Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magnolka

kończe gimnazjum i co dalej?? prosze o odp...

Polecane posty

Gość magnolka

Jestem w trzeciej gimnazjum, niedługo egzamin, składanie podań, koniec roku. Ale gdzie?? Co roku zdaję z paskiem. Oceny na świadectwie to same 5, 6 z techniki i informatyki. Jedank nie chce szkoły z profilem informatycznym bo po prostu nie lubie :) Za to chętnie coś z biologią, matmą może. Nawet nie wiem co bym chciała robić w przyszłości. :( Jestem taka rozdarta....musze cos wybraż, a jest sporo rzeczy, które mnie interesują Czy znacie może jakieś dobre liceum w Warszawie, najlepiej z internatem, ale nie za drogim bo musze przyznać, że nie przelewa sie u mnie :D U siebie w miejscowości mam liceum i to blisko bo 2 km od domu, ale nikt go nie chwali. Niby dobre całkiem wyniki ma z matur, ale nauczyciele są przeważnie starsi i no rozumiecie, nie za bardzo na czasie z nauczaniem. Nie oceniają sysytematycznie, na koniec półrocza zbiera sie dopiero kupe kartkówek, spr. A wiadomo, że jak nauczyciele nie oceniaja, to uczniom nie chce sie uczyć. A ja tak nie chce. I dlatego pytam i jakieś dobre liceum. Słyszałam o Batorym, ale az taka dobra to chyba raczej nie jestem. Tam trzeba byc uzdonionym, najlepiejw konkursach finalistą. A ja z własnej głupoty przestałams ie uczyć, braz udział w konkursach bo mi sie nie chciało. Oceny nadal dobre. Na piątke w sumie bez nauki, ale jest ten problem,że u mnie w gim. nauczyciele nie skorzy do stawiania 6. Sorry, że sie tak rozpisałam. Znacie jakieś dobre liceum, w wawie i z internatem??

Gość magnolka
no weźcie, przecież na pewno ktoś wie :)

Gość np np
poniatowski batory staszic hoffmanowa

Gość np np
władysława IV

Gość bedziesz musiała zapłacic dopi
wiesz, jest wiele mozliwosci ale co tu robi taka małolata dla forum dla kobiet?

Magnolka, powiem tak ogólniej - więc nie wiem, na ile Ci pomogę. Po pierwsze, nie martw się tym, że nie wiesz co chcesz robić. W liceum prawie na pewno znajdziesz jakąś swoją pasję (choć, radzę, żebyś zainwestowała trochę czasu w szukanie. Czasem przychodzi to samo, ale czasem nie - i pod koniec jest panika \"co robić\", albo przypadkowe wybory). Ważne, żeby LO było dobre, a wszystkie przedmioty na dobrym poziomie. Co do Batorego. Sam miałem okazję uczyć się w krakowskim liceum majacym opinię \"olimpijskiego\", i powiem tak:to bez znaczenia, czy przychodzisz \"z olimpiady\" czy nie. Zawsze kilka miejsc (nawet i połowę) mogą zgarnąć olimpijczycy, ale o resztę jest zwykła konkurencja. A przebywanie w środowisku bystrych ludzi ma swoje zalety (łącznie z taką, że imprezy są lepsze, naprawdę). Więc próbuj - i tak decydujący będzie chyba test na koniec gimnazjum, nie? Co do internatu: nawet jeśli szkoła takowego nie ma, możesz poszukać - jakkolwiek dziwnie to brzmi - jakiegoś \"u sióstr\", przynajmniej na pierwszy rok. Luzu jeśli chodzi o wyjścia wiele mieć nie będziesz, ale przynajmniej nie wydasz wiele pieniędzy. Pozdrawiam

