Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryszarda_P

Babka - ale nie drożdżowa...

Polecane posty

Gość ryszarda_P

Chciałabym prosić o jakieś fajne przepisy na babkę, ale jak widać w tytule nie drożdżową. Z góry dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piaskowa Składniki: - 5 całych jajek, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1 szklanka maki tortowej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 margaryna (Kasia). Jak przyrządzić? Jajka całe ubić z cukrem ,dodać make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszac z mąka),oraz roztopiona i trochę przestudzona margarynę. Wszystko wymieszać i połowę masy wylać na blaszkę. Do drugiej połowy dodać łyżeczkę kakao(babka będzie w środku dwukolorowa). Piec około godziny (aż ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien być nagrzany. babkę po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. lekko przestudzona wyciąć z blaszki i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Ostudzona posypać cukrem pudrem. Składniki: * 1 szklanka cukru * 250 dag masła * 5 jajek * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbijać stopniowo jajka cały czas ucierając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Piec ok. 60 min. w tem. 155°C (obieg powietrza) lub 175°C (normalny piec elektryczny lub gazowy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naza
pluszka25 mam pytanie czy jakbym upiekla ta babke piaskowa w takiej formie do baby to nie zrobi sie zakalec, bo ona jest przeciez duza wyzsza niz taka plaska blaszka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda_P
Popieram przedmówczynię. Aa, czy ta baba nie jest sucha?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powinno być dobrze ja piekłam w formie do babki i wyszła tylko trzeba żeby składniki miały taką samą temp, więc dobrze jest je wcześniej wyjąć z lodówki kilka godz wcześniej a zakalec powstaje z reguły jak sie da za dużo mąki w stosunku do masła, i jak się piecze w za wysokiej temp. co do suchości ciasta to piaskowe ciasto ze swej natury jest suche mam jeszcze jeden przepis na ciasto piaskowe dwukolorowe z którego też często korzystam ale jak chcę mieć jednokolorową to porostu nie daję kakao: 4 jajka 250 g masła roślinnego 500g mąki pszennej szklanka mleka lub śmietanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 200 g cukru 3 łyżki kakao żółtka oddzielić od białek. z białek ubić pianę, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na białą masę, dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i mleko małymi porcjami. połączyć z pianą, rozdzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać, do białej 3 łyżki mąki. wykładać na wysmarowaną masłem blachę w kolejności najpierw białe potem ciemne ciasto. piec 1- 1,5 h w temp 180 stopni Celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda_P
Dziękuję bardzo za pomoc. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłabym bardzo wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
BABKA - 2 szkl.mąki ziemniaczane 1 szkl.mąki pszennej 25dkg.masła/margaryna (ja daję masło) 1,5szkl.cukru 6 jaj 6 łyżek oleju 3 płaskie łyżeczki pr.do piecz. 1 cukier waniliowy 1,5 łyżki octu masło utrzeć z jajami i cukrem,dodać mąkę z proszkiem,olej i wszystko dokładnie zmiksować, na koniec dodać ocet. Piec 45min.200st.Ja piekę tą babeczkę b.często,jeszcze nigdy nie miałam zakalca.Jest długo świeża,piekę w dużej tortownicy z kominkiem.Polecam może się skusisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda_P
Dzieki :) Rozważę wszystkie opcje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naza
aisia ja tez sie skusze, tylko napisz prosze, czy ta babka jest podobna do biszkoptu czy takiej baby piaskowej? Robisz z jakas polewa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o żesz
Potwory !!! smaku mi narobiły :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
Naza - to jest babeczka piaskowa,nie jest sucha,długo zachowuje świeżośc-uwielbiam posypaną cukrem pudrem ,jest b.smaczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naza
dzieki, musze ja wyprobowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naza
aisia odpowiedz mi prosze jeszcze na pytanko. Czy ucierasz cale jaja z maslem czy tylko zoltka (bo ja tylko ucieralam zoltka wiec nie wiem)? I jaki dajesz cukier zwykly czy puder? Tak sie dopytuje bo chce babe zrobic przed swietami-jak wyjdzie to wtedy zrobie jeszcze jedna i zabiore ja na swieta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda_P
Dziękuję bardzo za wszystkie przepisy. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×