Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość optymistycznyoptymista

DOBRA , odpowiadam przez godzinę na pytanie podatkowe PITY

Polecane posty

CITY , odliczenia, koszty itd. DAWAĆ.

Gość o to ja
cz marynarze też muszą się rozliczać?

Zależy czy: - uzyskał jakiś dochód w polsce, - pracował u polskiego armatora (bo chyba tak to się nazywa) - oraz czy z krajem w którym podpisywał kontrakt (siedziba) mamy podpisanąumowę dot. unikania podwójnego opodatkowania.

Gość o to ja
-nie -nie -hmm tzn. jeśli mamy z tym krajem podpisana umowę o unikaniu po to nie robi Pita? tak?

Generalnie w umowach jest odrębny zapis dotyczący tego rodzaju pracy np. " wykonywanej na pokładzie statku morskiego lub powietrznego eksploatowanego w komunikacji międzynarodowej są opodatkowane tylko w państwie..." itd. Skoro nie uzyskał dochodu w kraju a mamy podpisaną w/w umowę pita nieskłada.

Gość o to ja
liczy się siedziba firmy. a jeśli jest polski pośrednik, chciaż firma zagraniczna?

Liczy się to z kim ma podpisaną umowę. Pośrednik zapewne go tylko wyszukał i skierował za opłatą pobraną od armatora. Zapis ustawowy: " Jeżeli faktyczny zarząd przedsiębiorstwa żeglugowego znajduje się na pokładzie statku, to uważa się, że znajduje się ono w tym Umawiającym się Państwie, w którym znajduje się port macierzysty statku, a jeżeli statek nie ma portu macierzystego, to w tym Umawiającym się Państwie, w którym osoba eksploatująca statek ma miejsce zamieszkania lub siedzibę."

Gość o to ja
dzięki bardzo :)

Gość łeeee
do kiedy sie oddaje pity? :D

Gość o to ja
a jeszcze jedno pytanko, pracowałam przez ok.tydzień u pewnej kobity ale była bardzo roztrzepana itd no i odeszłam ztamtąd, tzn ona miała się odezwac kiedy mam przyjść ale nie dzwoniła i potem przyszło pocztą wynagrodzenie za ten tydzień i w tytule, że wynagrodzenie -podatek-ubezpieczenie. Nie podpisywałam jednak żadnej umowy ani nic a ona nie przysłała mi jeszcze pit8 ani nic. Czy moge sie rozliczyć nieuwzględniając tej kasy? i ewentualnie zrobić korekte jak przy śle bo nie wiem czy ona mnie zgłaszała...

Gość katarzyna wielka
Prowadzę firmę księgarnię i czy mogę odliczać obiady w restauracjach? Wiele osób np. w Ikea idzie całą rodziną na obiad i odliczają to od firmy.

pit 36 i 37 do 2 maja w tym roku :D

o to ja > zadzwoń do tej kobiety i dowiedz sięczy faktycznie odprowadziła podatek. Ewentualnie możesz złożyć pit na pdst. tego "blankietu" wraz z pisemem wyjaśniającym do US. Chyba że niechcesz robić jej problemów.

DO : "katarzyna wielka Prowadzę firmę księgarnię i czy mogę odliczać obiady w restauracjach? Wiele osób np. w Ikea idzie całą rodziną na obiad i odliczają to od firmy." W 2007 roku niema w tym przypadku takiej możliwości, wydatki na reprezentację i reklamę zostały mocno okrojone. Nie jest to kosztem.

Gość aja co z emna
w zeszlym roku pracowalam na umowe zlecenie i na umowe autorska od pierwszego pracodawcy dostalam pit - i co mam go przepisac - czy zlozyc to co dostalam???? to moja pierwsz praca i pojecia nie mam :) a od drugiego nic nie dostalam - aczkolwiek wiem ze potracal mi podatek. co w takiej sytuacji powinnam zrobic?

