Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość impresja*

dziecko ma 8,5 m-ca od dawna siada ale nie moze utrzymac rownowagi

Polecane posty

Gość a mnie najbardziej się podoba
do lekarza by trza pójść

Gość impresja*
lekarz niewidzi problemu::(

Mój synek ma 10 i siedzi trochę się jeszcze podpierając. Byliśmy u neurologa i pod względem neurologicznym jest wszystko dobrze. Przyczyną jest słaby przyrost wagi, co z kolei jest powodem złego wchłaniania, więc synek nie ma siły, by siedzieć samodzielnie. Cieszę się jednak, że byłam u neurologa, bo jestem spokojna.

Gość impresja*
a jak wyglada takie badanie u neurologa?lekarka niewidzi powodu do niepokoju-ale mnie to martwi-mysle isc prywatnie-moze za ok 2 tyg-pozatym widze ze dziecko rozwija sie ok-robi sie "kumate"i w ogole ale jakos nie chce siedziec:(

Gość impresja*
dodam ze nie lubila lezec na brzuszku

Gość impresja*
podwojna mamo a rehabilitacja?nikt nie proponowal?trzeba czekac az dziecko samo zalapie?

Gość impresja*
ok-czekam z niecierpliwoscia

Moja córcia ma 8,5 miesiąca i sama nie siedzi. Tzn. muszę ją podtrzymywać, bo się chwieje. Chodzimy na rehabilitację 2 razy w tygodniu, ponieważ przy urodzeniu otrzymała tylko 5 pkt w skali Apgar (była okręcona pępowiną). A jak wasze dzidzie radzą sobie z raczkowaniem?

Gość impresja*
moja miala10 pkt -zeby bylo smieszniej to staje na nozkach tak jjakby dupki nie miala-siedziec nie bedzie a stalaby

Ciągle ktoś mi przeszkadza :D Lekarz stwierdził, że jemu już do tego siedzenia niewiele brakuje. Badanie polegało na sprawdzeniu napięcia mięśniowego, lekarz posadził małego, układał nóżki w różnej pozycji. Sprawdzał, czy stoi i jak się wtedy zachowuje. Podawał mu zabawki, sprawdzał jak je chwyta. Spytał co dziecko potrafi, kiedy wykonywał poszczególne czynności (przewracanie z brzucha na plecy i odwrotnie, chwytanie przedmiotów). I to chyba wszystko :)

REHABILITACJI NIE ZALECIŁ, BO NIE WIDZI POTRZEBY :) MAMY TYLKO PRZYJŚĆ DO KONTROLI ZA DWA, TRZY MIESIĄCE. Synek też dostał po urodzeniu 10 w skali Apgar, ładnie przybierał do 6 miesięcy, a później stopniowo coraz mniej. Mamy też skierowanie do poradni gastroenterologicznej. Takie problemy mamy z tym naszym Pawełkiem kochanym :)

Moja znajoma też miała podobny problem i lekarz powiedzial, że za wcześnie zaczeli go podnosic do pionu i nie wyćwiczył mięśni kręgosłupa, chciał wszystko widieć więc wygodniej im bylo podsawiac mu oparcie... i podobno w tym problem. Dzieci powinny jak najdużej leżec i same zacząc sie podnosic z czasem wtedu mają mocniejsze mięśnia i kręgosłup

Gość
daj dziecku troche czasu \"kazde inaczej sie rozwija i nie ma sensu porównywac \" uślyszałam to kiedys od ortopedy gdy córka siadała pozniej od swej starszej siostry

Gość impresja*
u mnie problemem moze byc jesli juz nadmierne spedzanie dziecka na moich rekach-jest poprostu baaaaardzo duzo noszona-tez nie sadzam/sadzalam

Gość impresja*
co z tego ze sie dzwiga od dawna i ladnie siedzi we wozku ,krzeselku na kanapie-jak np w lozeczku czy podlodze musi miec asekuracje bo bec

musi ćwiczyć mięśnie kręgosłupa, posadź na podłodze, obstaw poduszkami, ale nie podpieraj, niech siedzi sam. W ten sposób ćwiczy mięśnie oraz równowagę.

