Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jolka 77

DIETA ZGODNA Z GRUPA KRWI

Polecane posty

Go艣膰 jolka 77

czy ktoras t przetestowala na sobie-ja mam grupe krwi A i wg tej diety raczej powinnam byc wegetarianka-moze cos w tym jest? bo jem mieso i nie chudne-piszcie to link http://www.faceci.com.pl/dieta.html

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
Wys艂ana - 9 marzec 2003 11:57 Jako 偶e czuj臋, 偶e na topie b臋dzie teraz podzia艂 diety w zale偶no艣ci od grupy krwi (te偶 ogl膮da艂em Mak艂owicza ) - poszuka艂em troch臋 i wklejam co znalaz艂em ******* Dieta dla grupy krwi A Grupa A rozkwita na dietach wegetaria艅skich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiad艂y tryb 偶ycia. Nasze cywilizowane diety w wi臋kszo艣ci sk艂adaj膮, si臋 z wygodnych toksyn w przyci膮gaj膮cych uwag臋 艂adnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczeg贸lnie wa偶ne, aby otrzymywa膰 po偶ywienie w mo偶liwie najbardziej naturalnej postaci: 艣wie偶e, czyste i organiczne. Je偶eli b臋dziesz stosowa艂 t臋 diet臋, to mo偶esz wzmocni膰 system odporno艣ciowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagra偶aj膮cych 偶yciu chorobom. Grupa krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania si臋 do bardziej rolniczego sposobu od偶ywiania i stylu 偶ycia, z osobowo艣ci膮 bardziej przystosowan膮 do wsp贸艂偶ycia w du偶ych spo艂eczno艣ciach. Czynniki utraty wagi: Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz je艣膰 mi臋so, na poczatku mo偶esz znacznie straci膰 na wadze, poniewa偶 wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Po偶ywienie pochodzenia zwierz臋cego spowalnia metabolizm u os贸b z grup膮 A, poniewa偶 odk艂adaj膮 go w organizmie w postaci t艂uszczu. Nabia艂 r贸wnie偶 jest s艂abo trawiony przez osoby z grup膮 krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spoalniaj膮cy metabolizm. Opr贸cz tego produkty mleczne zawieraj膮 wysokoko nasycone t艂uszcze, kt贸re upo艣ledzaj膮 serce oraz prowadz膮 do oty艂o艣ci i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym dzia艂aniu w diecie grupy A. Osoby z grup膮 krwi A mog膮 co prawda spo偶ywa膰 pszenic臋, ale nie powinni jej je艣膰 zbyt wiele, gdy偶 w贸wczas ich tkanka mi臋艣niowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mog膮 utylizowa膰 energii tak szybko, nast臋puje wi臋c zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwr贸ci膰 uwag臋 na po偶ywienie zdrowe, niskot艂uszczowe oraz uzupe艂nia膰 je warzywami i zbo偶ami. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Mi臋so - s艂abo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki t艂uszczowej; zwi臋ksza ilo艣膰 toksyn trawiennych; Nabia艂 - zaburza metabolizm sk艂adnik贸w od偶ywczych; Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzym贸w trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm; Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzym贸w trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) - os艂abia utylizacj臋 kalorii. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Oleje ro艣linne - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 trawienia, zapobiegaj膮 zatrzymywaniu p艂yn贸w; Produkty sojowe - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 trawienia, szybko s膮 metabolizowane; Warzywa - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 metabolizmu, przyspieszaj膮 ruch robaczkowy jelit; Ananas - zwi臋ksza utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit. Poni偶ej przedstawione s膮 produkty, k贸re nale偶y spo偶ywa膰 oraz te, kt贸rych powinno si臋 unika膰: Mi臋sa i dr贸b Wskazane: Najkorzystniejsze dla os贸b z grup膮 krwi A by艂oby ca艂kowite wyeliminowanie mi臋sa ze swojej diety. Unika膰: baraniny, ba偶anta, bekonu, ciel臋ciny, dziczyzny, g臋si, kaczki, kr贸lika, kuropatwy, serc, szynki, w膮tr贸bki, wieprzowiny, wo艂owiny, wo艂owiny mielonej. Owoce morza Wskazane: dorsz, granik, karp, 艂oso艣, makrela, naw臋d 偶abnica, pstr膮g t臋czowy, pstr膮g morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny oko艅, 艣limaki, 偶贸艂ty oko艅. Unika膰: alozy, barakudy, bie艂ugi, fl膮dry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, 艂ososia w臋dzonego, ma艂偶y, morszczuka, muli, oko艅a, ostrygi, o艣miornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, 艣ledzia, tu艅czyka b艂臋kitnop艂etwego, w臋gorza, 偶贸艂wia, 偶ab. Jaja i nabia艂 Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Unika膰: chudego lub 2% mleka, lod贸w, mas艂a, ma艣lanki, pe艂nego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszk贸w ziemnych, oleju sezamowego. Orzechy i pestki Wskazane: mas艂o orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni. Unika膰: orzecha brazylijskiego, orzech贸w nerkowca, pistacjowych. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", str膮czkowe czerwone, zielone. Unika膰: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej. Zbo偶a Wskazane: amarant, gryka, kasza. Unika膰: kie艂k贸w pszenicy, otr臋b贸w pszenicy, p艂atk贸w familia, grape nut, siedem zb贸偶, pszenicy, skrobi. Chleb i grzanki Wskazane: chleb esse艅ski, chleb ezechiela, chleb z kie艂k贸w pszennicy, chleb z m膮ki sojowej, wafle ry偶owe. Unika膰: angielskich grzanek, bu艂ek z otr臋bami pszennymi, chleba pe艂nopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z m膮ki durum, chleba z m膮ki macowej, chleba wysokobia艂kowego, pumpernikla. Ziarna i makarony Wskazane: gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, m膮ka ry偶owa, m膮ka 偶ytnia, owies. Unika膰: makaronu grysikoewgo, makaronu ze szpinaku, m膮ki bia艂ej, m膮ki pe艂nopszenicznej. Warzywa Wskazane: botwinka, broku艂y, cebula czerwona, cebula hiszpa艅ska, cebula 偶贸艂ta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezg艂owa, karczoch ameryka艅ski, karczoch jerozolimski, okra, kie艂ki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa艂ata rzymska, szpinak. Unika膰: bak艂a偶ana, bia艂ej kapusty, chi艅skiej kapusty, czerwonej kapusty, grzyb贸w shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, 偶贸艂tej, jalapeno, pomidor贸w, ziemniak贸w: bia艂ych, czerwonych, s艂odkich. Owoce Wskazane: ananas, bor贸wki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi 艣wie偶e, grejpfrut, wi艣nia, je偶yny, morela, rodzynki, 艣liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, 偶urawina. Unika膰: banan贸w, mandarynek, mango, melonu, orzech贸w kokosowych, pomara艅czy, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi艣ni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej 艣liwki, woda(z cytryn膮). Unika膰: soku z papai, soku pomara艅czowego, soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, s艂贸d j臋czmienny, sos sojowy, tamari. Unika膰: kapar贸w, octu balsamowego, octu