Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda 123

Zaproszenia na ślub a dzieci

Polecane posty

Gość młoda 123

piszecie na zaproszeniach np zapraszam np Joannę i Adama Kowalskich z dziećmi??chodzi mi konkretnie o te dzieci-pisać o niech w zaproszeniu?.Dzięki za radę:)

Oczywiscie ze pisac!! No chyba, ze nie chcecie by byly na weselu to nie piszcie. W innym przypadku odbiora to jako zaproszenie bez dzieci.

Gość młoda 123
dzięki tak też chyba napiszemy "z dziećmi".Oczywiście że chcemy żeby dzieci były na weselu,chodzi mi tylko o formę.Jeśli dwoje dzieci to - "z dziećmi " a jedno -z dzieckiem czy po prostu wpisać imię np z Karolinką czy Adama Joannę i Karolinkę Kowalskich. Zawsze mam takie dylematy jak mam coś napisać, samo pisanie zaproszeń jest stresujące dla mnie a wy jak macie?

Ja na zaproszeniu piszę imiennie np. Zygfryda , Leonides i Ludwisia Kowalscy. Po co robić dopiskę z dzieckiem lub dziećmi jeśli znamy ich imiona. To samo dotyczy osób towarzyszących.Zawsze warto zapytać zanjomej /ego jak nazywa się partnerka ,żeby na zaproszeniu wypisać imiennie.Takim \"towarzyszącym\" zawsze milej sie wtedy idzie na ślub do nieznanej młodej pary.

Gość zegarynka82
ja piszę " z rodziną "jeżeli jezeli maja 2 dzieci lub więcej

Gość aticia.....
Kowalscy z jednym dzieckiem- piszę państwo Kowalscy z dzieckiem. Kowalscy z dwójką dzieci- piszę państwo Kowalscy z dziećmi. Tak my piszemy na zaproszeniach, nie używamy imion, chyba że zapraszam mojego kuzyna z dziewczyną- Adam Kowalski i Mariola Nowak. Poza tymi przypadkami piszemy "państwo".

Państwo Kowalscy z dzieckiem????????? To ja chce zobaczyc minę tych państwa Kowalskich , a ich dziecko mam nadzieje że jeszcze czytać nie potrafi. Z całym szacunkiem.

Gość Drzewiej
A ja napiszę tak: Tomasza i Kingę Nowaków z Kasią a co do osób towarzyszących...właśnie. @ tygodnie po mnie bierze ślub moja koleżanka i każdy mi do tej pory mówił żeby napisać jej zaproszenie Beatę Kowalską z osobą towarzyszącą (względnie z osobą sercu bliską). Myślicie, że na jednym zaproszeniu można pisać takie nieformalne pary. Wszędzie do tej pory czytalam, że nie!

Jak najbardziej parę piszesz na jednym zaproszeniu! O innych praktykach nie słyszałam:)

Dwójka albo więcej dzieci, piszę- państwa Kowalskich z dziećmi, jak jest tylko jedno dziecko, to napiszemy- państwa Kowalskich z córką/synem i tutaj imię dziecka.

Gość młoda123
widzę, że nie tylko ja mam taki problem:) Ostatecznie napisałam "z dziećmi" -jeśli chodzi o rodzinę, a znajomym napiszę np.Adę ,Adama i Maję Kowalskich ... i myślę, że tak będzie dobrze:D

Gość zwyczaj zwyczajem..
my nie pisaliśmy dzieci, jeśli owe dzieci są malutkie..po prostu powiedzieliśmy gosciom, ze jeśli chcą przyjść z dzieckiem to ok, bez dziecka to też ok natomiast jesli "dziecko" już niemowlakiem nie jest i czytać umie, to owszem, wpisywaliśmy

Gość my zapraszaliśmy bez dzieci
i dlatego nie pisaliśmy "...z dziećmi..." Proste.

Gość a a iz inej beczki
to ze sie powinno odmieniac imiona i nazwiska na zaproszeniu to wiem bo pisze w słowniku j. polskiego ale co zrobic jezeli odmienione nazwisko brzmi smiesznie;-( np. Sz.P. J. R. Rodów ....Wilków, Kaniów..... ja odmieniłam tylko imiona a nazwiska jezeli brzmiały smiesznie zostawiłam w formie podstawowej ...mam nadzieje ze nie popełniłam gafy

Gość zwyczaj zwyczajem...
nie jestem specjalistką od poprawnej polszczyzny, ale na pewno nie jest to gafa towarzyska :) pozdrawiam!