Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdbdf

Czy jest na sali lekarz weterynarii?

Polecane posty

Gość gdbdf

Arava? ... Ktoś inny życzliwy? Niepokoję się. Dziś idę z moją suczką do weterynarza ale to dopiero po pracy wieczorem a na razie chciałam zasięgnąć opinii a wiem że tu mądre osoby bywają. Moja sześcioletnia suka od jakiegoś czasu porusza się ciężko, dostaje zadyszki po wejściu na trzecie piętro, chrapie gdy śpi, czasem zachłystuje i nie może łapać tchu. Wczoraj miarka się przebrała bo po zabawie na dworzu, wracając, położyła się dwa razy na ziemi, a idąc ledwo ciągnęła nogi za sobą. Biorę ją do weterynarza. Czy to o czym piszę może znamionować problemy z układem krążenia? Powinnam zrobić jej EKG? Ostatnio miała badanie osłuchowe dwa lata temu i lekarz nie wysłyszał niczego niepokojącego (już wtedy chrapała) ale czas mija, była ciąża po drodze... Boję się. Proszę o opinie.

Gość _jolka_
Podobno chrapanie u psa oznacza kłopoty z serduchem. :(

Gość gdbdf
Od szczeniaka miała tendencje do tycia i bardzo musiałam pilnować jej diety. I niby pilnuję... Zawsze też była "usportowiona" (to pies pracujący, szkolona obronnie, biegająca przy rowerze, ciągnąca ciężary). Ale fakt że od czasu ciąży i gdy pojawiły się szczeniaki, już głównie robi coś rekreacyjnie no i chyba waży za dużo (niby brzuch podkasany ale boki mało wcięte a do tego wciąż ma ciąże urojone). Może i o to chodzi. Szczerze mówiąc NIE WIEM czy jest za gruba czy nie. W każdym razie waży 40 kg przy mocnej budowie i wzroście 66 w kłębie.

kurde:D a jak Ty ją zważyłaś? moja w zyciu nie dałaby posadzić się na wagę:D podczas szczepienia ma kaganiec, bo kiedyś chciała dziabnąć w reke weterynarza:p ale wracając do Twojego problemu-sądzę, że skoro wydaje Ci się, że jest zbyt otyła, to może po prostu oganicz jej jedzenie no i koniecznie zasięgnij porady weterynarza.

Gość potargana marcela
moj pieknie siada na wadze :) mysle, ze koniecznie powinnas isc do weterynarza z nia. moze przeciez miec serce oslabione przez takie wysilki

Gość gdbdf
moja na polecenie wchodzi na wagę, chociaż widać że niechętnie, a waga duża więc nie ma problemu druga moja sunia to już z radością się waży, po prostu wszystko o co się ją prosi, wykonuje entuzjastycznie jedzenie stale jej ograniczam, gdybym tego nie robiła, nie mieściłaby się w drzwiach, ona chyba tyje z powietrza (nawet smacznych kąsków nie dostaje, za to sama sobie szuka kości których kawałeczki wciąga pomimo wymyślnych kagańców) jak lekarz potwierdzi że powinna zrzucić parę kilo podzielę jej porcję na pół (załamie się ale trudno...)

Gość potargana marcela
ja ze swoim do weterynarza w ramach spaceru chodze i tam go kontrolnie waze :) co do reszty pojecia nie mam - jestem tylko wlascicielka. ps. JP...potwor wazy juz 40 kilo, wieczorem (moze jak znajde chwilke) wysle Ci fotki, robilam wczoraj na spacerze - swietne :D

Gość gdbdf
"moze przeciez miec serce oslabione przez takie wysilki" z tym że ja jej nigdy nie forsowałam, wszystko miało sens; ale może ciąża ją osłabiła (mam wrażenie że od tego czasu nie wróciła do formy)

Gość gdbdf
Marcela, opiszesz "potwora"? :)

Gość potargana marcela
ale chyba kazdy wysilek oslabia troche serce :( ja poszlabym na 100 % do lecznicy . moj potwor jest blekitny (no moze na cielsku ma troche preg ale czache ma slicznie niebieska), cielece oczy , wielkie zeby :D brzydkie uszy (sorry JP ale one sa brzydkie) no i ogon tez ma brzydki :P ale ogolnie to jest cudowny!

no to zabiłyście mi klina z tym ważeniem dziewczynki:D ja tylko wizualnie mogę ocenić czy moja pieska przytyła. już raz była na diecie-zimą rośnie jej apetyt- a mnie nie chce się wychodzić z nią tak często na spacery.

Moze być serce.Zacznij od wizyty u lekarza, na początek RTG klatki piersiowej plus osłuchanie dokładne

Gość potargana marcela
moj wlasnie zrec nie chce wcale :o chyba karme zmienie cane corso :)

Gość uprzejmie proszę ...
co do wagi - tez :)

Gość potargana marcela
wlasnie...musze mojego w klebie zmierzyc ps. kiedys myslalam, ze w klebie to jak lezy zwiniety taki :D

a moj sie odchudza😭 a niby facet ;)

musowo, musowo dla jego dobra czego nie rozumie i poluje po krzakach celem urozmaicenia diety :D🖐️

to male dekoracyjne podstepne stworzonko a poluje na to co 'dobzi ludzie' z okien wyrzuca, czyli chleb, kosci, obrzynki, warzywka etc. :O [nie mow o kagancu, tak malych nie robia :D]

a wcale ze nie :O jest zyczliwy dla ludzi i psow a nawet kotow :P bo przekonany o wlasnej wyjatkowosci i wyzszosci nad wszystkim zywym :D:D:D [kaganiec by sie przydal by smieci nie zbieral :P] ale my tu nie na temat :O, pozegnam sie🖐️

Gość gdbdf
"co 'dobzi ludzie' z okien wyrzuca, czyli chleb, kosci, obrzynki, warzywka" jest dla moich psów najbardziej cenne! i spokojnie takie skrawki można wciągnąć przez KAŻDY kaganiec, nawet opaskę z materiału (wtedy się przykleja zdobycz do języka i zasysa) Arava, dzięki! RTG?? Nie widziałam. No to nam to zrobią na miejscu. A jeśli wyjdą jakieś niepokojące zmiany to co wtedy? Leczenie, profilaktyka?

nie rozumiem - skoro ma ciaze urojone to czemu jej nie wykastrujesz?! Opisane przez Ciebie zachowanie moze miec duzo przyczyn wiec wizyta u wete niezbedna. Na pierwszy rzut oka - wyglada jak problemy z sercem ale jak mowie - przyczyn moze byc wiele. Mialam psa z sercowymi klopotami, zyl 13 lat i odszedl na raka.