DO "Mistrz cientej riposty czy bobry obowiązuje zwrot vat za materiały budowlane na żeremie?" Tak, jesli są obywatelami polskimi, posiadają nip oraz faktury vat za w/w materiały. I ponadto materiały zostały wykorzystane na "własne potrzeby mieszkaniowe" a nie np. budowę tamy :D

Gość katarzyna wielka
Dziękuję a odp. :)

DO: aja co z emna " w zeszlym roku pracowalam na umowe zlecenie i na umowe autorska od pierwszego pracodawcy dostalam pit - i co mam go przepisac - czy zlozyc to co dostalam???? to moja pierwsz praca i pojecia nie mam a od drugiego nic nie dostalam - aczkolwiek wiem ze potracal mi podatek. co w takiej sytuacji powinnam zrobic?" Składasz pit-37, wypełniasz go na podstawie pit-11/8b. W kwestii 2 pracodawcy proponuję się z nim skontaktować (często zapominająo pitach), ewentualnie rozliczyć się z jednego pita i załączyć pismo wyjaśniające, US się nim zajmie.

Gość aja co z emna
dziekuje serdecznie :)))

Gość dziendobrybardzo
Hej Optymistyczny: mam pytanie: czy bedac jko Samozatrudniony w Niemczech korzystniej jest odprowadzac podatki w Polsce czy w Niemczech? Czy mozna sobie wybrac jedna z tych dwoch mozliwosci? Pozdrawiam!

"dziendobrybardzo Hej Optymistyczny: mam pytanie: czy bedac jko Samozatrudniony w Niemczech korzystniej jest odprowadzac podatki w Polsce czy w Niemczech? Czy mozna sobie wybrac jedna z tych dwoch mozliwosci? Pozdrawiam! " Wybór masz, tylko musiał byś tam zarejestrować firmę (osobowość prawna) lub przemeldowac się. Rejestracja firmy w niemczech dobra była przed przystąpieniem do unii (pozwolenie na pracę etc), teraz moim zdaniem mimo wszystko to MY mamy mniej skomplikowane przepisy i lepiej tu rozliczać się z podatku dochodowego. Co oczywiście nie wyklucza konieczności zarejestrowania się tam na miejscu do podatku Vat, który rządzi się innymi prawami. (zależy jakie usługi świadczysz etc.)

mam kredyt hipoteczny na budowe domu, budowa w trakcie, dom bedzie oddany do uzytku w tym roku. kredyt udzielony w ubieglym roku. czy bede mogla skorzystac z ulgi odsetkowej, pytam bo cos tam mi sie obilo o uszy ze nie ma juz tej ulgi ale jakies tam odstepstwa sa

Gość dziendobrybardzo
Moment, nie bardzo rozumiem...To jest tak: firma jest tu zarejestrowana, bo takie byly wymagania, ale w Polsce ma siedzibe. Podatek jest odprowadzany w Polsce, tylko ze dzis wlasnie dostalismy do wypelnienia formularz podatkowy z tutejszego urzedu...Czy to znaczy, ze bedziemu musieli placic podatek podwojnie?!

Jeśli w polsce masz siedzibę, os. fizyczna (firma) tu płacisz dochodowy (można to zmienić). Dodatkowo w kraju lub za granicą rozliczasz podatek vat. W kraju formalnośc to vat-rue (czyli zgłoszenie do nipu EU). Jeśli transakcja będzie opodatkowana tam tj. usługi świadczone np na rzecz os. fizycznych to w kraju wykazujesz wyłącznie przychód (dochód) do podatku dochodowego a vatu niewykazujesz w kraju wogóle. Powtarzam zależy od rodzaju usług lub ich odbiorców. Wyłaczenia jak i "miejsce świadczenia usług" - czyli to od czego zależy miejsce opodatkowania vatem jest zawarte w ustawie o vat.

"mam kredyt hipoteczny na budowe domu, budowa w trakcie, dom bedzie oddany do uzytku w tym roku. kredyt udzielony w ubieglym roku. czy bede mogla skorzystac z ulgi odsetkowej, pytam bo cos tam mi sie obilo o uszy ze nie ma juz tej ulgi ale jakies tam odstepstwa sa" Będziesz mogła skorzystać z odliczeń. Ulga została zlikwidowana w 2007 ale kredyty udzielone do 1 stycznia 2007 roku jeszcze pod nią podchodziły.

dziendobrybardzo - jaki formularz wam przysłali ?