2. Iloczyn tej liczby prze liczbę otrzymaną z przestawienia kolejności cyfr tej liczby jest równy 736. Jaka to liczba? 8.W turnieje szachowym o mistrzostwo szkoły systemem każdy z każdym rozegrano 66 gier. Ilu zawodników uczestniczyło w tym turnieju? 9.Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest o 7cm dłuższa od drugiej przyprostokątnej, a o 2 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz obwód tego trójkąta. 10.Oblicz długość średnicy koła, którego pole równa się różnicy pól dwóch kół o promieniu długości 5 cm i 4 cm. 11.Punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długości 3 cm i 10 cm. Znajdź obwód tego trójkąta. 12.Przekątna prostokąta ma długość 17 cm, a obwód prostokąta ma 46 cm. Oblicz długości boków prostokąta. 13.Obwód prostokąta ma 30 cm, a jego pole jest równe 44 cm2. Znajdź długości boków prostokąta. 14.W prostokącie, którego obwód ma 34 cm połączono środki jego boków i otrzymano romb o boku długości 6,5 cm. Oblicz pole prostokąta.

Gość antymatma
ale jak umiesz, to przynajmniej troche, zawsze mnie to ratuje ;)

Gość z tymi zadaniami to na serio
bo w sumie to one prościutkie są. jak chcesz to moge napisać Ci do nich układy równań, ale rozwiązywać mi się ich nie chce...

Gość antymatma
pewnie uklady rownan mnie urzadzaja, switnie czekam :) a na gg tez sie odezwe :)

Gość antymatma
ułożysz mi te układy równanień, proszee :)

Gość Głupio pisać
1 x,y - dł. boków x+4 - dł. przekatnej P=xy 2x+2y=17 (x+4)(do kwadratu)= x(dokwadratu) + y(do kwadratu)

Gość Głupio pisać
2 x-dł. boku x+3 - dł. przekatnej obw=4x (x+3)(do kwedratu) = x(do kwadratu) + x(do kwadratu)

Gość Głupio pisać
3 x, x+1, x+2 - trzy kolejne licby naturalne x(do kwadratu) + (x+1)(do kwadratu) + (x+2)(do kwadratu) = 245

Gość Głupio pisać
4 x, x+1 - kolejne liczby N (x+1)(do sześcianu) - x(do sześcianu) = 98

Gość Głupio pisać
5 3x, 3x + 1 - kolejne liczby C podzielne przez 3 3x(3x+1) = 180

Gość dzecino
oszczedz naszemu krajowi klopotow i zawczasu udaj sie tam, gdzie twoje miejsce - na zmywak do dublina

Gość Głupio pisać
6 x-szukana liczba 1/3x razy 1/6x = x

Gość Głupio pisać
banalne

Gość Ktos z daleka
A co to za rozbestwianie? Nie rób za nikogo zadań, bo nic nie będzie umieć

Gość antymatma
ale to mi duzo daje, i kapuje, dalej tez napiszesz??

Gość Głupio pisać
piąte jest żle

Gość Głupio pisać
3x, 3x+3 3x(3x+3)=180

Gość antymatma
moge liczyc na dalsza pomoc??

Gość antymatma
dziękuje, za dotychczasowa pomoc i czekam na dalsza ;)

Gość antymatmo
Nie dziękuj za pomoc, bo rozwiązywanie banalnych zadań za ciebie żadną pomocą nie jest. Nie rozumiesz, że to ci tylko szkodzi?

Gość aroniawisniowa
daj spokoj, nie ciskaj sie...w koncu to ona bedzie miala problemy z zaliczeniem klasowki. usiadzie i ....pustka.... bo przeciez ludzi na kafe nie zapyta..

Gość antymatma
nie szkodzi mi to, bo jesli mam poczatek wszytskio robie same. ja tego durnie nie [przepisuje, tlyko analizuje te zadania, dlaczego tak a nie inaczaj. Ale to moja sparawa, ja prosze o pomoc a nie o zdanie na temat mojej pomocy. Ale na szczescie sa ludzie na swiecie, ktorzy pomagaja bezinteresownie :)

Gość antymatma
i licze na dalsza pomoc, bo to mi pomaga :)

Gość antymatma
jak dla Ciebie to banal, to mozebys pomogla, a nie pisala, jaki banal;/

Antymatma, pomoc nie ma polegać na rozwiązywaniu za kogoś zadań. Ty chyba nie rozumiesz tego co znaczy pomoc przy matmie. Pozdrawiam :)

Gość antymatma
nie rozwiazane są 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 Z góry dzięki za pomoc :)

Ja pierdole , nieźle ! Ja rozumiem zadanie , 2 ale aż tyle hmmm... przegiecie lekkie