Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hally

Na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy?

Polecane posty

Czy to ma jakieś znaczenie? Podobno na prawej ręce, czy tak? i na którym palcu?

Gość ona7676
Ja nosze na lewej, na serdecznym palcu...

Gość ale o so chodzi
Ale glupie pytanie.... :-0 No ale dam madra odpowiedź:na prawym serdecznym palcu.

Gość ona7676
nie chce sie otworzyc.. to jest fragment artykulu: "W Polsce było przyjęte nosić pierścionek na serdecznym palcu prawej ręki. Na ten sam palec zakładało się później obrączkę. Jednakże wiele Pań ze względów praktycznych po ceremonii ślubnej i założeniu obrączek przenosiło go na lewą dłoń, co nieraz wiąże się z dokonaniem zmiany rozmiaru. Postępują tak dlatego że biżuteria noszona razem z obrączką o wiele szybciej się niszczy. Dlatego ostatnio coraz częściej jest popularny pogląd że pierścionek należy wybierać na serdeczny palec lewej dłoni, aby przed ślubem uniknąć potrzeby ponownego dopasowywania rozmiaru. Jest to praktyczne, a zarazem symboliczne - pierścionek zaręczynowy znajduje się na ręce od strony serca" :)

Ja nosze na lewej na serdecznym palcu. Na prawym bede miala obraczke (juz za dwa miesiace! :-) ). Wiem ze niektore nosza i pierscionek i obraczke na tym samym, ale mnie sie to nie podoba, bo chce i jedno i drugie wyeksponowac.

Gość + + + +
nie zawsze obraczka z pierscionkiem sie komponuja i wtedy nie wyglada to ladnie na tym samym palcu. Ja np mam pierscionek z bialego zlota a obraczke tradycyjna - zolta, wiec wyglada to razem na jednym palcu jak d*pa w lesie...

Gość beatka_k
a ja w ogóle słyszałam, że nie powinno się nosić na jednym palcu i pierścionka zaręczynowego i obrączki ślubnej bo to podobno jakiegoś pecha przywołuje...

Gość rozochocony
Niektóre dupy w lesie wyglądają fantastycznie!

Gość izzu
Tak samo obraczke wszedzie nosi sie na lewej rece,,a w Polsce na prawej :O:O Co kraj to obyczaj

beatka_k moja mama nosi na tym samym ręku i pierscionek i obrączke i sa udanym małżenstwem i wtym roku mija 30 lat po slubie wiec nie wierze w zabobony ;)

dzięki za wszystkie odpowiedzi, ja chciałabym nosić pierścionek na palcu środkowym prawej ręki obok obrączki :) nie lubię mieć pierścionka na palcu serdecznym, jakoś mi tak nie wygodnie

Gość talia i pas to nie to samo
a obrąckzi nie nosi sie na lewej?

w Polsce obrączkę nosi się na prawej ręce na palcu serdecznym :)