Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

whisper

wirtualny urząd pracy

Polecane posty

Gość Angelika _mm
od poniedziałku do piątku po 8 godzin i każda sobota 4

Gość następna stażystka
tez jestem na stażu, nikt mi nie powiedział w urzędzie, że musze wybrać fundusz emerytalny. Dowiedziałam się ostatnio, że muszę to zrobić, do kiedy mam czas? zaczęłam staż 6. lutego, z góry dziękuję whisper pozdrawiam!

Powinny to być nadgodziny, lub godziny pracy do \"wybicia\" to zależy jak pracodawca, bądź zakład pracy sobie ustala.

-------następna stażysta------- Nie masz już czasu. Fundusz powinno sie wybrać w ciągu 7 dni od dnia podlegania ubezpieczeniu społecznemu, czyli od momentu rozpoczęcia pracy/stażu. Skoro staż rozpoczęłaś 6 lutego już dawno powinnaś to zrobić. Proponuje jak najszybciej wybrać. Pozdrawiam.

Gość umowa zlecenie
Czy w umowie zlecenie są jakieś kruczki, o których warto wiedzieć? Czy można zrezygnować tak jak przy zwykłej umowie, gdzie mamy okres wypowiedzenia?

Gość wirtualnapytajaca
mozna cos sie dowiedzie o przygotowaniu zawodowym(nie staz) trzeba samemu zlozyc jakies papiery w urzedzie pracy?

Gość następna stażystka
w takim razie zrobię to w poniedziałek, ale ale... czy czasem nie jest tak, że jest jakieś tam losowanie? może już mi wylosowali jakiś fundusz?

Gość następna stażystka
zapomniałam o czymś - serdecznie dziękuję 🌻

------umowa zlecenie----- umowa zlecenie regulowana jest przepisami kodeksu cywilnego, polega na wykonaniu określonej czynności. W umowie tej powinno być wszystko jasno i czytelnie napisane - warto o tym pamietac w momencie jej podpisywania. Należy zwrócić uwagę na to jak jest sformułowana - jaka pracę mamy wykonać w jakim terminie i co najważniejsze jakie wynagrodzenie uzyskamy. Umowa zlecenie może być w każdej chwili rozwiązana przez każdą ze stron. Nie ma żadnego okresu wypowiedzenia!!! Jeśli umowę taka wypowiada zleceniodawca powinien wtedy zwrócić poniesione koszty na rzecz osoby wykonującej zlecenie, bądź wypłacić odpowiednią część wynagrodzenia. W przypadku gdy umowę odpłatną wypowiada zleceniobiorca - bez żadnego ważnego powodu odpowiada w tym momencie za szkodę powstałą z tego tytułu na rzecz zleceniodawcy. Wykonując pracę na umowę zlecenie nie mamy prawa do urlopu i do L4.

------wirtualnapytajaca---- Na przygotowanie zawodowe Urząd Pracy może skierowac osobę, która jest: * długotrwale bezrobotna * powyżej 50 roku życia * bez kwalifikacji zawodowych * osobą samotnie wychowującą co najmniej jedno dziecko do 7 roku życia * niepełnosprawną. Żeby iśc trzeba spełnić jeden z tych warunków. Przygotowanie zawodowe najkrócej może trwać 3 miesiące, natomiast maksymalnie 6 miesięcy. W okresie tym wypłacane jest stypendium w wysokości zasiłku dla bezrobotnych - 532,90 zł brutto. Obowiązuje 8 h czas pracy. Przysługuje też urlop w wymiarze dwóch dni za każde przepracowane 30 (czyli dwa dni w miesiącu). Urzędy Pracy mają oferty pracodawców, którzy chcą zorganizować przygotowanie zawodowe. Powinnaś pójśc do Urzędu i przeglądnąć oferty, jeśli coś Cie zainteresuje urząd wystawia Ci skierowanie i wtedy zgłaszasz się do pracodawcy na rozmowę. Przeważnie wysyłają kilka osób, a pracodawca wybiera.

Gość bez pracy
nastepna stażyska ja wiem ze sa losowania dwa razy w roku, jeden termin jest gdzies w połowie lipca a drugi nie wiem chyba styczen co do umowy zlecenie, niektóre firmy do umowy dołaczaja zapis o dwutygoniowym okresie wypowiedznia

owszem może tak się zdarzyć, że na umowie zlecenie będzi taki zapis. Druga strona jest taka, że jest to całkowicie bezprawne! Nie ma żadnych przepisów regulujących to. Dla pracodawcy lepiej, ze jest taki zapis, bo nie zostanie na lodzie. Natomiast większośc osób nie jest świadoma swoich praw.