bia艂ego, octu z jab艂ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia艂ego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: aloes, echinacea, g艂贸g, dziurawiec, 艂opian, mleczny oset, owoc dzikiej r贸偶y, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, 艣liski wi膮z, waleriana, zielona herbata, 偶e艅sze艅. Unika膰: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomi臋tki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. Unika膰: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: musztarda. Unika膰: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire. ********* Dieta dla grupy krwi B Grupa B stanowi wyrafinowany wytw贸r w podr贸偶y ewolucyjnej, maj膮cy na celu po艂膮czenie rozbie偶nych kultur i ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grup膮 krwi B zazwyczaj potrafi膮 stawia膰 op贸r wielu najgro藕niejszym chorobom typowym dla wsp贸艂czesnego 偶ycia, takim jak choroby serca i rak. A nawet je艣li nabawi膮 tych chor贸b, istnieje wi臋ksze prawdopodobie艅stwo, 偶e je zwyci臋偶膮. Osoby z grup膮 krwi B jako 偶e s膮 nieco odr臋bne, wydaj膮 si臋 bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odporno艣ciowego, takie jak stwardnienie rozsiane, tocze艅 i syndrom chronicznego zm臋czenia. Osoby z grup膮 krwi B starannie przestrzegaj膮ce zalecanej diety cz臋sto mog膮 obej艣膰 gro藕ne choroby i 偶y膰 d艂ugo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zr贸wnowa偶ona i urozmaicona, obejmuj膮c szeroki wachlarz 偶ywno艣ci. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z kr贸lestwa zwierz膮t i ro艣lin". Grupa krwi B: asymilator,adaptuj膮cy si臋 do nowych warunk贸w klimatycznych i mieszania si臋 populacji; reprezentuj膮cy naturalne d膮偶enie do wi臋kszej r贸wnowagi mi臋dzy napi臋ciami mentalnymi a 偶膮daniami systemu odporno艣ciowego. Czynniki utraty wagi: Najbardziej sprzyjaj膮 tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemi臋 sezamu. Ka偶de z tych rodzaj贸w 偶ywno艣ci posiada inn膮 lektyn臋, ale wszystkie wp艂ywaj膮 na efektywno艣膰 procesu metabolicznego, wywo艂uj膮c zm臋czenie, zatrzymanie p艂yn贸w i hipoglikemi臋 - gro藕ny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posi艂ku. Problemem z "pasieniem si臋" - jedzeniem wielu ma艂ych posi艂k贸w w ci膮gu dnia polega na tym, 偶e zak艂贸ca si臋 naturalne sygna艂y g艂odu wysy艂ane przez cia艂o; mo偶esz czu膰 si臋 g艂odny przez ca艂y czas - a wi臋c niezbyt pomocna sytuacja, je偶eli pr贸bujesz straci膰 na wadze. Lektyna glutenowa do艂膮cza si臋 do problem贸w powodowanych przez inne rodzaje 偶ywno艣ci zwalniaj膮ce metabolizm. Kiedy 偶ywno艣膰 nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla cia艂a, jest magazynowana w postaci t艂uszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak gro藕nie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszk贸w ziemnych, efekt ko艅cowy jest tak samo niszcz膮cy. Grupy B, kt贸re chc膮 straci膰 na wadze, powinny definitywnie unika膰 pszenicy. Je艣li osoby z grupa krwi B przestaj膮, spo偶ywa膰 偶ywno艣膰 zawieraj膮ca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje si臋 im kontrolowa膰 wag臋. Nie masz 偶adnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczyc膮, kt贸re mog膮 w tym przeszkadza膰 osobom z grup膮 krwi 0. Tak偶e nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby straci膰 na wadze - to trzymanie si臋 diety. Niekt贸rzy ludzie s膮 zdziwieni, 偶e chocia偶 zalecenia dietetyczne dla os贸b z grupa krwi B zach臋caj膮 do spo偶ywania produkt贸w mlecznych, to jednak nie maj膮 oni problem贸w z kontrol膮, wagi. Oczywi艣cie, je偶eli jadasz w nadmiarze 偶ywno艣膰 wysokokaloryczn膮, na pewno b臋dziesz przybiera艂 na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produkt贸w mlecznych w rzeczywisto艣ci pomaga osobom z grup膮, krwi B w osi膮gni臋ciu r贸wnowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajc膮 s膮 te szczeg贸lne rodzaje 偶ywno艣ci, kt贸re powstrzymuj膮 skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjaj膮 gromadzeniu kalorii w postaci t艂uszczu. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Kukurydza - zak艂贸ca efektywno艣膰 insuliczn膮, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Ro艣liny str膮czkowe - zak艂贸caj膮 w艂a艣ciwe przyswajanie 偶ywno艣ci, spowalniaj膮 tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Orzeszki ziemne - zak艂贸caj膮 efektywno艣膰 metabolizmu, zak艂贸caj膮 funkcje w膮troby, przyczyna hipoglikemii; Siemi臋 sezamu - spowalniaj膮 tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Gryka - zak艂贸ca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii; Pszenica - zak艂贸ca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, 偶e 偶ywno艣膰 jest sk艂adowana w organizmie w postaci t艂uszczu, zamiast by膰 spalana w energii, zak艂贸ca efektywno艣膰 insuliczn膮. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Zielone warzywa - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Mi臋so - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Jaja/niskot艂uszczowe produkty mleczne - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; W膮troba - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Herbata z lukrecji* - przeciwdzia艂a hipoglikemii. *Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatk臋 z lukrecji pi膰 mo偶na bez obaw. Poni偶ej przedstawione s膮 produkty, k贸re nale偶y spo偶ywa膰 oraz te, kt贸rych powinno si臋 unika膰: Mi臋sa i dr贸b Wskazane: baranina, dziczyzna, jagni臋, kr贸lik. Unika膰: bekonu, g臋si, kaczki, kurczak贸w, kuropatwy, przepi贸rek, serc, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: aloza, dorsz, fl膮dra, granik, 艂upacz, 艂oso艣, jesior, kawior, makrela, naw臋d 偶abnica, m艂ode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstr膮g morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola. Unika膰: barakudy, bie艂ugi, homara, ostryg, o艣miornicy, raka, kraba, krewetek, 艂ososia w臋dzonego, ma艂偶y, oko艅a morskiego, sardeli, skrzydelnika, omu艂k贸w jadalnych, 艣limak贸w, w臋gorza, 偶贸艂wia, 偶ab. Jaja i nabia艂 Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mro偶ony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unika膰: lod贸w, sera ameryka艅skiego, sera blue, sera string. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszk贸w ziemnych, oleju sezamowego, oleju s艂onecznikowego, oleju canola. Orzechy i pestki Wskazane: Wi臋kszo艣膰 orzech贸w i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Unika膰: mas艂a sezamowego(tahini), mas艂a s艂onecznikowego, mas艂a orzechowego, orzecha filbert, orzech贸w nerkowca, nasion pinii, orzech贸w pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek s艂onecznika, siemienia sezamu. