Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Po co jod

Jod dla ciężarnych

Polecane posty

Gość Po co jod

Po co przyjmuje się jod w ciąży? jakie witaminy z jodem polecacie? Czy jod bierze się tylko w zestawach witaminowych czy w jakis inny sposób? Pytam, bo mam brac witaminy z jodem, a tyle tego w aptekach. Jestem w 4 miesiacu, na nic nie choruję, wyniki mam ok.

Gość Aga 31
Jod w ciąży przyjmuje sie po to, aby zapobiegać upośledzeniu umysłowemu dziecka i zaburzeniom funkcjonowania tarczycy u matki. Z tego co wiem, jeśli nie ma jakichś wspecjalnych wskazań, to wystarczy brać odpowiedni zestaw witamin zawierających jod i już. Polecam feminatal. Sama brałam, jest w miarę tani i ma odpowiednią ilość jodu.

Czy witaminy takie jak FEMINATAL N można zacząć przyjmować samemu czy musi zlecić lekarz?

Gość mama_dwójki
Feminatal N do zestaw witamin i minerałów specjalnie dla kobiet w ciąży i karmiących. Możesz poczytać na www.feminatal.pl. A w ciąży zanim zacznie sie cokolwiek stosować, lepiej ZAWSZE poradzić się swojego lekarza. Pozdrawiam

Gość ahinsa
w ciazy zwieksza sie zapotrzebowanie na jod - z 150 mikrogramow przed ciaza na 200 mikrogramow (na dobe). Niedobor jodu prowadzi do niedoboru hormonow tarczycy ,ktore skutkuja powiklaniami w trakcie ciazy i u dziecka. Dziecko w pierwszym trymestrze nie ma wlasniej tarczycy i korzysta z hormonow matki. Sa one szczegolnie wazne w rozwoju mozgu dziecka. Lista powiklan jest bardzo dluga, ale nie bede tym straszyc. Ja jestem teraz w 4 tygodiu i biore feminatal N, polecam. Jako ze mialam problemy z tarczyca w mlodosci , robilam badanie tsh tuz przed ciaza, teraz chce powtorzyc. w przypadku nadmiaru hormonow tarczycy w ciazy (tsh bedzie wtedy PONIZEJ normy) nalezy wykonac dokladne badania: przy nadczynnosc (za duzo hormonow (tarczycy ft3 i ft4 tarczycy) nie wolno brac jodu, bo nam tylko to nakreci nadczynnosc!! (opinia endokrynologa)

Ja z pierwszym dzieckiem brałam oprócz witamin jod ( jodid100) i syn jest bardzo uzdolniony , ma świetną pamięć , jest wszechstronny. Ostatnio często piszą w różnych czasopismach że jod wpływa na rozwój mózgu. Ale niestety nie można stwierdzić jaka jego ilość jest wystarczająca a za dużo też nie można............... Z córką brałam tylko feminatal n i już widzę że nie będzie tak zdolna jak syn........

ja mam niedoczynnosc tarczycy, biore leki i tez nie moge brac preparatów witaminowo -mineralnych z jodem

Gość Veolia__
Dla wszystkich zdrowych mam, ktore nie maja problemów z tarczycą to można zakupić Folik Mama 2/3 trymestr - w składzie oprócz podstawy czyli kwasu foliowego znajduje sie też jod.

Gość MimikaMala
Jod jest niezbędny dla prawidłowego kształtowania się przede wszystkim układu nerwowego rozwijającego się w brzuchu maluszka. Można go znaleźć w czekoladzie lub w migdałach, ale żeby np. dostarczyć do organizmu tyle jodu, co w dwóch tabletkach mojego suplementu (mama dha premium) trzeba byłoby zjeść 36 tabliczek czekolady lub 10 kilo migdałów. Lubię to i to, ale bez przesady ;)