Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona bardzo mama

PODNOSZENIE GŁÓWKI-pomocy!

Polecane posty

Dziewczyny kochane podzielcie sie ze mna doswiadczeniem...Moj synek dzisiaj konczy trzy miesiace,jednak urodzil sie o miesiac wczesniej,Co prawda z waga ponad 3,5 kg,ale jednak to...wczesniak:) I teraz moj problem,mimo ze jest duzy,wesoły ,kontaktowy,potrafi sie bawic(czyli patrzec i szturchac zawieszki) nie unosi przepisowo główki połozny na brzuszku:( Przekłada ją to z prawej,to z lewej,chwile pochwieje do przodu i bęc w podłoze....:( Co jest dziewczyny? Jak myslicie?//Oczywiscie udam sie jutro lub zaraz po swietach do lekarza,ale licze na Was....:) Pozdrawiam serdecznie forumowiczki.

Gość hmmmmmmmmmmm
poważna sprawa! pędź do lekarza bo moja córka wtedy juz siadała a miesiąc później chodzić zaczynała!! szok!! daj sie dziecku rozwijac po swojemu, jedne robią cos wcześniej inne później i do 1 roku życia różnie to jest u różnych dzieci, a jesli chcesz narazić sie na śmiesznosc to idź do lekarza!w końcu to człowiek który tez ma prawo do odrobiny rozrywki

Gość do tej powyżej
Co za bzdurny komentarz. Mało wiesz w temacie, to się nie wypowiadaj... Do autorki - wydaje mi się, że nie ma jeszcze z czego robić problemu, ale lekarza oczywiście możesz zapytać - od tego on jest, a ty masz prawo zadawać nawet najgłupsze pytania, jesli coś cię niepokoi. Nie wiadomo, ile byłoby mniej tragedii, gdyby wszystkie mamy pytały jak najwęcej i jak najwcześniej.

oj hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,obys ty miała racje kobieto

mamusie wypowiedzcie sie prosze

Gość 3 miesięczne
dziecko powinno podnościć główkę. Powinnaś się skontaktować z lekarzem. To nie chodzi o to, że jedno dziecko robi coś wcześniej, drugie później. Owszem jedno dziecko podnosi główkę w wieku 1 miesiąca, a drugie w wieku 2 miesięcy. I taka różnica to ok. Ale 3 miesiące to już powinno chociaż troszkę trzymać. Być może będzie potrzebna rehabilitacja. To szybciutko idzie skorygować i śladu nie ma. Ale zaniedbane prowadzi do poważniejszych konsekwencji. Co możesz zrobić sama. Kiedy dziecko leży na brzuszku to przed nim połóż jakieś kolorowe zabawki. Kładź je jak najczęściej na brzyszku.

no kłade je czesto,niestety dopiero od wczoraj,zaniedbalam kladzenie na brzuszku-przyznaje i wstyd mi

Gość dertarea
moja corcia wczesniak tez tak miala,wystarczyla rehabilitacja kilkumiesieczna i wszystko dobrze sie skonczylo,nie przejmuj sie,to zwykle opoznienie w przypadku wczesniakow terz corcia ma 6 latek ,jest ok,ba ,wspaniale przyswaja wiedze w zerowce

Gość danuskaka
moj tez wczesniak, waga niecale 3 kg, ale glowke w 3 mies juz podnosil zreszta lekarz na kazdym szczepieniu i polozna jak przychodzila (a byla w sumie 6 razy) mowili ze wszystko jest ok, polozna zawsze szczegolowo badala malego, sprawdzala jak sobie radzi, to samo lekarz na kontrolnej wizycie

dertarea czy ta rehabilitcja jest do wycwiczenia w warunkach domowych?na czym polega?

Gość dertarea
potrzeba rehabilitacji,idz do pediatry

no mi tez wszyscy ze super ze ok,ale glowki pewnie nigdy nie utrzymal.....