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata. Unika膰: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy ameryka艅skiej, czerwonej, zielonej. Zbo偶a Wskazane: orkisz, otr臋by owsa, otr臋by ry偶owe, owsianka, proso, ry偶 dmuchany. Unika膰: amarantu, gryki, j臋czmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otr臋b贸w pszenicy, p艂atk贸w kukurydzianych, siedem zb贸偶, 偶yta. Chleb i grzanki Wskazane: chleb z br膮zowego ry偶u, chleb esse艅ski, chleb ezechiela, proso, wafle ry偶owe, pieczywo chrupkie wasa. Unika膰: bu艂ek kukurydzianych, chleba z otr臋b贸w pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba 偶ytniego, chrupek 偶ytnich, m膮ki durum, obwarzanek, pe艂nopszennego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: m膮ka z owsa, m膮ka ry偶owa. Unika膰: dzikiego ry偶u, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, m膮ki couscous, m膮ku glutenowej, m膮ki j臋czmiennej, m膮ki pszennej, m膮ki pszennej bulgur, m膮ki 偶ytniej, pszennej m膮ki durum. Warzywa Wskazane: bak艂a偶an, botwinka, broku艂y, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezg艂owa, kapusta bia艂a, kapusta chi艅ska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka 偶贸艂ta, s艂otkie ziemniaki. Unika膰: awokado, dyni, karczocha ameryka艅skiego, karczocha jerozolimskiego, kie艂o贸w mung, kie艂k贸w rzodkiewki, kukurydzy bia艂ej, kukurydzy 偶贸艂tej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, oliwek zielonych, pomidor贸w, rzodkiewki, tempeh, tofu. Owoce Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, je偶yna, papaja, 艣liwki ciemne, 艣liwki czerwone, 艣liwki zielone, winogrona. Unika膰: granat贸w, karamboli, opuncji, orzech贸w kokosowych, persymon贸w, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z 偶urawiny. Unika膰: soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Unika膰: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migda艂owej, korzennika lekarskiego, pieprzu bia艂ego, skrobi kukurydzianej, s艂odu j臋czmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: imbir, likrecja, li艣cie malin, mi臋ta pieprzowa, owoce dzikiej r贸偶y, pietruszka, sza艂wia, 偶e艅sze艅. Unika膰: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbia艂u, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: zielona herbata. Unika膰: coca-coli, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: Przyprawy s膮 zasadniczo albo oboj臋tne, albo te偶 szkodliwe dla wszystkich grup. Unika膰: ketchupu. ******** Dieta dla grupy krwi AB Antygeny wytwarzane przez grup臋 krwi AB s膮 czasami podobne do produkowanych przez grup臋 A, czasami B, a niekiedy s膮 fuzj膮 ich obu. Ta r贸偶norodno艣膰 jako艣ci mo偶e by膰 pozytywna lub negatywna, zale偶nie od okoliczno艣ci. Dlatego powiniene艣 bardzo dok艂adnie zapozna膰 si臋 nie tylko z zalecan膮 diet膮 dla os贸b z grup膮 krwi AB, ale r贸wnie偶 dla A i B, by lepiej zrozumie膰 w艂asn膮. Wi臋kszo艣膰 偶ywno艣ci, kt贸ra jest niewskazana dla os贸b z grup膮 A b膮d藕 B, jest na og贸艂 z艂a tak偶e dla grupy AB, chocia偶 wyst臋puje kilka wyj膮tk贸w. Osoby z grup膮 krwi AB s膮 cz臋sto silniejsi i bardziej aktywni ni偶 z grup膮 krwi A, kt贸rych przodkowie prowadzili osiad艂y tryb 偶ycia dodatkowa si艂a witalna mo偶e by膰 spowodowana tym, 偶e ich pami臋膰 genetyczna wci膮偶 zawiera pozosta艂o艣ci zamieszkuj膮cych stepy przodk贸w grupy krwi B. Grupa krwi AB: delikatny potomek rzadko wyst臋puj膮cego po艂膮czenia tolerancyjnej grupy krwi A z barbarzy艅sk膮 wcze艣niej, ale bardziej zr贸wnowa偶on膮 grup膮 B. Czynniki utraty wagi: Problem tycia os贸b z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wp艂yw gen贸w A i B. Czasami stwarza to osobliwe problemy. Przyk艂adowo masz charakterystyczny dla ludzi z grup膮 krwi A niski poziom kwasu 偶o艂膮dkowego, ale te偶 typowe dla grupy B przystosowanie do jedzenia mi臋sa. Chocia偶 wi臋c jeste艣 genetycznie zaprogramowany do konsumpcji mi臋sa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu masz niedostateczny poziom kwasu 偶o艂膮dkowego, dlatego te偶 zjedzone mi臋so magazynowane jest w organizmie w postaci t艂uszczu. Je艣li chcesz wi臋c straci膰 na wadze, powiniene艣 ograniczy膰 konsumpcj臋 mi臋sa, je艣膰 niewielkie jego ilo艣ci i uzupe艂nia膰 diet臋 warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje tak 藕le na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B. Ale gdy zamierzasz schudn膮膰, powiniene艣 unika膰 pszenicy, kt贸ra powoduje, 偶e tkanka mi臋艣niowa staje si臋 bardziej kwa艣na. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Czerwone mi臋so - s艂abo trawione, magazynowane w organizmie w postaci t艂uszczu, zatruwa przewody jelitowe; Fasolka nerkowata - zak艂贸ca efektywno艣膰 insulinow膮, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii; Fasolka limejska - zak艂贸ca efektywno艣膰 insulinow膮, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Kukurydza - zak艂贸ca efektywno艣膰 insulinow膮;; Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zak艂贸ca efektywno艣膰 insulinow膮, powoduje nieefektywne zu偶ywanie kalorii. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie; Produkty mleczne - reguluj膮 produkcj臋 insuliny; Owoce morza - pomagaj膮 w efektywnym metabolizmie; Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit; Zielone warzywa - pomagaj膮 w efektywnym metabolizmie; Wodorosty (klep) - reguluj膮 produkcj臋 insuliny. Poni偶ej przedstawione s膮 produkty, kt贸re nale偶y spo偶ywa膰 oraz te, kt贸rych powinno si臋 unika膰: Mi臋sa i dr贸b Wskazane: baranina, indyk, jagni臋, kr贸lik. Unika膰: bekonu, ciel臋ciny, dziczyzny, g臋si, kaczki, kuropatwy, kurczak贸w, mi臋sa bawo艂u, przepi贸rek, serc, szynki, wieprzowiny, wo艂owiny, wo艂owiny mielonej. Owoce morza Wskazane: albacore (tu艅czyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, 艂oso艣, makrela, naw臋d 偶abnica, pstr膮g t臋czowy, pstr膮g morski, sardynka, szczupak, 艣limaki, morszczuk. Unika膰: barakudy, bie艂ugi, fl膮dry, halibuta, homara, kraba, krewetek, 艂ososia w臋dzonego, ma艂偶y, oko艅a, ostrygi, o艣miornicy, rak贸w, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, 艣ledzia (marynowanego), w臋gorza, 偶贸艂wia, 偶ab. Jaja i nabia艂 Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwa艣na 艣mietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unika膰: lod贸w, mas艂a, ma艣lanki, pe艂nego mleka, sera ameryka艅skiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju s艂onecznikowego, oleju sezamowego. Orzechy i pestki Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy w艂oskie, mas艂o z orzeszk贸w ziemnych. Unika膰: mas艂a sezamowego, orzech贸w laskowych, mas艂a s艂onecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek s艂onecznika. