Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bozenna

menu weselne

Polecane posty

Gość bozenna

witam!!!!! proszę o pomoc w ustaleniu menu weselnego tak aby nie było za dużo ani też za mało z góry dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hohlj
rosól kluski biale i czarne rolada pieczen kurczak kotlet dewola

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hohlj
krokiety barszczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pamparampapapapa
tak kotlet schabowy i bogracz albo cos w tym stylu. Dlaczego na wszystkich weselach je się to samo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam wam kilka różnych menu może znjdziecie dla siebie jakieś inspiracje. Powodzenia PROPOZYCJE RESTAURACJI HOTELU MARRIOTT Jeśli marzy Wam się wyszukane menu weselne poniżej znajdziecie kilka propozycji. Przykłady zostały zaczerpniete z propozycji najlepszych polskich hoteli i restauracji. PRZYJĘCIE WESELNE I Część serwowana przez kelnerów: Szynka włoska \"prosciutto\" z melonem Bułeczki i masło Zupa Krem z pieczarek Medaliony cielęce w sosie z białego wina Ziemniaczki pieczone i Bukiet z jarzyn Bufet szwedzki otwierany po części serwowanej: Wybór wędzonych ryb: wędzony i marynowany łosoś, wędzony węgorz, pstrąg w galarecie. Wybór zimnych mięs i wędlin: pierś z indyka, rostbef, wędzona pierś z kaczki, szynka, wędzona polędwica, salami, baleron Bar sałatkowy wybór bułeczek Żurek Beef Strogonoff z polędwicy Szaszłyczki z kurczaka Makaron rurki ze świeżymi pomidorami i parmezanem Ziemniaczki z koperkiem Bukiet z jarzyn Wybór ciastek Wybór świeżo krojonych owoców PRZYJĘCIE WESELNE II Część serwowana przez kelnerów: Talerz włoskich przystawek Barszczyk czerwony z pasztecikiem Bułeczki i masło Łosoś z rusztu z białym sosem cytrynowo-tymiankowym Ziemniaki z pietruszką Bukiet z jarzyn Bufet szwedzki otwierany po części serwowanej Wybór wędzonych ryb: wędzony i marynowany łosoś, wędzony węgorz, pstrąg w galarecie. Wybór zimnych mięs i wędlin: pierś z indyka, rostbef, schab ze śliwką, szynka, wędzona polędwica, salami, baleron. Bar sałatkowy wybór bułeczek Flaki De volaile z kurczaka faszerowany szynką i serem Fileciki z pstrąga w migdałach Ziemniaczki zapiekane z ziołami Makaron Carbonara z bekonem i parmezanem Bukiet z jarzyn Wybór ciastek Wybór świeżo krojonych owoców PRZYJĘCIE WESELNE III Część serwowana przez kelnerów Tro z łososia z trzema sosami Zupa Minestrone Bułeczki i masło Medaliony z polędwicy wołowej z sosem ze smardzów Krokiety ziemniaczane Brukselka Bufet szwedzki otwierany po części serwowanej Karp w galarecie Pstrąg faszerowany Terryny z ryb i darów morza Ryby wędzone Wybór wędlin: szynka, polędwica wędzona, baleron, kabanosy, wędzona pierś indyka, salami, faszerowany kurczak Bar sałatkowy Barszczyk Czerwony z pasztecikami Mini sznycle wiedeńskie z cielęciny Pierś kaczki z grilla Ziemniaczki duszone z ziołami Rizotto z pieczarkami i parmezanem Bukiet świeżych warzyw Musztarda, ketchup, chrzan, sos tatarski Wybór ciastek Wybór świeżo krojonych owoców SURÓWKI Zestaw surówek sezonowych Menu weselne I NA DZIEŃ DOBRY Rosół z makaronem DESKI SPECJAŁÓW Kotlet schabowy Eskalopki z ananasem Kurczak po parysku DODATKI Ziemniaki gotowane - Surówka z kiszonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty Surówka z marchwi