Gość pytanko123
a z ktorego tyg jest ten wczesniak? 3,5 kg to chyba jednak nie wczesniak dodam ze wczesniaki sa do 36 tyg, pozniej to juz donoszona ciaza

35 tydzioen i 3 dni

Gość dertarea
moja tez 35 tydzien i tez skierowana na rehabilitacje w 3 mies zycia z powodu nie podnoszenia glowki,bedzie ok,nie martw sie,idz do pediatry

Gość evelkaaaa
o rany to niezly klops :) moj jest z 35 i wazyl 2700 :) radze pojsc prywatnie do lekarza, ale wydaje mi sie skoro lekarze i polozna nic nie widza to napewno jest ok

no klopsiu:) dartera czy te rehabilitacje tzn cwiczenia robilas sama,czy gdzies jezdzilas?

kładz często maluszkana brzuszku ... mimo komentarzy o \"własnymtorze\"rozwoju każdego dziecka ja udałabym się do lekarza ,być moze maluch ma za małe napięcie mięsniowe i mała rehabilitacjajest potrzebna (?) Wydzę ,że jestes troskliwą mamą , kochana nic Ciebie tak nie uspokoi jak wizyta u neurologa . Albo rozwieje watpliwosci albo ukaże problem. pozdrawiam🌻

Dziekuje _acho_. W miedzyczasie jak tu z wami pisze zadzwonilam do mojego pediatry i orzekl,ze maly nie wzbudzil jego podejrzec(???) Ciekawe! Ale skoro chce sie uspokoic to po Swietach zaraz umowi mnie ze swietną ponoc rehabilitantką

Gość tylkojak
moje dziecko tez nie dzwigało głowki a wszystko dlatego, że nie kładłam go na brzuchu ze względu na to, ze nosiło poduszkę na stawy biodrowe. Jak zaczęłam kłaść to córka szybko się nauczyła podnosic głowę. Nie była żadna rehabilitacja potrzebna. Nie straszcie niepotrzebnie dziewczyny.

Gość kasion
temat już stary ale ciągle aktualny:) Mój synuś za 5 dni kończy 3 miesiące.. z podnoszeniem główki też tak nie bardzo, ale przyznam ze to chyba moj błąd bo mało go kładłam na brzuszku... dziś bylismy na szczepieniu i pediatra tez wspominala o rehabilitacji;/ ale narazie mamy cwiczyc w domu i jak najwiecej na brzuszek klasc. przeraziłam sie i od dzis ostro sie bierzemy za te sprawy... a znacie moze jakies ciekawe metody by zachecic malca do podnoszenia? zabawka polozona przed dzieckiem tak srednio sie sprawdza;/

Gość kasion
nikt nic nie poradzi?

Gość No to może...
Spróbuj kłaść go na brzuszku ale na kolanie - wtedy jest łatwiej.

Gość kasion
No właśnie znalazłam podobny pomysł:) Jak tylko się obudzi to zaczniemy! kurcze, mam nadzieje ze na strachu sie skonczy i ze bedzie wszystko dobrze..

Gość kasion
bo jak teraz zczelam czytac o rehabilitacjach itd to jestem przerazona;/

Gość No to może...
nie martw się jest czas. Mój też nie chciał w ogóle leżeć na brzuszku a tu z dnia na dzień zaczął trzymać główkę. Ja mu troszkę pomagałam na początku - złościł się ale ja nie przestawałam. A masz matę edukacyjną? Moim zdaniem ona bardzo stymuluję -żałuję że tak późno kupiłam. Później wszelkie obroty poszły jak burza.

Gość kasion
No właśnie zastanawialiśmy sie ostatnio nad kupnem maty ale pozniej stwierdzilam ze ma w łózeczku karuzele i to wystarczy... A TY w sumie masz racje, ze na takiej macie maluch ma większe pole popisu:) a jaką macie mate? jakiej firmy?

hej moja corcia do 4 miesiaca tez nie chciala podnosic,,,i wtedy jedna mama mi poradzila zeby polozyc dziecko na brzuchu i podlozyc dlonie pod klatke i unosic sama klatke powoli,a glowke wtedy mała zaczela juz sama podnosic do goy. po jednym dniu zalapala i od tamtej pory calymi dniami na brzuchu lezakuje :) podnos sama klatke dlonmi...tak jakbys pod pachy lapala do podniesienia z brzuszka :) wytrwalosci :) niektore dzieci to po prostu potrafia ale im sie nie chce :)