Mój Pawełek od dwóch tygodni dopiero siada, a i tak musi się podpierać. Cieszę się, że byłam u lekarza, bo teraz wiem, że muszę spokojnie czekać. Pediatra też nie chciał wcześniej dać skierowania, wiadomo oszczedności w służbie zdrowia :P Na ostatnią wizytę szłam z nastawieniem, że choćby siłą, a wyrwę to skierowanie, na szczęście dała dobrowolnie ;)

Gość impresja*
a napiszcie dziewczyny ile czasu takie dzieciaczki 8-9cio miesieczne spedzaja na siedzaco?w sensie ze moze tak godzine siedziec i sie bawic zabawkami juz w tym wieku?

Gość impresja*
czy takie dzieciaczki to jeszcze wiekszosc czasu na lezaco sie bawia?

zależy jakie dziecko, moja córka w tym wieku już chodziła i nie było mowy, żeby usiadła i się pobawila. Ale synek potrafił dość długo się zająć, jak miał koło siebie zabawki. Ale już raczkował, tak, że jak chciał coś to sam się obsługiwał.

Rafinka. My na serio mamy podobne dzieci:D:D:D Moja starsza córka chodziła samodzielnie(bez trzymanki)kiedy miała 8,5 m-ca.Omineła etap raczkowania i poszła na nogi. Natomiast młodsza ma 8,5 m-ca i wspaniale raczkuje.Jest strasznie szybka w czworakowaniu.No ale na nogach jeszcze nie ustoi.Tzn.staje-ale szybko opada. Podwójna mamo. Moja młodsza córka też jest słabo przybierającym na wadze dzieckiem. Jest niejadkiem.Zwiedzilismy gastroenterologię bardzo dokładnie.Moja mała ma 8,5m-ca i waży 7200g. Ale rozwija sie książkowo.Zaczęła siadać w wieku 6 m-cy(samodzielnie),a raczkowac w dniu kiedy konczyła 8 m-cy. U nas był problem z zaparciami-stąd tez małe przyrosty. Ale wychodzimy na prostą.Teraz tylko żeby mała zaczęła przybierac i będzie ok. Ale podobno lepiej byc inteligentnym niż grubym:P:P:P Tak nam mówią lekarze:D:D:D Pozdrawiam.

Mój Pawełek waży teraz około 7600 g (10 miesięcy). Ktośka, mam pytanie, jakie badania robili malutkiej w poradni gastroenterologicznej? Przepraszam autorkę, że trochę zmieniłam temat, ale po raz pierwszy spotkałam osobę, która w tej poradni była :)

Podwójna mamo. Napisz do mnie na maila: pionierka13@wp.pl Opiszę Ci wszystko,ale nie tutaj.Chyba mnie rozumiesz??? Pozdrawiam i czekam na kontakt:)

No faktycznie, ktośka, takie nam się ruchliwe egzemplarze trafiły :D:D:D Moja co prawda raczkowała, odkąd skończyła 6 m-cy i to jak błyskawica, jak miała 6,5 m-ca to już chodziła w łóżeczku. Ale dzieci się różnie rozwijają, mojej koleżanki córka zaczęła siedzieć jak miała rok a chodzoć jak półtora, neurologicznie wszystko było ok, po prostu taka była. Impresja, myślę, że jak dziecko już staje, to wszystko z nim ok, jakby nie panowało nad mięśniami, to by nie stanęło, a siedzenie może nie jest pożyteczne z jego punktu widzenia :D jeżeli jest dzieckiem ruchliwym, po prostu skupia się na stawaniu.

No to Twoja tak jak moja starsza. Młodsza jest wolniejsza. Ale starsza(ma teraz 3,5 roku)tez raczkowała jak miała 6,5 m-ca.Ale tylko 2 tyg.,bo poszła na nogi i chodziła przy meblach.A jak miała 8,5 m-ca to sama brykała.:D Młodsza nie jest tak szybka do chodzenia.Ale za to czworakowanie idzie jej wspaniale:)