Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy

Torbiel/ropa w zębie WAŻNE

Polecane posty

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy

otoz 2 dni mialam silny bol zęba.. dzis moja stomatolog po obejrzeniu RTG zawyrokowala,ze jest to torbiel czy ropa, zjecie tego dokl. nie wykazalo i ze zab trzeba bedzie w szpitalu kiedys usunac(mam dlugi bardzo korzen) i zapisala mi antybiotyk... mam brac 3 razy dziennie. pierwszą dawke wzialam o godz. 12 ...do tego czasu mimo srodkow przeciwbolowych i okladow bol jest cholernie silny :O kurde ja juz nie wiem co robic...:/ wielka pani debtystka za 5minutowy wyklad i recepte wziela 50zl i na tym pomoc sie skonczyla:O

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
up

Gość no siupel poplostu
niestety, musisz wybrac antybiotyk by mozna bylo cos zrobic z zebem mozesz tez wspomagac sie tabletkami przciwbolowymi

Gość jestem dentystka
najlepiej gdybys miala tabletki metronidazol, dalacin c lub hiconcil po przeleczeniu antybiotykiem (co ok. 7 godzin) musisz zglosic sie do dentysty, niezbedna bedzie kanalowka

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
wlasnie tezn zab mialam kiedys leczony kanalowo... biore metronidazol a antybiotyk nazywa sie Taromentin. Mam obawy,ze te srodki zaradcze nie wystarczą i cos sie zbabrze... :(

Gość jestem dentystka
wybierz antybiotyk do konca, zrob zdjecie rtg kontrolne, lekarz zobaczy jak zmiana sie cofnela (wez oba zdjecia) czy oby na pewno zab jest przeleczony kanalowo? moze to bylo zwykle borowanie? jak dawno zab byl leczony i ktory to zab?

Gość jestem dentystka
mialas resekcje?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
5 lat temu albo i 7.... otoz 12lat temu dostalam RZS i po przeleczeniu zęby "poszly" i czesto mialam kanalowe.... a ząb to czworka gorna

ja miałam niedawno (styczen) usuwane torbiele nad obioma dwójkami pojawiły sie one z powodu zle wyleczonych zebów zabieg ten miałam robiony pod pełna narkozą na fotelu dentystycznym przez chirurga stomatologa oba zęby i korzenie zostały zachowane ale mam na nich nałożoną koronke konieznie wybierz sie z tym do chirurga stomatologa a nie zwykłego dentysty

Gość jestem dentystka
spojrz na zdjecie pod swiatlo i napisz czy w miejscu nerwow sa jasne niteczki (czy kanaly sa puste) czy sa niteczki ciemne

Gość jestem dentystka
Ciebie fannky - pytalam ;))

Gość Homerowa
Strasznie CI wspolczuje. Kilka lat temu mialam podobna sytuacje, cala twarz mialam spuchnieta, wysoka goraczke i nie do opisania bol. Dentysta mi radzila pic bardzo duzo jogurtow gdyz one zawieraja zywe kultury bakterii. Meczylam sie caly tydzien. 3maj sie dzielnie, bierz antybioty regularnie i powinno pomoc

Gość jestem dentystka
82 aneczka ma racje resekcje wykonuje sie w znieczuleniu, opuchlizna utrzymuje sie do tygodnia, chirurg dentysta wykonuje ciecie korzenia i zaklada szef yyyyyyyyyy koniecznie idz do chirurga. skad jestes?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
no tam w tym korzeniu jest taka jasno szara przestrzen.

ja cała z prawej strony spuchnełam nic mnie nie bolało poszłam do dentystyki ta mi przewierciła zęba dała skierowanie na zdjęcie rtg po obehjrzeniu nic nie stwierdziła dopiero chirurg powiedział mi ze to trobiele i jeśli chce zachowac te zeby musze podac sie zabiegowi resekcji zęba niestety ten zabieg nie jest refundowany przez Kase chorych ale co tam zdrowie najwazniejsze

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
z Gdanska. bede musiala jak sie podleczy isc do AMG bo z mymi korzeniami to tragedia jest, wchodzą 1/3 w zatoke szczekową... lat mam 33 a z zebami takie problemy ze ho ho mimo,ze dbam o nie.

