Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ilonkaa

Przechowywanie biżuterii

Polecane posty

Powiedzcie mi,jak nalezy przechowywac biżuterię zwłaszcza srebrną?Czy przechowywac ja m.in.w pudelku zamknietym czy otwartym,itp.?

Raczej w jakiejś zamkniętej szkatułce. Ale srebro najlepiej po prostu nosić. Wtedy najładniej się chowa. Nie noszone i tak czernieje.

Gość bearte_
Zamknietą, bo srebro się utlenia. Polecam woreczki strunowe. Biżuterie można zawsze wyczyścić, ale nie zawsze się da to zrobić dokładnie.

Czyli radzicie zeby srebro przechowywac w zamknietych pudeleczkach.Dzieki za porady.Wlasnie o to mi chodzilo.Mam jeszcze takie pytanie.Co to znaczy,ze srebro sie utlenia?

Srebro pięknie się czyści w naczyniu wyłożonym fiolią aluminiową, do tego grąca woda i łyżka soli. Każde (oprócz oksydowanego) po wyjęciu pięknie błyszczy. Ale, jak mówiłam - jeśli srebro często nosisz, to nie czernieje i czyścić nie trzeba.

Gość bearte_
To znaczy, ze od powietrza i wilgoci czernieje. Zostaw na tydzień w łazience, to zobaczysz ;) Srebro można moczyć w wodzie z solą, sodą oczyszczoną i sreberkiem. Zachodzi w tedy reakcja chemiczna czyszczenia. (przed czyszczeniem trzeba biżuterię umys ciepła wodą z płynnem, bo pokryte warstewką tłuszczu elementy się nie wyczyszczą).

no dokladnie, a potem jak takie zalozysz, to masz czarna skore pod tym miejscem gdzie np mialas pierscionek

Mnie się nie zniszczyło. Zapytaj jakiegoś chemika, ale sądzę, że jeśli nie będziesz powtarzać czyszczenia co tydzień, to nic się nie stanie ;) w końcu nie ma tam żadnej chemii, tylko sól i aluminium - to nie są bardzo żrące składniki. I woda powinna być gorąca - wtedy nawet nie trzeba myć biżuterii z ewentualnego tłuszczu. Oczywiście po wyjęciu trzeba srebra opłukać.

Gość bearte_
Od samej ciepłej wody Ci się garnki nie umyją po gotowaniu. Tak samo biżuteria z osadów powstałych z wydzielin skóry.

w sklepach z bizuteria mozna kupic specjalne plyny do zamaczania i nasaczone sciereczki. dzialaja sprawdzilam. ostatecznie mozna tez oddac do czyszczenie tylko po co skoro w domu mozna samemu;]

Gość bearte_
Jak chcesz. Kamienie często są sztucznie podbarwiane. Elementami kolczyków czasami jest akryl. Wysoka temperatura pewnie nie może szkodzić srebru, bo ma dużą temperaturę topnienia, ale po co zalewać wrządkiem, skoro można umyć? Gdzieś w instrukcjach też czytałam, że woda ciepła, nie gorąca.

A co do kamieni, to się zgodzę. Ja czyściłam samo srebro. Tylko czy niegorąca woda też zadziała z solą i aluminium? Jest tu ktoś dobry z chemii? :P

Gość bearte_
Mi działa bardzo ciepła. Szukam linków do tego, skąd wiem o tej sreberkowej metodzie na forum allegro, ale nie wiem, czy znajdę.

W takiej gorącej wodzie osady złaziły w oczach, srebra wyglądały na bardzo czyste już po parunastu sekundach. Niezły widok, swoją drogą :) Instrukcji w necie pewnie będzie jak psów, a każda inna ;)