Gość magnolka
wielkie dzięki :) thx :D tylko właśnei próbny nie wyszedł mi najlepiej tylko pocieszamsie tym, że nic sie nie uczyłam ani powtarzałam i podeszłam do tego z luzem (przecież to tylko próbny :P ) do bedziesz musiała---> wcale nie musisz czytać ani odp, jak tak bardzo oburza Cie fakt, że za dorosła to ja nie jestem. Właśnie o to chodziło, trudno żebym pytała sie o radę osoby w moim wieku, co też nie wiem co chce robić. Tutaj za to sa osoby co takie szkoły skończyły, więc wydaje mi sie,.że wybór forum jest zdecydowanie uzasadniony. :P

Gość sorki ze wam przeszkodze
A z reguły tak jest, że kujonom źle wypada egzamin, a tym którzy "olewają" sobie naukę bardzo dobrze :)

Gość magnolka
heh, szczera prawda :P ja miałam zaledwie 74 punktów, za to chłopak z równoległej klasy co ma tróje, rzadko 4 miał 80 :P

Gość magnolka
myślałam, że się spalę ze wstydu jak sie dowiedziałam :)

A ja się dobrze uczyłam i miałam jakoś 90 :D. Ale fakt - częst osię zdarza, że ktoś nagle zabłyśnie ;). Jestem w drugiej LO o profilu mat.-inf. :>. Powiem tak... Jakbym miala teraz wybierac powiedzmy pomiedzy mat.-inf. a mat.-fiz. to wybrałabym to drugie... Informatyka i tak nie jest popularnym przedmiotem wśród maturzystów. W sumie to fiza też nie :P. Ale za to bardziej powszechna w wymaganiach. Za to powiem Ci, że jak szłam do LO, to unikałam fizycznych profili. No to już po dygresji :P. Hymmmm... Ja do teraz nie wiem co chcę robić ani co dokładnie zdawać. Wiem, że pójdę na matmę, bo szkoda mi tych trzech lat nauki, żeby nawety z tego matury nie pisać. Poza tym matma jest całkiem fajna. Często jest tak, że w jakimś liceum dobry jest jeden konkretny profil, taki lepszy niż w innych, coś jak specjalizacja liceum :), danie szefa kuchni itp. ;) Popytaj się zatem. Ważne jest też nastawienie. Uważaj, żeby usilnie się nie zrażać do przedmiotu, którego nie wykluczasz z maturalnych ;). Jak wpadłam do liceum to od razu jakoś tak pozytywnie byłam nastawiona do matmy. Co innego z fizą... Tak naprawdę przyodrobinie chęci i pogadance z jakimś naucyzcielem, na pewno będziesz mogła zdać inny przedmiot niż wiodący . Może popróbuj metody eliminacji? I lepiej przyłóż siedo testu kompetencji. Szczególnie do części matematyczno-przyrodniczej. Naprawdę...

Gość magnolka
o polski za bardzo się nie martwie---za każdym razem ponad 40 gorzej oczywiście z matematycznym, niby lubie matme, ale jakos tak wszystko wyleciało mi z glowy na dodatek (wiem, ze to bezsensowne) najczęściej mam tak, że przecztam sobie zadanie, potem obliczam wszystko w myślach, a jak juz mam wynik i musze to zapisac to nie wiem jak do niego doszłam :P

Ja zawsze czytam zadanie, wypisuje ogólnikowe informacje i próbuję rozwiązać je na kartce, nie w myślach :>. Ale to mój tryb pracy ;). Wiesz... Póki co, to wzory musisz mieć w głowie. Z tego, co wiem to chyba często pojawia się zadanko z bryły, Pitagorasik jakiś. No i chemia - probowki np. Fizy też trochę jest. To takie ważniejsze do nauki, bo geografia to taka raczej chyba lajtowa jest. Matma to podstawa. Powtórz sobie materiał przed egzaminem a na pewno nie pożałujesz że poswięciłaś trochę czasu na powtórkę.

Gość gość
Prywatna szkoła to dobre rozwiązanie. My zdecydowliśmy się na prywatną przy starszej córce, po przebojach jakie młodsza miała w państwowym liceum. Wybraliśmy tę szkołę: http://www.maturamiedzynarodowa.pl/przedszkole/ teraz żałuję że obie córki jej nie skończyły.