Gość kkkkkkk
Mam pytanie: Jestem po studiach i mam skończony kurs księgowości. Szukam pracy, ale z mizernym skutkiem, bo albo mam za wysoki kwalifikacje, albo że nie mam doświadczenia. I chciałbym sie dowiedzieć co mam zrobić, żeby znależc w końcu pracę? Jest wiele osób, które podobnie jak ja szukają pracy i mają podobny problem. Dodam, że mam doświadczenie w pracy biurowej, ale zbyt krótkie. Z UP w moiom mieście nie dostałam żadnej propozycji pracy. Poradz mi jak mam szukać pracy, bo ja juz nie wiem>

Gość pytanie o staż
Mam 2 pytania o staż: 1. czy pracodawca musi mnie po odbyciu stażu zatrudnić? 2. czy pracodawca może do kwoty stażowej (chodzi o te ok450zł) dopłacać mi dodatkowo? Bardzo proszę o odpowiedz :)

Gość pracodawca moze ale nie musi
po stazu Cie zatrudnic, a jezeli chodzi o te dodatkowe pieniadze to moze cos Ci dac ale chyba na czarno :) jestes zarejestrowana jako bezrobotna czyli nie otrzymujesz zadnego dochodu

Gość dziękuję za odpowiedz

Gość szukanie pracy
czy mogę podjąć pracę mając tylko tymczasowe zameldowanie? Nie posiadam stałego zameldowania.

Oczywiśce ze możesz podająć prace nie mając stałego zameldowania.

Gość Malutka_mmmm
Mam pytanie. Koncze we wrzesniu 25 lat, studiowalam 2 kierunki ktore koncze razem w czerwcu. Czy mam szanse na staz od wrzesnia czy juz nie?

Gość ja też zapytam
mam 18 lat stażu pracy zawodowej i 3 letni okres zasiłków dla bezrobotnych Czy przy takim "dorobku" mogę liczyć w przyszłości na jakąś emeryturę? jesli tak, to w jakim wieku?

Witam mam pytanie. Jesli zarejestruje sie jako bezrobotna i pojde na staz, a w tym czasie znajde sama prace to mogna przerwac staz ?

-----Malutka_mmmm------- Owszem masz szanse na staż!

Gość zalamana smutna i wkurzona
whisper powiedz jesli mozesz proszę ile razy trzeba kontaktowac się z pracodawcą, zeby dostac pracę ... powiem wprost - mam kłopot z "urobieniem"go i nie wiem czemu czy to sytuacja na rynku jest taka czy co?

-----ja też zapytam-----aby przejść na emerytura kobieta musi ukończyć 55 lat oraz udokumentowac co najmniej 30 letni okres składkowy i nieskładkowy lub 20 lat pracy w sytuacji gdy jest całkowicie do pracy niezdolna. napewno do lat pracy zostanie doliczony okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych. Cięzko powiedziec mi w jakiej wysokości nabędzi pani świadczenie emerytalne. Proponuje dowiedziec się coś na ten temat w ZUS. Ile Pani ma lat życia?

----monika 2384------- staż możesz przerwać zatrudnieniem w każdej chwili bez żadnych konsekwencji.

----- załamana ...-------- Wiesz to jest bardzo trudne i cięzko cokolwiek powiedzieć. Zależy od pracodawcy. Jednak prawda jest taka, że w pierwszych kilku chwilach rozmowy w sprawei pracy pracodawca już wie czy nas przyjmie do pracy czy nie. Nie polecam \"nachodzenia\", bo każdy cierpliwy jest tylko do pewnego stopnia i poprostu nie pasuje. Jeśli wysyłamy gdzies dokumenty w sprawie pracy, zapraszają nas na rozmowe w sprawie pracy i mówią ze oddzwonia a jest cisza... Mozna po ok 2 tygodniach skontaktowac sie z Firma i grzecznie zapytac czy już wybrali kogos na stanowisko. Napisz prosze cos więcej o swojej sytuacji. Byłas na rozmowie z tym pracodawcą??? I o jaką prace sie starasz, bo to tez jest róznica. Pozdrawiam

Gość ja też zapytam
dziękuję whisper za fachową odpowiedź Obecnie mam 51 lat, czy to znaczy,że osiągając 55 lat nie mogę liczyć z moim "dorobkiem" na najmniejsze prawa emerytalne? Według moich wyliczeń składkowych okresów uzbierałoby się 18 lat+ 3 X1 rok zasiłek dla bezrobnotnych. Co dalej?

Gość cims
Whisper, wlasnie otworzylam wlasna dzialalnosc. Dowiedzialam sie w PUP, ze moge podpisac z nimi umowe i bede mogla zatrudnic stazystke (tzn. PUP zatrudni, a u mnie będzie pracowac). Mam kilka pytań: 1. Po jakim czasie prowadzenia dzialalnosci mam prawo do przyjecia stazystki? DOwiedzialam sie, ze juz po 1 miesiacu. Czyli po 1 miesiacu oplaconego przeze mnie ZUS? 2. Dowiedzialam sie, że mogę wskazać konkretną osobę zarejeestrowaną jako bezrobotną i spelniajaca kryterium stażu. Problem, że jest ona zemeldowana w innej miejscowosci niz ja prowadze dzialalnosc. Czy powinna sie przemeldowac i zarejestrowac w "moim" PUP? Dziękuję z góry!

-----------cims----------Owszem po pierwszym miesiącu prowadzeni działalności możesz ubiegać sie o stażyste. Może też być tak, że Ty kierujesz do PUP wniosek o skierowanie na staż konkretnej osoby. Z prośbą o tą konkretną osobę kierujesz sie do PUP, w którym ta bezrobotna jest zarejestrowana. Nie ma żadnego problemu że są to inne miasta.

a ja mam pytanie odnośnie zwolnienia na stażu, komu mam je przedłożyć ?? czy mam poinformowac o tym urzad pracy i miejsce w ktorym pracuje czy jak ??