Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lileńka

zmiana imienia dziecka

Polecane posty

Kochane mam pytanie:do kiedy można zmienić dziecku imię? Czy ktoras z was to zrobila?

a dlaczego chcesz zmienić ?? jeśli można spytac oczywiście ;) mnie się imię Matylda straaaaaaaaasznie podoba ;) ;) ;)

Gość lalla
mnie w szpitalu babka mówiła, że 30 dni od urodzenia

ahhh ;) no ale czemu teraz nagle chce zmienić ? :P skoro takie imię wybrała to pewnie miała jakieś powody ku temu ? ;)

Spodobało jej się, i to był taki impuls, nawet nie brała pod uwagę innych opcji;)A teraz mały ma 1,5 miesiąca.Kaśka mówi,że ludzie się troche smieją z tego imienia....I dlatego chce zmienić;)

Gość wymyslne imiona
No i własnie!!!! Może to da niektórym do myślenia!!! Własnie ten topik. Kurcze.Ludzie.Opamiętajcie się!!! Dlaczego dajecie takie imiona??? Im bardziej wymyślne-tym większy odjazd???? A gdzie stare,polskie imona.Zwykłe,brzmiace po Polsku??? Ostatnio widziałam że jakaś dziewczyna ma w domu synka o imieniu Staś.i teraz jest w ciazy i ma urodzić dziewczynkę,której da na imie ....Nel:O:O:O:O Czy to jest ok???Czy według tej matki ona nie krzywdzi dzieci??? Przeciez 2 dni z mężem nie mogliśmy dojść -dlaczego taka kobieta tak krzywdzi swoje dzieci??? Staś i Nel....:O:O:O:O:O

Lileńka --> ja wiem czy ten Tristan taki straszny jest ? :P :P w sumie zdrobnienia nie ma od tego ale generalnie imie nie jakies tragiczne strasznie :P Wymyślne imiona --> Staś i Nel ?? całkiem fajnie ;) ;) nie rozumiem co w tym krzywdzącego ? :P

Można to zmienić na podstawie ustawy Prawo o aktach Stanu Cywilnego Art. 51. 1. Rodzice dziecka mogą w ciągu 6 miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego pisemne oświadczenie o zmianie imienia (imion) dziecka wpisanego do aktu w chwili jego sporządzenia. Czyli jak wyżej - załatwia się to w USC Niech się twoja siostra pośpieszy i tym razem przemyśli nowe imię ;)

Gość do teorii
Odnośnie Twojej stopki: pisze się ssij a nie śsij.

Gość wymyslne imiona
Nie rozumiesz???? To jest ośmieszające! Jak te dzieci w przyszłości pójdą do szkoły-to rówieśnicy będą mięli pożywkę i ubaw po pachy! Ja tu już widziałam takie imiona....:O:O:O:O Nawet nie potrafię sobie przypomniec,bo były tak dziwaczne:O:O:O:O

Gość można można
Można zmienić kiedykolwiek. Sama zmieniłam, w USC i tyle. Wypisujesz wniosek, tworzą nowy odpis aktu urodzenia i tyle. zaden problem

Gość wymyslne imiona
Ostatatnio koleżanka z osiedla dała swojej córce na imie Olimpia. Niby każdy zaakceptował,ale kazdy ma minę....od siedmiu boleści. Taką wiecie...."chyba kogoś solidnie pogrzało,że dał na imię dziecku Olimpia" :O:O:O:O:O:O:O:O

kiedykolwiek to sobie może zmieniać imię osoba pełnoletnia ale nie rodzić dziecku :O jak dziecko skończy 18 lat to sobie zmieni na jakie chce

Gość to topik o zmianie imienia
wiec przestan sie wywodzic-wymyslne imiona- tylko poradz autorce jak cos wiesz....

do teorii ---> dzięki już poprawiam ;) ;) a wracając do tego Stasia i Nel to faktycznie może to i dziwne lekko ale nie można powiedzieć, ze krzywdzące przynajmniej ja tak uważam ale oczywiście mogę się mylić :D

Gość DOradzam
JAK JUZ TO NELA W POLSCE IMIONA zenskie KONCZA SIE NA A wiec nie nel a jesli juz to nela

Gość 11111111111111111
wymyślne imiona -przecież Staś to Stanisław-stare polskie imię więc się zdecyduj o co ci chodzi?

Śtaś i Nel o tym się tak z mżem dziwiliście ? ;) eee..... Ładnie i kojarzy się pięknie z Sienkiewiczem .... ci innego Fiona i Shrek - tu zrozumiałabym krzywdę :D Tristian - ładnie .....może kiedyś Izolda bądzIza choc;) się trafi do pary;)

Gość marta mati 20
moja siostra przez całe 9 miesięcy ciąży mówiła że da na imie synowi ONUFRY!!!!my byliśmy załamani..,choć to jjej sprawa....,gdy przyjechała ze szpitala z małym a my już zaakceptowaliśmy decyzjie ,powiedziała że żartowała cały czas...:) nasza radość nie trwała długo...dała na imie KORNEL...:( MINEŁO 7 lat i jestem już przyzwyczajona ale troche to trwało...

Gość mądrala ja znaczy się
tristan-trudne do wymówienia dla innych dzieci

Gość przesadzasz
wymyslne imiona----> Ale nie rozumiem o co Ci chodzi? Stanisław, to ostatnio bardzo popularne imię. Mały Staś, trochę większy Staszek i dorosły Stanisław. Jeśli chodzi o Nel, to wiem, że jest imię Nela, Nelly, ale o samej Nel nie słyszałam. Ja planuję dać córeczce na imię Nela, bo mnie się to imię podoba.

Gość ogląda sie Helę w opałach
i potem mamy wysyp małych "Nelek"

Olimpia, Kornel-jak dla mnie zupelnie normalne imiona:) dziwią mnie jedynie imiona typu Denis,Dżesika, -ale w sumie jak sie komus podoba niech sobie nazywa jak chce... PS>znalam dziewczyne o imieniu Milwa, bardzo do niej pasowalo , w pozytywnym znaczeniu!:)