Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yagoja

prawda o ZZSK

Polecane posty

Gość yagoja

ZZSK to straszna choroba,nieuleczalna i zazwyczaj postępująca.Prowadzi do całkowitego zesztywnienia stawów kręgosłupa-zamienia się on w szytwny kij bambusowy. To nie prawda,ze mężczyźni choruja częściej(tak wsazywały statystyki w latach '60) obecnie na ZZSK cierpi więcej kobiet niż mężczyzn. Choraoba ta polega na tym,że w stawach tworzy sie wysięk,który wypełnia torebkę stawową. Torebka stawowa jest stale napięta,dlatego każdy ruch w stawie powoduje jej przeciążenie i prowadzi do uszkodzenia(dlatego też ćwiczenia często są przeciwwskazaniem!! prowadzą do szybszego zesztywnienia a nie do utrzymania ruchomości). W stanach ustąpienia wysięku torebka stawowa zostaje "opróźniona",jest pusta i naciągnięta,a co za tym idzie-nie stabilizuje stawu(jej rola polega na utrzymywaniu stabilności).Staw jest niestabilny.Kości mogą poruszać się bezładnie-co prowadzi do hipermobilności.Nie jest to zjawisko pozytywne,gdyż jak wiadomo choroba ta najczęściej dotyka stawów kręgosłupa.Niestabilne stawy kręgosłupa stanowią zagrożenie dla rdzenia kręgowego znajdującego sie wewnątrz kanału kręgowego w kręgosłupie.Organizm w akcie obrony przed bólem dąży do zeszytwnienia stawów-jeśli są nie ruchome,to nie ma bólu.Jednocześnie chroni układ nerwowy zabezpieczając rdzeń kręgowy przed hipermobilnymi stawami kręgosłupa,które mogły by go uszkodzić,w związku z czym wytwarza grubą kostną rurę dookoła rdzenia.Kifotyczny kształt kręgosłupa powstaje w skutrk usztywnienia stawów krzyżowo-biodrowych,wklinowania kości krzyżowej między kości miednicy i kontrnutacji kości krzyżowej,co prowadzi do spłaszczenia lordozy lędźwiowej,pogłębienia kifozy krzyzowej i zaokrąglenia lordozy szyjnej.Skąd sie bierze to zjawisko? tak samo jak skostnienie stawów kręgosłupa powoduje jego uszytwnienie i zniesienie ruchomości tak samo spłaszczenie wtórnych krzywizn kręgosłupa(lordoz)znacznie ogranicza jego ruchomość-jest to naturalna ucieczka organizmu od bólu i ochrona dla rdzenia kręgowego. Choroba ta jest nieuleczalna i nie da się jej zatrzymać. Cwiczenia często są przeciwwskazaniem,prowadzą do szybszego zesztywnienia stawów a nie do utrzymania ich ruchomości-tego dowodzą najnowsze dane na temat choroby...

Gość gość
A skąd czerpiesz informację, że ćwiczenia przyspieszają rozwój choroby?

Gość gość
to by tłumaczyło czemu mam okrągłe plecy a na jodze nijak schylając się do podłogi nie potrafiłam sprawić by plecy zginały się w lędźwiach a nie w kręgosłupie piersiowym zawsze czułam blokadę w lędźwiach i nie mogłam tak się schylić by zgiąć plecy "z miednicy" a nie robić pałąk z pleców