Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaaaaartaaa

13 h

Polecane posty

Gość Maaaaaartaaa

Cześć!!! Mam problem! Wzięłam tabletke 13 h później bo wyjechałam i zapomniałam żeby je wziąć. To była 4 tabletka od końca. czy mam robić 7 dniowa przerwe? Bo wiele osób mówi zeby ją zrobić bo biore tabletki na tyle długo (od czerwca) że poziom hormonów we krwi jest na tyle duży ze nic sie nie stanie...i ze na ulotkach zawsze pisza na wyrost. Nie wiem co zrobic...prosze pomóżcie!!!

Gość jaką przerwę
???!!!! zjadasz zapomnianą tabletkę, a o stałej porze, czyli za 11 godzin następną z opakowania i tak do końca opakowania. Musisz zjeść całe opakowanie, żeby Cię chroniło, lub więcej niż 21 tab. Albo jak chcesz odstawić, to skończ, poczekaj parę tygodni na normalny okres i dopiero, ale nie ma sensu. 13 godzin to nie problem, najwyżej pokochaj się jeszcze z prezerwatywą

Gość tak jak poprzedniczka
mowi, nie ma strachu i nie rob zadnej przerwy

na mojej ulotce tabletek jest napisane, że jak zapomnę wziąć którąś z 7 ostatnich to mam ja pominąć i nie robić 7 dniowej przerwy. przepisze dokładnie co mam napisane na ulotce: \"jeżeli zapomni się przyjąć tabletkę i upłynęło ponad 12 godzin od ustalonej pory brania to należy ja pominąć i kontynuować przyjmowanie pozostałych tabletek o ustalonej porze. Przez następne 7 dni należy się dodatkowo stosować metody antykoncepcyjne. Jeśli pominięta tabletka była jedną z ostatnbich 7 tabletek opakowania to kolejne opakowanie należy rozpocząć następnego dnia po zakończeniu opakowania bez robienia przerwy\" Tak jest napisane na ulotce tabletek novyonette może w przypadku innych należy robić inaczej. Pozdrawiam

Gość ja bym nie pomijała
i dalej brała, tzn. zapomnianą i o zwykłej porze następną, tak pisze na moich.

Gość Maaaaaartaaa
Ale dziś nie powinnam już vreac tabletek tylko zrobić 7 dniowa przerwe i poczekac na okres. i chodzi o to, że zastanawiam się czy ją zrobic bo na recepcie jest napisane że jezeli się wezmie ponad 12 h pozniej niz powinno to nie mozna robic tej przerwy tylko 2 opakowania, jedno po drugim...wziąc dwa naraz?

Gość Maaaaaartaaa
Poza tym ja zjadłam 11 godzin pozniej tabletke ( zdarzylo mi sie zapomniec w niedziele) i wzięłam do konca opakowania wszystkie tabletki....

boże ale robicie problemy. myślisz że to taka różnica ta jedna godzina? że jak wybije 12 godzin spoznienia to jeszcze jestes zabezpieczona ale minute pozniej już nie? nagle pojawia sie owulacja i jestes plodna jak królik? zwłaszcza że biezresz tabletki 11 miesięcy!!! ta jedna godzna nie ma znaczenia. gwarantuje Ci ze nic sie nie stanie jak zrobisz przerwę.

Gość Maaaaaartaaa
Wiesz nie mowie ze od razu bede płodna jak krolik ale wole pytać bardziej doswiadczonych osób i licze na to że mi pomożecie...Dla mnie to jest problem i nie wiedziałam co zrobic. ale jezeli tak mi radzisz to zrobie przerwe i bede spokojniejsza. Dziekuje :)

no rozumiem..ale naparwde nie ma sie czego obawiać. po takim czasie trudno jest zrobić cokowliek by obnizyć skutecznośc antykoncepcyjna tabletek. na ulotce piszą o granicy 12 godzin jednak nie jest to jakas magiczna granica po której wszytsko sie zmienia... jest to granica bezpieczna.a nie górny pułap tego ile możesz się spożnic z tabletką. twoje zabepzieczenie nie zostanie zachwiane jeśli przekroczyłaś tą granice o 1 godzinę.zrob normalnie przerwe a nastepnym razem uważaj.

Gość Maaaaaartaaa
Zawsze biore regularnie tylko ten wyjazd niespodziewany sprawił ze nie wzięlam polowy rzeczy które wziac powinnam ;) ale dziękuje za odpowiedz. Bede uwazac :):):) a tak z ciekawosci zapytam...czemu na ulotce jest napisane ze trzeba pamietac o zasadzie 7 dni czyli przez 7 dni sie dodatkowo zabezpieczac..czemu akurat przez 7 ?

Może jest to związane z działaniem hormonów bierzesz tez przez 21 dni co jest 3 razy 7. lepiej nie kombinować tylko przyjąc to jak jest:) pozdrawiam

dlatego 7 dni bo jesli jakimś cudem obnizyłaś skutecznośc mogłaś stać się płodna. okres płodny u kobiety trwa wąłsnie 7 dni podczas których dojrzala komórka jajowa opuszcza jajnik.