Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość najlepszy czas na odstawienie

Kiedy podjęliście świadomą decyzję o odstawieniu dziecka od piersi?

Polecane posty

Gość najlepszy czas na odstawienie

To pytanie kieruję głównie do mam, które z karmieniem nie miały większych problemów i gdyby chciały mogłyby karmić dłużej.

Gość o la la
Ja mam 2 synów , karmiłam oby dwóch po półtora roku... :-(

Gość facettttt
a czemu sie smucisz?

Będąc już w ciąży wiedziałam, że nie będę karmić dziecka dłużej niż rok, tą decyzję również popierał mój ginekolog i pediatra. Skończyłam karmienie dwa tygonie przed urodzinami córki, ponieważ musiałam wziąć leki zakazane w trakcie karmienia, więc przynajmniej tu sprawa była prosta, mus to mus....:)

Gość o la la
Bo to było tak dawno...Teraz mają juz po 10 i 12 lat...

Ja, tak jak Słonko, odstawiłam małą od piersi na \"chwile\" przed pierwszymi urodzinami. Dokładnie na 8 dni.

roczek to niby najlepszy czas, myślę że nawet, jak koleżanki wyżej, troszkę przed. Ja mam roczną córeczkę i długo z nią walczę, żeby odstawić. Uzyskałam stopniowo, że teraz dostaje rano i wieczorem, z tym że wieczorem często jest tak zmęczona że zaśnie zanim dostanie cycusia. Po nocach też już nie dostaje, ewentualnie pić i lepiej śpi. Takie stopniowe odstawianie ma swoje zalety, bo piersi powoli produkują coraz mniej pokarmu i obejdzie się bez tabletek na zanik. Sumując to nie takie proste oduczyć roczniaka ssania piersi, bo taki maluch podchodzi do tego emocjonalnie. Wierz mi, nie jest to łatwe.

Ostatnio zainteresowałam się tym tematem i z tego, co wiem większość moich znajomych koleżanek odstawiła dziecko od piersi około 10-12 miesiąca, czyli średnio przed pierwszym rokiem życia. Rekordzistka karmiła piersią do 2,5 roku.

Ja odstawiłam małą jak miała 16 miesięcy. Obyło się bez problemów. Też nasłuchałam się opinii że dziecko najlepiej odstawić jak ma roczek, więc próbowałam stopniowo ale moja mała nie była na to gotowa. Potrzebowała bliskości. Poczekałam jeszcze trochę i poszło bez problemu. Nie płakała, obyło się bez ekscesów. Powiedziałam że cycuś zachorował a ona przytulała się do mnie i mi go zakrywała żeby miał ciepło :-) Dla mnie takie gadanie że do roku trzeba odstawić to bzdura. Każde dziecko jest inne. Jedno zrezygnuje z piersi jak skończy roczek, inne szybciej a jeszcze inne będzie potrzebowało jeszcze więcej czasu. Najlepiej jest wyczuć ten moment i zamiast piersi proponować coś innego i dużo przytulać dzidziusia.Przecież każde dziecko jest inne i mie da się nałozyć jakiegoś schematu na wszystkie. Pozdrawiam.

Ja swoja corke przestalam karmic tez pare dni przed ukonczeniem roku U mnie odbylo sie bez problemu:Dpewnego ranka zamiast piersi dostala butelke i zaakceptowala to:D

moja córa miała skonczony rok jak przestałam karmic, wcześniej próbowałam i był wielki krzyk!!! a jak skonczyła rok to odstawienie jej przeszło bez echa :D