Gość jestem dentystka
jezeli te niteczki - nerwy sa jasne, praktycznie jest puste miejsce po nich, to znaczy ze kanalowka juz byla jesli te miejsca sa czarne lub szare (co jest b. prawdopodobne) to leczenia kanlowego nie bylo i trzeba jak najszybciej otworzyc zab. ja nie jestem w stanie wypowiedziec sie nie patrzac na rtg. skad jestes?

a właśnie wypełnili mi tą pustkę po torbielu jakim preparatem kościozastępczym, żeby mi się dziąsło nie zapadało- kupę kasy to kosztowało razem 😭

Gość jestem dentystka
resekcja w znieczuleniu nie jest bolesna, ale zdarzyc sie moze ze oprocz opuchlizny pojawi sie bol. fannky - dobrze ze mialas wypelniona zatoke, inaczej zab by po prostu wyszedl gdybys go pociagnela. yyyyyyyyyyyyy wydaje mi sie ze masz skrecone kanaly zaden dentysta tego nie sugerowal?

ja miałam to samo przed zabiegiem zrobił mi kanałówkę a potem wypełnił te zęby jakims preparatem, jak przed tak i po nic mnie nie bolała ja miałam tylko leką opuchliznę ciągle łaziłam z lodem nawret spałam była to dla mnie męka ale co tam a jeszcze jedno brałam tez antybiotyk chyba Dalacin 2 lub trzy serie pamietaj ze sa to silne antybiotyki i w moim przypadku miałam bardzo wyjałowiony organizm i miałam problemy z pojsciem na kibelek strasze zatwardzenie pieczenie i ból dlatego zadbaj o flore bakteryja duzo mleka kefiry i jogurty

Gość jestem dentystka
wypelnil Ci kanaly ultracalem

nie wiem czym mi wypełni ale miała ten zabieg na przednich górnych dwójkach nie mogłam długo nic gryzc tylko płynne jedzenie tak aby ząb i korzen dobrze sie zrosła z kością szczęki bo tam była przestrzen

Gość yyyyyyyyyyyyyyyy
niestety nie... hmm a jesli takowe są to do czego ta przypadlosc sie przyuczynia itd?

Gość jestem dentystka
a problemy z kibelkiem sa skutkiem wysuszenia jelit antybiotykiem. trzeba zawsze brac oslone. po resekcji zwykle ok. tygodnia przyjmuje sie wylacznie plyny, ale oczywiscie jest to kwestia dyskusyjna, zalezna od zeba

do dentyski-- :) ząb i tak mi usunęli 1 :( najgorsze to, to że miałam tam koronkę jakiś rok :( która poszła się ..... 😭. dentystka która ją robiła spieprzyła sprawe max bo nie spr przed założeniem koronki co tam jest, zadnego zdjęcia!!!!!!!!!!! zmarnowane 1000 zl !!!!!!!!!

Gość jestem dentystka
skrecony kanal jest trudny do przeleczenia, ciezko dokladnie go oczyscic, lekarz naprawde musi sie narobic by nie bylo fuszerki, inaczej moze doprowadzic swoim niedbalstwem do martwicy, zgorzeli lub objęcia ozębnej już poza wierzchołkiem korzenia zęba, a także kość i okostną wyrostka zębodołowego.

ale wiecie co po tym zabiegu przestałam się baw wizyty u dentysty :D kiedyś się panicznie bałam :)

Gość jestem dentystka
fannky przykro mi ze stracilas zab niestety tak czesto konczy sie po resekcji - zab jest slaby, trzeba sie obchodzic jak z jajkiem a koronke mialas porcelane?