Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co tu sie dzieje

Dlaczego osoby z nadwaga sa dyskryminowane?

Polecane posty

Gość co tu sie dzieje

Wlasnie przeczytalam na jednym topiku, ze jednej dziewczynie mama caly czas wytyka jej nadwage i sie jej wstydzi. To jakas tragedia jest. Nie mowie tu o pociagu seksualnym, bo takie osoby czesto sie zala, ze nie maja powodzenia, ale o stosunku najblizszych osob. U mnie w rodzinie jest podobnie - ja jestem szczupla i wszystko mi podtykaja, slodycze itp, a mojej siostrze, ktora jest grubsza mowia, ze ona powinna sie odchudzic.. Wg mnie uroda nie jest zwiazana z waga i szczerze mowiac podobaja mi sie okragle dziewczyny i sama chcialabym miec troche wiecej cialka. Nie rozumiem wiec, dlaczego osoby bliskie mowia i robia takie rzeczy.

Niedawno odkryto gen otyłości i na to nie ma specjalnie rady oprócz MŻ i ćwiczeń. Poza tym wśród normalnych mężczyzn funkconuje powiedzenie w stosunku do swoich kochanych partnerek: kochanego ciała nigdy za wiele. Nie przejmujcie się drogie kobiety, spróbujcie żyć wg wskazówek na poniższej www a wszystko będzie OK. Ci, którzy wytykają innym nadwagę są po prostu nietaktownymi cha... mi i nie ma co się nimi przejmować. Z biegiem lat przyjdzie kryska na Matyska!!!!!

Gość boze dlaczego ja
ja mam chyba jeszcze gorzej :O mam nadwagę, ale nie jest to związane ani z tym że dużo jem, ani z tym że sie nie ruszam :( mam niedoczynność tarczycy spowodowaną hashimoto- przez co nie odczuwam głodu, czuję wręcz obrzydzenie na myśl o jedzeniu....a mimo to ważę ponad 70kg :( rodzina ma różne podejście: jedni na siłę próbują mi wmówić że jestem szczupła, od ojca usłyszałam kiedyś że wyglądam jak świnia :( ale najbardziej wkurzają mnie rodzinne spotkania, kiedy gdy nałożę sobie normalną porcję jedzenia słyszę 'A CO TO DLA CIEBIE?' :( albo 'A CO< ODCHUDZASZ SIĘ?'-za każdym razem gdy czegoś nie chcę...a później te same osoby które mi wciskają jedzenie mówią że powinnam schudnąć i że jestem opasła......to naprawdę przykre, zwłaszcza dlatego że nie jest to moja wina :(

Gość liptonn
Bo jak czlowiek obrazi slownie grubasa, to nie mysli o swoich kompleksach i przez chwile ma lepsze samopoczucie...smutne lecz prawdziwe...

jest to brak akceptacji- kazdy rodzic chcialby miec dziecko najpiekniejsze itd itd. nabijaja sie pewnie z dziewczyn ktore sie masowo odchudzaja starajhac sie upodobnic do modelek a sami moze nieswiadomie robia tak samo, starajac sie doprowadzic dziecko do powszechnie uznawanej normy. za chuda ma jesc, chocby jej druga strona wciskac, za gruba zyc o wodzie. tez od ojca kiedys uslyszalam ze jestem gruba swinia. dlaczego tak powiedzial?? nie wiem nie interesuje mnie to, ale jest to dluzszy wywod wiec na tym skoncze :) powiem tyklo tyle-nie przejmujcie sie nadwaga! dbajcie o siebie, badzicie piekne, bo nawet zaniedbany chudzielec nie jest niczym milym dla oka. z doswiadczenia wiem ze nawet gruba osoba z fajna osobowoscia byla powszechnie akceptowana, malo tego ze wzgeldu na jej charakter w b. trudnym okresie gimnzajalnym dla kazdego malolata, nie dosc ze byla akceptowana to jeszcze kazdy chcial z nia pogadac bo potrafila wprowadzic dobry nastroj samym usmiechem. wiec dziewczyny stawiajcie na charakter+ladny makijaz i dobrany fason ubrania- i swiat jest wasz

Gość pizzowata
bo ludzie to przyglupy niech kazdy wyglada jak chce

dlaczego? Bo w naszym powalonym społeczeństwie wszystko, co inne jest dyskryminowane. Za chudy - źle, za gruby - jeszcze gorzej. Ładny/a to pewnie debil i puszczalski/a, brzydki - nie ma szans. Przykładów można mnożyć. Mieszkałem jakiś czas w Anglii (dawno to już było) i widziałem szczęśliwych ludzi na ulicach. Widziałem czarnoskórą dziewczynę, która przez swoją tuszę u nas zostałaby ukamienowana. Tam szła sobie uśmiechnięta z bardzo przystojnym gościem, ubrana w elegancki kostium z krótką spódniczką (ładne nogi miała) i w szpilkach. NIKT nawet nie spojrzał na nią, nie zwrócił uwagi. U nas na pewno by ją obrzucili wyzwiskami. No ale taka to nasza katolicka Polska... A co do upokarzania przez własną rodzinę, to bierze się to z tego samego powodu - "co ludzie powiedzą". Nikomu nie chodzi o względy zdrowotne, tylko estetyczne. Chociaż być może rodzina pozwala sobie na tak wiele, bo w końcu rodzinie wybacza się takie słowa...