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona. Unika膰: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko". Zbo偶a Wskazane: orkisz, otr臋by ry偶owe, otr臋by owsa, owsianka, proso, ry偶 dmuchany. Unika膰: gryki, kamutu, kasha, m膮ki kukurydzianej, p艂atk贸w kukurydzianych. Chleb i grzanki Wskazane: chleb z br膮zowego ry偶u, chleb esse艅ski, chleb ezechiela, chleb z kie艂k贸w pszenicy, chleb z m膮ki sojowej, 100% chleb 偶ytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie 偶ytnie, pieczywo z prosa, wafle ry偶owe. Unika膰: bu艂ek kukurydzianych. Ziarna i makarony Wskazane: dziki ry偶, makarony z m膮ki z kie艂k贸w pszenicy, makarony z m膮ki owsianej, makarony z m膮ki ry偶owej, makarony z m膮ki 偶ytniej, ry偶 bia艂y, ry偶 br膮zowy. Unika膰: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej. Warzywa Wskazane: botwinka, broku艂y, burak, gorczyca, jarmu偶, kalafior, kapusta bezg艂owa, kie艂ki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kie艂ki lucerny, mniszek lekarski, ober偶yna, og贸rek, pasternak, pietruszka, seler, por, s艂odkie ziemniaki, tofu. Unika膰: awokado, fasoli limejskiej, grzyb贸w shitake, grzyba abalone, karczocha ameryka艅skiego, karczocha jerozolimskiego, kie艂k贸w mung, kie艂k贸w rzodkiewki, kukurydzy bia艂ej, kukurydzy 偶贸艂tej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, 偶贸艂tej, jalapeno, rzodkiewki. Owoce Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi 艣wie偶e, grejpfrut, wi艣nia, malinoje偶yna, 艣liwki czerwone, zielone, wi艣nia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, 偶urawina. Unika膰: banan贸w, mango, gruszek, granat贸w, guawy, karamboli, orzech贸w kokosowych, pomara艅czy, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ciemnej wi艣ni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z 偶urawiny b艂otnej. Unika膰: soku pomara艅czowego. Przyprawy Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka. Unika膰: allspice, any偶ku, esencji migda艂owej, kapar贸w, octu balsamic, octu bia艂ego, octu z jab艂ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia艂ego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, s艂odu j臋czmiennego, tapioki, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: echinacea, g艂贸g, 艂opian, owoc dzikiej r贸偶y, rumianek, imbir, li艣cie truskawek, lucerna, zielona herbata, 偶e艅sze艅. Unika膰: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy. U偶ywki Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofein膮). Unika膰: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych. Inne przyprawy Wskazane: Z powodu podatno艣ci grupy AB na raka 偶o艂膮dka nale偶y unika膰 wszystkich przypraw marynowanych. Unika膰: ketchupu, kwa艣nych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat s艂odkich, relish, sosu Worcestershire. ******* Dieta dla grupy krwi 0 Czynniki, kt贸re sprzyjaj膮 w艂a艣ciwemu rozwojowi ludzi z grup膮 krwi 0 to intensywne 膰wiczenia fizyczne i bia艂ko zwierz臋ce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zale偶y od tego, czy jesz chude, wolne od chemikali贸w mi臋so, dr贸b i ryby. 殴r贸d艂em po偶ywienia przyjaznego dla organizmu cz艂owieka o grupie krwi 0 nie s膮 produkty mleczne i zbo偶owe. Grupa krwi 0: najstarsza i najbardziej podstawowa, pozosta艂o艣膰 na szczycie 艂a艅cucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odporno艣ciowym, gotowym i zdolnym do niszczenia ka偶dego, przyjaciela lub wroga. Czynniki powoduj膮ce utrat臋 wagi Przy diecie typu 0 w pocz膮tkowej fazie mo偶esz straci膰 na wadze, ograniczaj膮c w swym jad艂ospisie zbo偶a, chleb i ro艣liny str膮czkowe. Czynnikiem sprzyjaj膮cym w przybieraniu na wadze ludzi z grup膮 krwi 0 jest gluten znajduj膮cy si臋 w kie艂kach pszenicy. Jak r贸wnie偶 niekt贸re fasole i ro艣liny str膮czkowe, szczeg贸lnie soczewica i fasola nerkowata, zawieraj膮 lektyny, kt贸re odk艂adaj膮 si臋 w tkankach mi臋艣niowych, czyni膮c je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysi艂ku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 zwi膮zany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 maj膮 tendencj臋 do ni偶szego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nzaywany niedoczynno艣ci膮 tarczycy, wyst臋puje dlatego, 偶e grupa ta ma tendencj臋 do wytwarzania zbyt ma艂ej ilo艣ci jodu - materia艂u, kt贸rego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynno艣ci tarczycy jest przyb贸r wagi, zatrzymanie p艂yn贸w w organizmie, zm臋czenie a nawet zanik mi臋艣ni. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Gluten pszenicy - zak艂贸ca produkcj臋 insuliny, zwalnia metabolizm; Kukurydza - zak艂贸ca produkcj臋 insuliny, zwalnia metabolizm; Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii; Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii; Soczewica - hamuje w艂a艣ciwy metabolizm od偶ywczy; Kapusta - hamuje dzia艂anie hormonu tarczycy; Brukselka - hamuje dzia艂anie hormonu tarczycy; Kalafior - hamuje dzia艂anie hormonu tarczycy; Gorczyca - hamuje dzia艂anie hormonu tarczycy. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Wodorosty (kelp) - zawieraj膮 jod, zwi臋kszaj膮 produkcj臋 hormonu tarczycy; Owoce morza - zawieraj膮 jod, zwi臋kszaj膮 produkcj臋 hormonu tarczycy; S贸l jodowana - zawieraj膮 jod, zwi臋kszaj膮 produkcj臋 hormonu tarczycy; W膮troba - jest 藕r贸d艂em witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Czerwone mi臋so - sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Kapusta w艂oska, szpinak, broku艂y - sprzyjaj膮 wydajnemu metabolizmowi. Mi臋sa i dr贸b Wskazane: baranina, ciel臋cina, jagni臋, mi臋so bawo艂u, mi臋so jelenia, serce, w膮troba, wo艂owina, wo艂owina mielona. Unika膰: bekonu, g臋si, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: aloza, bia艂y oko艅, dorsz, halibut, jesiotr, 艂oso艣, makrela, morszczuk, oko艅 pr膮偶kowany, pstr膮g t臋czowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, 艣led藕, tu艅czyk b艂臋kitnop艂etwy, 偶贸艂ty oko艅. Unika膰: barakudy, kwaioru, 艂ososia w臋dzonego, o艣miornicy, skrzydelnika, suma, 艣ledzia marynowanego. Jaja i nabia艂 Wskazane: nie ma, poniewa偶 nale偶y bardzo ograniczy膰 spo偶ycie produkt贸w mlecznych. Natomiast oboj臋tnymo produktami s膮: kozi ser, mas艂o, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe. Unika膰: chudego lub 2% mleka, jogurt贸w wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lod贸w, ma艣lanki, pe艂nego mleka, serwatki, wszystkich pozosta艂ych odmian sera. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy. Orzechy i pestki Wskazane: pestki dyni, orzech w艂oski. Unika膰: maku, mas艂a z orzech贸w ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzech贸w litchi, orzech贸w nerkowca, pistacjowych, ziemnych. