Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ona ...

Alternatywne źródła energii

Polecane posty

Potrzeba mi jest opinia , co o tym myslicie. tzn robie o tym prezentacje i chodzi np o energie wiatru, morza, słoca. Potrzebna mi jest opinia- kilka zdań na ten tenat ,, od siebie\" :/ Problem w tym ze ja mysle ze to jest ok i juz.. :/ Co moge na ten temat jeszcze napisać? Ze sie oszczedza .. itd.. :/

co sie oszczedza? no moze oszczedzasz zasoby naturalne ale kase za bardzo nie...bardzo drogie sa przekazniki energi niestety... Musisz miec odpowiednie warunki.. czyli nasłonecznienie albo miejsce bardzo wietrzne

Gość wawiak
Nie ma tak naprawde tanich źródeł energii. Ani elektorwnie sloneczne, ani wiatrowe nie sa w satnie nawet w niewielkim stopniu pokryć zapotrzebowania w energie. Poza tym są drogie. Jedynym w tej chwili sposobem na pozyskanie dużych ilości w miarę taniej energii to budowa elektorwni jądrowej. Z resztą jesteśmy jedynym krajem w tej części Europy który takiej nie ma

ale mnie chodzi o konkternie ten temat.... a niestety nie np o elektrowniach jadrowych .. :(

Gość Kamelia...
Alternatywne żródła energii brzmi fajnie al strasznie duże koszty są na początku-musisz masę pieniędzy zaiwestować a zwraca się po latach-mało kogo stać na to by zamontować bateria słoneczną na dachu domu. I z tym,że są korzystniejsze dla środowiska to też nie tak-pole z wiatrakami to dziesiątki tysięcy zabitych ptaków- elektrownia wodna to problem dla organizmów wodnych część ryb przepłynie przez przepławkę (jak jest prawidłowo zbudowana) a część zbinie w turbinach. Więc tzw.czysta energia nie zanieczyszcza tylko czyste powietrze-albo aż czyste powietrze.

hmm, wybacz, wydaje mi sie, ze sama powinnas miec jakas opinie na ten temat.... a nie przepisac to co ktos tu napisze.... co to znaczy ze wydaje ci sie ze to jest ok, jak napisalas?? nie liczyc sie z kosztami? i czy tak naprawde jest to koniecznosc?? czy faktycznie powinnismy oszczednie gospodarowac naturalnymi zasobami, co skutkuje wymyslaniem alternatywnych zrodel energii?? skoro juz cos na ten temat napisalas, to znaczy ze wiesz jaka jest wydajnosc takich urzadzen..ustosunkuj sie do tego..wez pod uwage kwestie, ze producenci nie podaja kosztow konserwacji na przyklad kolektorow slonecznych, tylko ile mozna oszczedzic..ale czy po tych XXX latach od zamontowania, kiedy ma nam sie inwestycja zwrocic, nie okaze sie, ze trzeba montowac nowe kolektory, bo sprawnosc tych spadla na przyklad ( strzelam ) o polowe??? tu sie skupilam na kolektorach napisz o geotermii, ktora wedlug mnie jest najlepszym, ale zarazem najdrozszym rozwiazaniem, jesli chodzi o alternatywne ź.e. no nie wiem, pomysl nad tym :) pozdrawiam

jest jeszcze geotermia,w polsce mamy pokłady ciepłej wody i zakopane z tego korzysta jednak odwiert sa drogie kolektory sloneczne w polsce nie sa popularne,kosztuja ok 5 tys zł i jak obliczono zwracaja sie po 5 latach ,wszystko jest dofinansowane ale musza to być przedsiębiorstwa a nie osoba fizyczna wiec nie jest tak dobrze. musimy inwestować w energie odnawialną,gdyż nie jesteśmy w stanie przewidzieć na ile lat starczy senergi nieodnawialnej. wiele osób mówi o budowie elektrowi atomowej,ale jest też wielu przeciwników,pozostaje kwestia odpadów promieniotwórczych,w Polsce mamy tylko 1 takie składowisko i wytwarzanie wiekszej ilości tych odpadów wiąże się z budową składowiska odpadów niebezpiecznych.Pozostaje problem gdzie,wyznaczono już potencjalne miejsca ale ....mieszkancy tych miejscowosci protestują... itd