Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poszcząca

przestrzegacie PIĄTKÓW - czy jecie mięso

Polecane posty

Gość poszcząca

Gość wogóle nie jem

Gość fgsffgf
nie "przestrzegam piątków" ani innych absurdalnych nakazów jem mięso (chociaż mam wyrzuty sumienia, ale to nie ten temat)

Gość zembologgg
:D

Gość pzreciez ten post został
zniesiony juz dawno przez kościół! mozna jesc w piatek mieso

Gość Ale przez Twoj kosciol
Bo nie przez Rzymsko Katolicki !

Gość rufio
jem kiełbache i szynke na obiad opedzoliłem udko z kurczaka a na wieczór czekają mnie pierogi z miesem jestem robotnikiem ciezko pracującym i jestem zwolniony z postu w piatki bo padne na ryj w robocie a jestem hydraulikiem w kanałach

Gość pzreciez ten post został
a założysz sie!

Gość kliklaksa
po pierwsze to nie jest żaden post... po drugie jeśli nie chcesz nie musisz się do tego stoswać... nawet spowiadać się z tego nie trzeba ja nie jem w piątki mięsa

Został czy nie został zniesiony, ja w piątki mięsa nie jem. Zawsze jest ryba. A wędlin itp. i tak nie jadam na codzien.

Gość Ale przez Twoj kosciol
Ty w kozla wierzysz !

Gość qffwe
dzień bez mięsa o dla mnie dzień stracony, od zawsze tak mam

Nie jem :) raz - jestem katoliczką, dwa - mogę sobie raz w tygodniu popościć, nic złego mi się nie stanie. Dlatego w piątki jest dużo innych potraw - rybka, pierogi ruskie, jajeczko + maślanka, kopytka.. ;)

Gość 1234567mmm
ja jem dzis placki z kiszki a ogłnie to przestrzegam przynajmniej sie stram i to nie dlatego ze mi tak kosciół karze czy cos sama od siebie nie jem miesa

Gość pomaranczka ...
piatkowy post zostal zniesiony, ale ja i tak poszcze tak dla siebie. a jak czasem sie zapomne to sie nie spowiadam.

Gość ooo/
wcale nie został zniesiony. Skąd macie takie informacje? Zniesiono post w wigilię.

Gość truflik_****
post w wigilię napewno nie zniesiono!!!!!!!

To ciekawe gdzie w Biblii jest napisane, ze trzeba pościć ? Wszyscy głęboko wierzący proszę o uzasadnienie postu. Podobno Kościół, stosuje się do Pisma Świętego, czy aby na pewno?

Gość to raczej tradycja
post piątkowy zdaje się jest na pamiątkę Wielkiego Piątku. Tyle, że ten jeden Wielki Piątek obchodzi się wyjątkowo uroczyście. Podobnie jest z Wielkanocą, przecież w KK zmartwychwstanie Jezusa tak naprawdę obchodzi się codziennie, na każdej mszy powtarza się słowa z ostatniej wieczerzy, bardziej uroczyście w niedzielę, a raz w roku wyjątkowo się to celebruje. I to wszystko. Zresztą raz w tygodniu post jest zdrowy :)

Gość ooo/
Odnosząc się dyskusji o złagodzeniu przepisów postnych bp Cichy stwierdził krótko, że "to już dawno zostało zmienione" przez obowiązujący w Kościele od 1983 r. Kodeks Prawa Kanonicznego. Wyjaśnił też, że "jak ktoś nie zachowa postu w Wigilię to nie ma grzechu". - Katolików w Polsce obowiązuje post w Środę Popielcową i Wielki Piątek. Nie mają natomiast takiego obowiązku w Wigilię Bożego Narodzenia, choć nadal, ze względu na tradycję, są zachęcani do jego zachowania. Zmiany w dyscyplinie postnej wprowadził przed 20 laty Kodeks Prawa Kanonicznego, a przed kilku laty ponownie potwierdziły to uchwały II Synodu Plenarnego w Polsce - wyjaśniał bp Stefan Cichy.

Gość ooo/
Biskupi wzywają w wiernych do przestrzegania dni i okresów pokuty: piątków oraz Wielkiego Postu. Przypominają, że katolików w Polsce obowiązuje wstrzemięźliwość od spożywania mięsa we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Post (ilościowy) obowiązuje w Środę Popielcową i Wielki Piątek. Biskupi zachęcają także do zachowania tradycyjnej wstrzęmięźliwości od pokarmów mięsnych w wigilię Bożego Narodzenia. Powstrzymanie się od spożywania pokarmów mięsnych obowiązuje katolików, którzy ukończyli 14 rok życia. Post ilościowy (możliwość spożycia jednego posiłku do syta w ciągu dnia) obowiązuje katolików pomiędzy 18 a 60 rokiem życia. Ponadto, we wszystkie piątki i w czasie Wielkiego Postu - aby uszanować czas pokuty - katolicy nie powinni uczestniczyć w zabawach.

Gość ooo/
więc truflik jesli masz ochotę na schabowego w Wigilię to nie ma problemu.

Mozna sobie tlumaczyc ze post piatkowy jest na pamiatke Wielkiego Piatku ale prawda jest taka ze Kosciol wprowadzil post aby wspomoc lokalnych rybakow. Ludzie zwyczajnie jedli za malo ryb i rybacy na tym tracili. Przyznaje ze tym razem udalo im sie zrobic cos dobrego - bo rybki sa zdrowe. Tylko po co klamac? NIe mozna bylo tego powiedziec wprost? oo

Gość to raczej tradycja
eeee tam. Prawie każda religia ma nakazane posty, KK nie jest wcale wyjątkiem pod tym względem. Poza tym post nie oznacza wcale że ma się jeść rybę, tylko że ma się nie jeść mięsa. Jakoś wątpię, żeby miało to wiele wspólnego z rybakami

Przeczytaj sobie Fish on Friday a pogadamy :D W koncu Jezus byl wielka ryba a jego wyznawcy to male rybki.

Gość to raczej tradycja
skąd się wziął jezus jako ryba i symbol rybaka, to ja wiem. A oczywiście przeczytam chętnie, zawsze to fajnie się czegoś dowiedzieć... mam tylko nadzieję że to nie kolejny zestaw pseudohistorycznych bzdur :p