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko". Unika膰: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy ameryka艅skiej, czerwonej, zielonej. Zbo偶a Wskazane: nie ma, poniewa偶 nale偶y ca艂kowicie wyeliminowa膰 je z diety. Unika膰: kie艂k贸w pszenicy, m膮ki z owsa, m膮ki zbo偶owej, otr臋b贸w z owsa lub z pszenicy, p艂atk贸w familia, kukurydzianych, siedem-zb贸偶, grape nut,pszenicy skrobi. Chleb i grzanki Wskazane: chleb esse艅ski, chleb ezechiela. Unika膰: angielskich grzanek, bu艂ek z otr臋bami owsa, chleba z kie艂k贸w pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z m膮ki durum, pieczywa z m膮kimacowej, pieczywa z otr臋b贸w pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, kt贸re mog艂yby by膰 wskazane dla grupy 0. Unika膰: bia艂ej m膮ki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, m膮ki couscous, glutenowej, grahama, z kie艂k贸w pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych m膮k. Warzywa Wskazane: bo膰wina, broku艂y, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpa艅ska, cebula 偶贸艂ta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmu偶, kalarepa, kapusta bezg艂owa, karczoch ameryka艅ski, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa艂ata rzymska, s艂odkie ziemniaki, szpinak, wodorosty. Unika膰: awokado, bak艂a偶ana, bia艂ej kapusty, bia艂ej kukurydzy, bia艂ych ziemniak贸w, brukselki, chi艅skiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniak贸w, czarnych oliwek, gorczycy, grzyb贸w shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, pieczarek, 偶贸艂tej kukurydzy. Owoce Wskazane: figi suszone, figi 艣wie偶e, 艣liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone. Unika膰: figi rajskiej, je偶yny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzech贸w kokosowych, pomara艅czy, rabarbaru, truskawek. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi艣ni, sok z suszonej 艣liwki. Unika膰: sok贸w z jab艂ek, soku z kapusty, napoj贸w i sok贸w pomara艅czowych. Przyprawy Wskazane: chleb 艣wi臋toja艅ski, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia. Unika膰: cynamonu, ga艂ki muszkato艂owej, kapar贸w, octu balsamowego, octu bia艂ego, octu z jab艂ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia艂ego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii. Herbatki zio艂owe Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzy艣lep, lipa, mi臋ta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej r贸偶y, papryka, pietruszka, sarsaparilla, 艣liski wi膮z. Unika膰: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, li艣ci truskawki, lucerny, 艂opianu, podbia艂u, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: woda seltzera, woda sodowa Unika膰: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych. Inne przyprawy Wskazane: z umiarem i o niskiej zawarto艣ci t艂uszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sa艂atek. Unika膰: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwa艣nych, marynat s艂otkich, przypraw smakowych. 殴t贸d艂o: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoj膮 grup膮 krwi" (z ) Je偶eli podoba艂o Ci si臋 to, co napisa艂em, kliknij w tamten link w rogu --> przyznaj SOG'a Macff Wys艂ana - 9 marzec 2003 15:09 Dieta zgodna z grup膮 krwi - podstawowe informacje Masz SOGa za postawe i wklad pracy. dla mnie to egzotyka zywieniowa, aczkolwiek raczej nieszkodliwa. Probowalem na sobie - brak jakiejkolwiek roznicy w samopoczuciu i postepach no pain, no gain przyznaj SOG'a ekspertowi actiVe Wys艂ana - 9 marzec 2003 15:14 Dieta zgodna z grup膮 krwi - podstawowe informacje super art. sog "Du偶o po艣wi臋cisz aby osi膮gn膮膰 sw贸j cel, zdrowie nie powinno by膰 jednak cz臋艣ci膮 po艣wiece艅" przyznaj SOG'a Anonim Wys艂ana - 9 marzec 2003 15:36 Dieta zgodna z grup膮 krwi - podstawowe informacje No i nie moge je艣膰 kurczak贸w ;-P A ciekawe co z wo艂owin膮 ..::To jest miejsce na twoj膮 reklam臋::.. .::Ca艂kowity kosze wynosi 1 SOG::.. PROMOCJA!!!!!!!!!!! przyznaj SOG'a Marthy Wys艂ana - 10 marzec 2003 09:42 Dieta zgodna z grup膮 krwi - podstawowe informacje Przenosz臋 post na g贸r臋, bo nie wszyscy czytaj膮 posty z pierwszej strony, zanim co艣 nowego napisz膮 I dobrze czu艂em 偶e to b臋dzie modne Mo偶e kto艣 podwiesi ten post? Je偶eli podoba艂o Ci si臋 to, co napisa艂em, kliknij w tamten link w rogu --> przyznaj SOG'a Mauy501 Wys艂ana - 10 marzec 2003 11:06 Dieta z

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
ciag dalszy dla grupy A Warzywa Wskazane: botwinka, broku艂y, cebula czerwona, cebula hiszpa艅ska, cebula 偶贸艂ta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezg艂owa, karczoch ameryka艅ski, karczoch jerozolimski, okra, kie艂ki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa艂ata rzymska, szpinak. Unika膰: bak艂a偶ana, bia艂ej kapusty, chi艅skiej kapusty, czerwonej kapusty, grzyb贸w shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, 偶贸艂tej, jalapeno, pomidor贸w, ziemniak贸w: bia艂ych, czerwonych, s艂odkich. Owoce Wskazane: ananas, bor贸wki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi 艣wie偶e, grejpfrut, wi艣nia, je偶yny, morela, rodzynki, 艣liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, 偶urawina. Unika膰: banan贸w, mandarynek, mango, melonu, orzech贸w kokosowych, pomara艅czy, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi艣ni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej 艣liwki, woda(z cytryn膮). Unika膰: soku z papai, soku pomara艅czowego, soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, s艂贸d j臋czmienny, sos sojowy, tamari. Unika膰: kapar贸w, octu balsamowego, octu bia艂ego, octu z jab艂ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia艂ego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: aloes, echinacea, g艂贸g, dziurawiec, 艂opian, mleczny oset, owoc dzikiej r贸偶y, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, 艣liski wi膮z, waleriana, zielona herbata, 偶e艅sze艅. Unika膰: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomi臋tki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. Unika膰: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