Gość bearte_
Bezstratne czyszczenie srebra i mosiądzu Kiedyś, jeszcze przed rewolucją przemysłową, wyroby ze srebra nie żółkły i czerniały. Teraz żyjemy w czasach, gdzie w powietrzu znajduje się na tyle dużo zanieczyszczeń, że od czasu do czasu trzeba wyczyścić wyroby srebrne aby odzyskały swój dawny wygląd. Powszechnie znanych jest wiele metod czyszczenia srebra, chociaż ostatnio dominują tajemnicze i drogie specjalne zestawy służące do czyszczenia wyrobów srebrnych. Wiele z takich zestawów sklada się z białego proszku który trzeba rozpuścić w wodzie oraz z tajemniczej metalowej płytki. Będąc wygodnym mozna sobie taki zestaw zafundować... ale po co. Dużo prościej i praktycznie za darmo można sobie taki zestaw zrobić. Ów biały proszek to sól kuchenna, a tajemnicza płytka to po prostu kawałek aluminium, nierzadko o fantazyjnym kształcie. Co potrzeba: · naczynie szklane lub plastykowe (najlepiej słoik 1L: wek) · ciepła woda (0.2-0.5L), najlepiej destylowana, ale może być też czysta kranówa · trochę soli kuchennej (1-3 łyżeczki), najlepiej warzonej · kawałek kuchennej folii aluminiowej (10-20cm) · coś srebrnego do wyczyszczenia Procedura czyszczenia: Do naczynia z ciepłą wodą wszypujemy soli tak aby powstał roztwór nienasycony, cała sól musi się rozpuścić. Na spód naczynia należy położyć folię aluminiową. Mozna ją trochę pognieść aby miała większą powierzchnię niż spód naczynia. Przedmio srebrny należy dokładnie wymyć wodą z detergentem, aby był wolny od tłuszczu, który blokuje proces czyszczenia. Do tego wszystkiego wrzucamy brudny przedmiot srebrny, tak, aby w całości miał kontakt z roztworem. Powierzchnia która będzie się stykała z powietrzem nie będzie wyczyszczona. Srebrny przedmio trzeba pozostawić w roztworze na jakiś czas (kilka godzin). Po tym czasie można go wyjąć, powiniem być czysty od zanieczyszczeń chemicznych. Folia aluminiowa powinna pokryć się ciemnym nalotem. Dlaczego to działa: W procesie czyszczenia srebra zachodzi reakcja redox (redukcji i utleniania). Srebro z postaci zanieczyszczeń (siarczki, tlenki) przechodzi do postaci metalicznej. Aluminium natomiast, jako aktywniejsze chemicznie przechodzi z postaci metalicznej do postaci związków (takich w jakich było srebro). Aby reakcja była możliwa oba metale muszą być zanużone w elektrolicie, którym w tym przypadku jest wodny roztwór dobrze zdysocjowanej soli (gdyż jest to sól mocnego kwasu i mocnej zasady). Przedstawiona tutaj metoda jest metodą skuteczną i bezstratną. Nie ma żadnych strat masy srebra, nie trzeba mozolnie polerować srebrnych powierzchni. Wystarczy tylko poczekać, aż matka chemia zrobi wszystko za nas.

Gość bearte_
8. Srebra dobrze jest myć w wodzie po ugotowanych kartoflach, potem wytrzeć do sucha i wypolerowane najlepiej zamszem nabiorą pięknego blasku. 9. Warunkiem właściwej konserwacji srebra jest przechowywanie go w suchym miejscu, powierzchnia powinna być również sucha i bez śladów tłuszczu pochodzącego z niedokładnego mycia a nawet dotknięcia rąk. Sztućce srebrne lub posrebrzane najlepiej jest przechowywać w pokrowcu uszytym z flaneli. w którym każdy przedmiot ma swoje miejsce i nie dotyka jeden drugiego.

Gość gość
Hej, Ja też jestem fanką przeróżnej biżuterii i często mam problemy z jej uporządkowaniem. Kiedyś robiłam to domowymi sposobami, jakieś pudełeczka, kasetki, woreczki. Biżuteria jednak z czasem traciła swój urok. była niewłaściwie przechowywana. Z czasem też zrobiło się tego po prostu za dużo a dobór biżuterii przy jakimkolwiek wyjściu stał się koszmarem. Znalazłam świetny sklep który specjalizuje się właśnie w szkatułkach na biżuterię. Mają chyba z milion modeli, od małych po ogromniaste komody. Do tego jest świetny dział "szkatułki ręcznie malowane" gdzie można sobie taką szkatułkę spersonalizować, dodać własny napis czy cokolwiek innego. Może którejś z was coś się spodoba, ja mam od nich już dwie, jedną drewnianą i jedną właśnie ręcznie malowaną. To są małe dzieła sztuki :). Adres sklepu to http://sklep.juliette24.pl/ Pozdrówcie ode mnie swoje kochane świecidełka :)