Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Kubusia

Po jakim czasie zdecydowałyście się na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość mama Kubusia

Mam synka, który w czerwcu skończy 2 lata, chcemy z mężem zdecydować się na drugie dziecko. Jestem na urlopie wychowawczym. Myślimy żeby zacząć się starać w wakacje tak aby na wiosnę przyszłego roku urodzić (z synkiem od razu jak zaczęliśmy się starać zaszłam w ciążę). Mam jednak pewne obawy, czy poradzę sobie będąc w ciąży z moim niesfornym dwulatkiem. Dodam,że nie mam i nie będę miała nikogo do pomocy (popołudniu mąż). Dziewczyny napiszcie proszę jak to z Wami było

Gość Judytkaaa
oddaj go do przedszkola złobka i po kłopocie po co ci drugie dziecko jak juz ma jedno w dodatku niesforne

Gość tttew
Jak moje drugie dziecko sie urodzi to córka będzie miała 3 latka.Myśle,że sobie poradzę, bo nie ma innej opcji.A im mniejsza różnica wieku tym lepiej dla dzieci, bo szybko znajdą ze sobą wspólny język i będa sie razem bawić.

Ja chciałam różnicę między dziećmi maks 3 lata, bo tak jak napisała koleżanka wyżej świetnie się ze sobą dogadują, a okres, w którym niby sobie nie poradzisz minie tak szybko, że nawet się nie obejrzysz;)

Gość Sama jestem na
półmetku... Chcielibyśmy mieć w przyszłości jeszcze jedno dziecko:) Podejrzewam, że to również nastąpi nie dalej, niż po3, 4 latach:) Tylko ukochanemu muszę przypomnieć, o tym że obiecał że drugie dziecko on urodzi..:P

my starania o drugiego malca podjelismy jak mala miala rok i 3miesiace, mimo ze w 1 ciaze zaszlam za tzw \'pierwszym podejsciem\' tak na te ciaze czekalismy ponad 3 lata.roznica bedzie 5 lat ale i tak jestem mega szczescliwa

Moja córcia wczoraj skończyła miesiąc a my już jesteśmy zdecydowani na drugie dziecko :) ale chciałabym zajść w ciążę jak córka skończy przynajmniej roczek. Nie chciałabym aby różnica wieku między maluszkami była większa niż 3 lata :)

Ja drugie dziecko urodziłam ja córa miała 2,9mc na poczatku ciezko,ale warto było jest super...:)

Gość ta zwykła kobieta
ja mam dużą różnicę /z wielu względów/ 8 lat i moja córcia świadomie podchodzi do mojej ciąży bardzo sie cieszy i wiem, że mi pomoże - będzie mamuśką :) Znam ludzi z różną różnicą miedzy dziećmi i nie ma moim zdaniem optymalnej, czasem 2 -4 lata to makabra jak widze u znajomych.

Ja też uważam,że różnica roku lub 1,5 nie zawsze jest dobrym wyjściem.My zdecydowaliśmy się na dziecko drugie gdy syn będzie miał 5 llat i tak też się stało.Rodze w tym miesiącu a syn ma 5 lat i 7 miesięcy.Podchodzi do urodzenia przeze mnie dziecka bardzo poważnie i odpowiedzialnie.No i nie musze idąc na spacer co chwile ciągnąć syna i kazać mu się trzymać blisko bo on już doskonale o tym wie.Zresztą za półtora roku gdy pójdzie do szkoły (będe jeszcze na wychowawczym) będe miała chociaż dużo czasu dla niego i bede mogła przypilnować go w nauce. Mam brata starszego o rok i dzieciństwa zbyt mile nie wspominam.....

Gość to jest tak ze
dla dzieci teoretycznie lepsza jest mniejsza roznica- tak do 3-4 lat a dla matki od 4 lat w gore :)

Gość ŻonaMatkaKochanka
Nieprawda,dlaczego piszesz ,że dla dzieci jest leprza mniejsza różnica???Rodzeństwo nie zawsze jest w stanie się dogadać ,a patrzenie na bójki dzieci nie jest miłą sprawą.Nie jest udowodnione ,że rodzeństwo z mniejszą różnicą wieku między sobą rozwija się lepiej.A różnica duża wcale nie oznacza ,że matka jest wygodnicka.

Gość trajkota
a ja mam jedno 12 lat i teraz staram sie o drugie, trochę się boję ale zobaczymy

Ja mam roznice 4 lat miedzy dziecmi i mysle,ze to dobra roznica

My z mężem chcieliśmy mieć szybko drugie dziecko, ale ze względów zdrowotnych musieliśmy troszke poczekać. Mój synek w styczniu skończył 3 latka, a na początku czerwca będzie miał brata. Chcemy mieć jeszcze jedno dziecko. Tak za ok. 3-4 lata

Gość to jest tak ze
dlatego napisalam teoretycznie

Jakby nie było każda matka znajdzie plusy i minusy dużej, czy małej różnicy wieku i chyba nie ma się o co kłócić;) Przy małej różnicy wieku mam to szczęście, że chłopcy chcą się razem bawić i chętnie mają wspólny pokój, u kuzynów widzę, że to jest problem, gdy starsze dziecko ma żal, bo młodsze ciągle coś zabiera, niszczy, wchodzi do nieswojego pokoju i takie tam;) Przy większej różnicy, np takiej jak teraz będzie między moim najstarszym synem a maleństwem wiem, że syn podejdzie do tego odpowiedzialnie..Wszystkie dzieci mam na tyle duże,że nie muszę się obawiać, że zrobią w jakiś sposób krzywdę maleństwu. Wprawdzie mnie takie przeżycia jakoś szczęśliwie przy trójce ominęły, ale się nasłuchałam jak to mały, ale już starszy brat/siostra nieświadomie czymś uraczył niemowlaka, a już niedajboże noworodka:P

Marzyło mi się mieć 6 lat przerwy po pierwszym dziecku, ale na razie nasze próby są bezowocne i już wiem, że różnica wyniesie minimum 7 lat (kalendarzowych)

Gość mama Kubusia
Dziewczyny, bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Wiele z nich dodało mi sił. Skoro Wy dałyście radę to ja też dam. Muszę tylko mojego synka jeszcze trochę usamodzielnić (siusiu na nocnik, schodzenie ze schodów .........). A w lipcu zaczynamy się starać !