Dieta dla grupy krwi B Grupa B stanowi wyrafinowany wytw贸r w podr贸偶y ewolucyjnej, maj膮cy na celu po艂膮czenie rozbie偶nych kultur i ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grup膮 krwi B zazwyczaj potrafi膮 stawia膰 op贸r wielu najgro藕niejszym chorobom typowym dla wsp贸艂czesnego 偶ycia, takim jak choroby serca i rak. A nawet je艣li nabawi膮 tych chor贸b, istnieje wi臋ksze prawdopodobie艅stwo, 偶e je zwyci臋偶膮. Osoby z grup膮 krwi B jako 偶e s膮 nieco odr臋bne, wydaj膮 si臋 bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odporno艣ciowego, takie jak stwardnienie rozsiane, tocze艅 i syndrom chronicznego zm臋czenia. Osoby z grup膮 krwi B starannie przestrzegaj膮ce zalecanej diety cz臋sto mog膮 obej艣膰 gro藕ne choroby i 偶y膰 d艂ugo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zr贸wnowa偶ona i urozmaicona, obejmuj膮c szeroki wachlarz 偶ywno艣ci. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z kr贸lestwa zwierz膮t i ro艣lin". Grupa krwi B: asymilator,adaptuj膮cy si臋 do nowych warunk贸w klimatycznych i mieszania si臋 populacji; reprezentuj膮cy naturalne d膮偶enie do wi臋kszej r贸wnowagi mi臋dzy napi臋ciami mentalnymi a 偶膮daniami systemu odporno艣ciowego. Czynniki utraty wagi: Najbardziej sprzyjaj膮 tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemi臋 sezamu. Ka偶de z tych rodzaj贸w 偶ywno艣ci posiada inn膮 lektyn臋, ale wszystkie wp艂ywaj膮 na efektywno艣膰 procesu metabolicznego, wywo艂uj膮c zm臋czenie, zatrzymanie p艂yn贸w i hipoglikemi臋 - gro藕ny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posi艂ku. Problemem z "pasieniem si臋" - jedzeniem wielu ma艂ych posi艂k贸w w ci膮gu dnia polega na tym, 偶e zak艂贸ca si臋 naturalne sygna艂y g艂odu wysy艂ane przez cia艂o; mo偶esz czu膰 si臋 g艂odny przez ca艂y czas - a wi臋c niezbyt pomocna sytuacja, je偶eli pr贸bujesz straci膰 na wadze. Lektyna glutenowa do艂膮cza si臋 do problem贸w powodowanych przez inne rodzaje 偶ywno艣ci zwalniaj膮ce metabolizm. Kiedy 偶ywno艣膰 nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla cia艂a, jest magazynowana w postaci t艂uszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak gro藕nie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszk贸w ziemnych, efekt ko艅cowy jest tak samo niszcz膮cy. Grupy B, kt贸re chc膮 straci膰 na wadze, powinny definitywnie unika膰 pszenicy. Je艣li osoby z grupa krwi B przestaj膮, spo偶ywa膰 偶ywno艣膰 zawieraj膮ca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje si臋 im kontrolowa膰 wag臋. Nie masz 偶adnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczyc膮, kt贸re mog膮 w tym przeszkadza膰 osobom z grup膮 krwi 0. Tak偶e nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby straci膰 na wadze - to trzymanie si臋 diety. Niekt贸rzy ludzie s膮 zdziwieni, 偶e chocia偶 zalecenia dietetyczne dla os贸b z grupa krwi B zach臋caj膮 do spo偶ywania produkt贸w mlecznych, to jednak nie maj膮 oni problem贸w z kontrol膮, wagi. Oczywi艣cie, je偶eli jadasz w nadmiarze 偶ywno艣膰 wysokokaloryczn膮, na pewno b臋dziesz przybiera艂 na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produkt贸w mlecznych w rzeczywisto艣ci pomaga osobom z grup膮, krwi B w osi膮gni臋ciu r贸wnowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajc膮 s膮 te szczeg贸lne rodzaje 偶ywno艣ci, kt贸re powstrzymuj膮 skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjaj膮 gromadzeniu kalorii w postaci t艂uszczu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
cd B Wys艂ana - 9 marzec 2003 11:57 Jako 偶e czuj臋, 偶e na topie b臋dzie teraz podzia艂 diety w zale偶no艣ci od grupy krwi (te偶 ogl膮da艂em Mak艂owicza ) - poszuka艂em troch臋 i wklejam co znalaz艂em ******* Dieta dla grupy krwi A Grupa A rozkwita na dietach wegetaria艅skich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiad艂y tryb 偶ycia. Nasze cywilizowane diety w wi臋kszo艣ci sk艂adaj膮, si臋 z wygodnych toksyn w przyci膮gaj膮cych uwag臋 艂adnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczeg贸lnie wa偶ne, aby otrzymywa膰 po偶ywienie w mo偶liwie najbardziej naturalnej postaci: 艣wie偶e, czyste i organiczne. Je偶eli b臋dziesz stosowa艂 t臋 diet臋, to mo偶esz wzmocni膰 system odporno艣ciowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagra偶aj膮cych 偶yciu chorobom. Grupa krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania si臋 do bardziej rolniczego sposobu od偶ywiania i stylu 偶ycia, z osobowo艣ci膮 bardziej przystosowan膮 do wsp贸艂偶ycia w du偶ych spo艂eczno艣ciach. Czynniki utraty wagi: Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz je艣膰 mi臋so, na poczatku mo偶esz znacznie straci膰 na wadze, poniewa偶 wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Po偶ywienie pochodzenia zwierz臋cego spowalnia metabolizm u os贸b z grup膮 A, poniewa偶 odk艂adaj膮 go w organizmie w postaci t艂uszczu. Nabia艂 r贸wnie偶 jest s艂abo trawiony przez osoby z grup膮 krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spoalniaj膮cy metabolizm. Opr贸cz tego produkty mleczne zawieraj膮 wysokoko nasycone t艂uszcze, kt贸re upo艣ledzaj膮 serce oraz prowadz膮 do oty艂o艣ci i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym dzia艂aniu w diecie grupy A. Osoby z grup膮 krwi A mog膮 co prawda spo偶ywa膰 pszenic臋, ale nie powinni jej je艣膰 zbyt wiele, gdy偶 w贸wczas ich tkanka mi臋艣niowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mog膮 utylizowa膰 energii tak szybko, nast臋puje wi臋c zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwr贸ci膰 uwag臋 na po偶ywienie zdrowe, niskot艂uszczowe oraz uzupe艂nia膰 je warzywami i zbo偶ami. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Mi臋so - s艂abo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki t艂uszczowej; zwi臋ksza ilo艣膰 toksyn trawiennych; Nabia艂 - zaburza metabolizm sk艂adnik贸w od偶ywczych; Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzym贸w trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm; Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzym贸w trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) - os艂abia utylizacj臋 kalorii. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Oleje ro艣linne - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 trawienia, zapobiegaj膮 zatrzymywaniu p艂yn贸w; Produkty sojowe - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 trawienia, szybko s膮 metabolizowane; Warzywa - wzmagaj膮 skuteczno艣膰 metabolizmu, przyspieszaj膮 ruch robaczkowy jelit; Ananas - zwi臋ksza utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit. Poni偶ej przedstawione s膮 produkty, k贸re nale偶y spo偶ywa膰 oraz te, kt贸rych powinno si臋 unika膰: Mi臋sa i dr贸b Wskazane: Najkorzystniejsze dla os贸b z grup膮 krwi A by艂oby ca艂kowite wyeliminowanie mi臋sa ze swojej diety. Unika膰: baraniny, ba偶anta, bekonu, ciel臋ciny, dziczyzny, g臋si, kaczki, kr贸lika, kuropatwy, serc, szynki, w膮tr贸bki, wieprzowiny, wo艂owiny, wo艂owiny mielonej. Owoce morza Wskazane: dorsz, granik, karp, 艂oso艣, makrela, naw臋d 偶abnica, pstr膮g t臋czowy, pstr膮g morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny oko艅, 艣limaki, 偶贸艂ty oko艅. Unika膰: alozy, barakudy, bie艂ugi, fl膮dry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, 艂ososia w臋dzonego, ma艂偶y, morszczuka, muli, oko艅a, ostrygi, o艣miornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, 艣ledzia, tu艅czyka b艂臋kitnop艂etwego, w臋gorza, 偶贸艂wia, 偶ab. Jaja i nabia艂 Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy. Unika膰: chudego lub 2% mleka, lod贸w, mas艂a, ma艣lanki, pe艂nego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszk贸w ziemnych, oleju sezamowego. Orzechy i pestki Wskazane: mas艂o orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni. Unika膰: orzecha brazylijskiego, orzech贸w nerkowca, pistacjowych. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", str膮czkowe czerwone, zielone. Unika膰: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej. Zbo偶a Wskazane: amarant, gryka, kasza. Unika膰: kie艂k贸w pszenicy, otr臋b贸w pszenicy, p艂atk贸w familia, grape nut, siedem zb贸偶, pszenicy, skrobi. Chleb i grzanki Wskazane: chleb esse艅ski, chleb ezechiela, chleb z kie艂k贸w pszennicy, chleb z m膮ki sojowej, wafle ry偶owe. Unika膰: angielskich grzanek, bu艂ek z otr臋bami pszennymi, chleba pe艂nopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z m膮ki durum, chleba z m膮ki macowej, chleba wysokobia艂kowego, pumpernikla. Ziarna i makarony Wskazane: gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, m膮ka ry偶owa, m膮ka 偶ytnia, owies. Unika膰: makaronu grysikoewgo, makaronu ze szpinaku, m膮ki bia艂ej, m膮ki pe艂nopszenicznej. Warzywa Wskazane: botwinka, broku艂y, cebula czerwona, cebula hiszpa艅ska, cebula 偶贸艂ta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezg艂owa, karczoch ameryka艅ski, karczoch jerozolimski, okra, kie艂ki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sa艂ata rzymska, szpinak. Unika膰: bak艂a偶ana, bia艂ej kapusty, chi艅skiej kapusty, czerwonej kapusty, grzyb贸w shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, 偶贸艂tej, jalapeno, pomidor贸w, ziemniak贸w: bia艂ych, czerwonych, s艂odkich. Owoce Wskazane: ananas, bor贸wki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi 艣wie偶e, grejpfrut, wi艣nia, je偶yny, morela, rodzynki, 艣liwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, 偶urawina. Unika膰: banan贸w, mandarynek, mango, melonu, orzech贸w kokosowych, pomara艅czy, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wi艣ni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej 艣liwki, woda(z cytryn膮). Unika膰: soku z papai, soku pomara艅czowego, soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, s艂贸d j臋czmienny, sos sojowy, tamari. Unika膰: kapar贸w, octu balsamowego, octu bia艂ego, octu z jab艂ek, octu winnego czerwonego, pieprzu bia艂ego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: aloes, echinacea, g艂贸g, dziurawiec, 艂opian, mleczny oset, owoc dzikiej r贸偶y, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, 艣liski wi膮z, waleriana, zielona herbata, 偶e艅sze艅. Unika膰: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomi臋tki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. Unika膰: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: musztarda. Unika膰: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire. ********* Dieta dla grupy krwi B Grupa B stanowi wyrafinowany wytw贸r w podr贸偶y ewolucyjnej, maj膮cy na celu po艂膮czenie rozbie偶nych kultur i ludzi. Generalnie silne i czujne osoby z grup膮 krwi B zazwyczaj potrafi膮 stawia膰 op贸r wielu najgro藕niejszym chorobom typowym dla wsp贸艂czesnego 偶ycia, takim jak choroby serca i rak. A nawet je艣li nabawi膮 tych chor贸b, istnieje wi臋ksze prawdopodobie艅stwo, 偶e je zwyci臋偶膮. Osoby z grup膮 krwi B jako 偶e s膮 nieco odr臋bne, wydaj膮 si臋 bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odporno艣ciowego, takie jak stwardnienie rozsiane, tocze艅 i syndrom chronicznego zm臋czenia. Osoby z grup膮 krwi B starannie przestrzegaj膮ce zalecanej diety cz臋sto mog膮 obej艣膰 gro藕ne choroby i 偶y膰 d艂ugo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zr贸wnowa偶ona i urozmaicona, obejmuj膮c szeroki wachlarz 偶ywno艣ci. Reprezentuje wszystko to, co "najlepsze z kr贸lestwa zwierz膮t i ro艣lin". Grupa krwi B: asymilator,adaptuj膮cy si臋 do nowych warunk贸w klimatycznych i mieszania si臋 populacji; reprezentuj膮cy naturalne d膮偶enie do wi臋kszej r贸wnowagi mi臋dzy napi臋ciami mentalnymi a 偶膮daniami systemu odporno艣ciowego. Czynniki utraty wagi: Najbardziej sprzyjaj膮 tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemi臋 sezamu. Ka偶de z tych rodzaj贸w 偶ywno艣ci posiada inn膮 lektyn臋, ale wszystkie wp艂ywaj膮 na efektywno艣膰 procesu metabolicznego, wywo艂uj膮c zm臋czenie, zatrzymanie p艂yn贸w i hipoglikemi臋 - gro藕ny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posi艂ku. Problemem z "pasieniem si臋" - jedzeniem wielu ma艂ych posi艂k贸w w ci膮gu dnia polega na tym, 偶e zak艂贸ca si臋 naturalne sygna艂y g艂odu wysy艂ane przez cia艂o; mo偶esz czu膰 si臋 g艂odny przez ca艂y czas - a wi臋c niezbyt pomocna sytuacja, je偶eli pr贸bujesz straci膰 na wadze. Lektyna glutenowa do艂膮cza si臋 do problem贸w powodowanych przez inne rodzaje 偶ywno艣ci zwalniaj膮ce metabolizm. Kiedy 偶ywno艣膰 nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla cia艂a, jest magazynowana w postaci t艂uszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak gro藕nie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszk贸w ziemnych, efekt ko艅cowy jest tak samo niszcz膮cy. Grupy B, kt贸re chc膮 straci膰 na wadze, powinny definitywnie unika膰 pszenicy. Je艣li osoby z grupa krwi B przestaj膮, spo偶ywa膰 偶ywno艣膰 zawieraj膮ca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje si臋 im kontrolowa膰 wag臋. Nie masz 偶adnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczyc膮, kt贸re mog膮 w tym przeszkadza膰 osobom z grup膮 krwi 0. Tak偶e nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby straci膰 na wadze - to trzymanie si臋 diety. Niekt贸rzy ludzie s膮 zdziwieni, 偶e chocia偶 zalecenia dietetyczne dla os贸b z grupa krwi B zach臋caj膮 do spo偶ywania produkt贸w mlecznych, to jednak nie maj膮 oni problem贸w z kontrol膮, wagi. Oczywi艣cie, je偶eli jadasz w nadmiarze 偶ywno艣膰 wysokokaloryczn膮, na pewno b臋dziesz przybiera艂 na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produkt贸w mlecznych w rzeczywisto艣ci pomaga osobom z grup膮, krwi B w osi膮gni臋ciu r贸wnowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajc膮 s膮 te szczeg贸lne rodzaje 偶ywno艣ci, kt贸re powstrzymuj膮 skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjaj膮 gromadzeniu kalorii w postaci t艂uszczu. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja wzrostowi wagi: Kukurydza - zak艂贸ca efektywno艣膰 insuliczn膮, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Ro艣liny str膮czkowe - zak艂贸caj膮 w艂a艣ciwe przyswajanie 偶ywno艣ci, spowalniaj膮 tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Orzeszki ziemne - zak艂贸caj膮 efektywno艣膰 metabolizmu, zak艂贸caj膮 funkcje w膮troby, przyczyna hipoglikemii; Siemi臋 sezamu - spowalniaj膮 tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii; Gryka - zak艂贸ca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii; Pszenica - zak艂贸ca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, 偶e 偶ywno艣膰 jest sk艂adowana w organizmie w postaci t艂uszczu, zamiast by膰 spalana w energii, zak艂贸ca efektywno艣膰 insuliczn膮. 呕ywno艣膰, kt贸ra sprzyja spadku wagi: Zielone warzywa - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Mi臋so - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Jaja/niskot艂uszczowe produkty mleczne - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; W膮troba - pomagaj膮ca w efektywnym metabolizmie; Herbata z lukrecji* - przeciwdzia艂a hipoglikemii. *Nigdy nie bierz suplementu lukrecji bez kontroli lekarskiej. Herbatk臋 z lukrecji pi膰 mo偶na bez obaw. Poni偶ej przedstawione s膮 produkty, k贸re nale偶y spo偶ywa膰 oraz te, kt贸rych powinno si臋 unika膰: Mi臋sa i dr贸b Wskazane: baranina, dziczyzna, jagni臋, kr贸lik. Unika膰: bekonu, g臋si, kaczki, kurczak贸w, kuropatwy, przepi贸rek, serc, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: aloza, dorsz, fl膮dra, granik, 艂upacz, 艂oso艣, jesior, kawior, makrela, naw臋d 偶abnica, m艂ode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstr膮g morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola. Unika膰: barakudy, bie艂ugi, homara, ostryg, o艣miornicy, raka, kraba, krewetek, 艂ososia w臋dzonego, ma艂偶y, oko艅a morskiego, sardeli, skrzydelnika, omu艂k贸w jadalnych, 艣limak贸w, w臋gorza, 偶贸艂wia, 偶ab. Jaja i nabia艂 Wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mro偶ony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Unika膰: lod贸w, sera ameryka艅skiego, sera blue, sera string. Oleje i t艂uszcze Wskazane: olej z oliwek. Unika膰: oleju bawe艂nianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszk贸w ziemnych, oleju sezamowego, oleju s艂onecznikowego, oleju canola. Orzechy i pestki Wskazane: Wi臋kszo艣膰 orzech贸w i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Unika膰: mas艂a sezamowego(tahini), mas艂a s艂onecznikowego, mas艂a orzechowego, orzecha filbert, orzech贸w nerkowca, nasion pinii, orzech贸w pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek s艂onecznika, siemienia sezamu. Fasole i inne ro艣liny str膮czkowe Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata. Unika膰: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy ameryka艅skiej, czerwonej, zielonej. Zbo偶a Wskazane: orkisz, otr臋by owsa, otr臋by ry偶owe, owsianka, proso, ry偶 dmuchany. Unika膰: amarantu, gryki, j臋czmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otr臋b贸w pszenicy, p艂atk贸w kukurydzianych, siedem zb贸偶, 偶yta. Chleb i grzanki Wskazane: chleb z br膮zowego ry偶u, chleb esse艅ski, chleb ezechiela, proso, wafle ry偶owe, pieczywo chrupkie wasa. Unika膰: bu艂ek kukurydzianych, chleba z otr臋b贸w pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba 偶ytniego, chrupek 偶ytnich, m膮ki durum, obwarzanek, pe艂nopszennego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: m膮ka z owsa, m膮ka ry偶owa. Unika膰: dzikiego ry偶u, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, m膮ki couscous, m膮ku glutenowej, m膮ki j臋czmiennej, m膮ki pszennej, m膮ki pszennej bulgur, m膮ki 偶ytniej, pszennej m膮ki durum. Warzywa Wskazane: bak艂a偶an, botwinka, broku艂y, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezg艂owa, kapusta bia艂a, kapusta chi艅ska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka 偶贸艂ta, s艂otkie ziemniaki. Unika膰: awokado, dyni, karczocha ameryka艅skiego, karczocha jerozolimskiego, kie艂o贸w mung, kie艂k贸w rzodkiewki, kukurydzy bia艂ej, kukurydzy 偶贸艂tej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpa艅skiej, oliwek zielonych, pomidor贸w, rzodkiewki, tempeh, tofu. Owoce Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, je偶yna, papaja, 艣liwki ciemne, 艣liwki czerwone, 艣liwki zielone, winogrona. Unika膰: granat贸w, karamboli, opuncji, orzech贸w kokosowych, persymon贸w, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z 偶urawiny. Unika膰: soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Unika膰: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migda艂owej, korzennika lekarskiego, pieprzu bia艂ego, skrobi kukurydzianej, s艂odu j臋czmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, 偶elatyny. Herbatki zio艂owe Wskazane: imbir, likrecja, li艣cie malin, mi臋ta pieprzowa, owoce dzikiej r贸偶y, pietruszka, sza艂wia, 偶e艅sze艅. Unika膰: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbia艂u, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. U偶ywki Wskazane: zielona herbata. Unika膰: coca-coli, likier贸w destylowanych, napoj贸w gazowanych, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: Przyprawy s膮 zasadniczo albo oboj臋tne, albo te偶 szkodliwe dla wszystkich grup. Unika膰: ketchupu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
chcialam dobrze ale to wklejanie mnie dobija -wbijcie w google-dieta zgodna z grupa krwi i tym wszystko jest-zastanawiam sie ile w tym prawdy

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aby poprawnie wkli艂 si臋 link
trezba po jego wklejeniu wcisn膮膰 enter lub spacj臋(to tak pisz臋 aby艣 wiedziala na przysz艂o艣膰;-)) http://www.faceci.com.pl/dieta.html A co tej diety zgodniej z grup膮 kriw(te偶 mam A)to sama nie wiem...mo偶e cos w tym jest...ale patrz膮膰 si臋 na t膮 kiedy臋 i si臋 ni膮 sugeruj膮c musia艂abym ca艂kiem zrezygnowa膰 z mi臋sa,nabi艂a prawie te偶:-(Pieczywa tazke,jad艂abym tlyko kie艂ki i niekt贸re warzywa i owoce,duzo napoj贸w tez jest zakaznych:-oNo nie wiem:-(Moze cvos jest w tej diecie i grupie krwi,jak jednak wol臋 jesc wsyztsko zle z umiarem,nie chce rezygnowac ze swoich ulubionych potraw ktore wyklucza niekiedy ta dieta:-P

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolka 77
tez mi sie ta dieta nie podoba jesli chodzo o grupe A ale juz stosuje od 1,5 miesiaca diete south beach i wyeliminowalam weglowodany i schudlam tylko 2 kg-wiec sie zastanawiam moze gdybym miesa nie jadla,nabialu to by bylo lepiej-jednak przeraza mnie to

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ma sensale
trzeba jeszcze sprawdzi膰 typ metaboliczny patrz www.dietametaboliczna.com.pl

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zielony beret
Je艣li o mnie chodzi to polecam diet臋 z godn膮 z grup膮 krwi. Gdy przez rok od偶ywia艂am si臋 zgodnie z ni膮 by艂o ok a teraz kiedy ju偶 rok od偶ywaim si臋 jak dawniej zn贸w mam anemie :-/

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nie masz wiekszych problemow
ej a gr 0 ?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×