Kawa , herbata , napoje chłodzące (soki ,cola, fanta, sprite ,woda) COŚ DOBREGO DLA KAŻDEGO wędliny sery (oscypek, korboc) galaretka z kurczaka galaretka z szynką ogórek, pomidor sałatka jarzynowa sałatka mieszana jajka w majonezie śledzie w oleju śledzie w śmietanie półmisek owoców I danie Szynka pieczona płonąca + ziemniaki opiekane + kapusta zasmażana Deser lody II danie Udko z kurczaka+ ryż+ surówka III danie Barszcz czerwony z krokietem Koszt 100 zł od osoby. MENU WESELNE II NA DZIEŃ DOBRY Rosół z makaronem DESKI SPACJAŁÓW De volaille, Kurczak z śliwkami Schab po góralsku, Kotlet schabowy DODATKI JAROSZA Ziemniaki gotowane kluski śląskie, buraczki SURÓWKI Zestaw surówek sezonowych STÓŁ GÓRALSKI Z PROŚNYM JADŁEM Dzika kaczka z jabłkiem, Bażant po królewsku Smalec, ogórki, kiełbasa swojska, kaszanka, Moskol z masłem czosnkowym, COŚ DOBREGO DLA KAŻDEGO Śledzie w śmietanie i oleju Ryby w galarecie ryba po grecku Sałatka z szynką Sałatka z tuńczyka Wędliny, Deska serów góralskich Owoce SZEF KUCHNI POLECA Prosiak po góralsku faszerowany kaszą Szynka pieczona płonąca Kapusta zasmażana z grzybami Ziemniaki opiekane DESER Melba truskawkowa z wanilią i bitą śmietaną WZMOCNIENIE DLA TAŃCZĄCYCH Żurek staropolski Gołąbki KURACJA PORANNA Barszcz czerwony z krokietem, Napoje : kawa herbata ,soki, cola, fanta , sprite, woda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przykładowe menu weselne I obiad: Rosół z makaronem 3 rodzaje mięs De volaille z serem Kotlet ze schabu Zraz zawijany w sosie Ziemniaki z koperkiem Frytki Bukiety surówek Kapusta zasmażana II obiad: Barszczyk czerwony czysty Pieczeń z szynki w sosie Kluski śląskie Marchewka z groszkiem lub buraczki III Boeuf Strogonow IV Żurek z jakiem i kiełbaską lub flaczki Przystawki i przekąski: Galantyna z kurczaka Kaczka po tyrolsku Schab faszerowany Brzuszek w ziołach Sałatka jarzynowa Sałatka grecka Tymbaliki drobiowe lub wieprzowe Terminy z ozorów Śledź w oleju z cebulką Pstrąg faszerowany w galarecie Łosoś wędzony półmiski wędlin Ogórki Papryka konserwowa Pieczarki Musztarda, ćwikła, chrzan masło, pieczywo puchar lodowy tort weselny z bitej śmietany (piętrowy) ciasta na kloszach owoce na kloszach soki, napoje gazowane, kawa, herbata Stół przaśny szynka wiejska z kopytem kiełbasa wędzona pasztetowa krwiste smalec salceson kabanosy domowy pasztet pieczywo marynaty kwaśnica na żeberkach w gorącym kociołku Inne potrawy Zupy: Węgierska w gorącym kociołku Żur z jajkiem i kiełbasą Barszcz czerwony z kołdunami Zupa dnia Dania: Pstrąg z rusztu garnirowany cytryną Pstrąg gotowany w jarzynach Sandacz w śmietanie Sola z jarzynami gotowana na parze w sosie cytrynowym Antrykot z kurczaka Kotlet „de Volaille” Golonka gotowana serwowana z chrzanem i musztardą Kotlet schabowy po wiejsku Tobołek ze schabu w sosie serowo-śmietanowym Sznycel cielęcy po wiedeńsku Skrzydełka pieczone w sosie słodko-ostrym Zraz zawijany „Belweder” Sztuka mięsa w bukiecie jarzyn Dodatki: Ziemniaki po polsku Kluski półfrancuskie Kluski śląskie Frytki Krokiety ziemniaczane Półksiężyce ziemniaczane smażone Ziemniaki Ryż gotowany Kasza gryczana Bukiet warzyw gotowanych Zestaw surówek Brokuły z wody Buraczki zasmażane Kapusta zasmażana Surówka Masło Pieczywo Chrzan ze śmietaną i jabłkiem Ćwikła ze śmietaną Majonez Sos koktajlowy Musztarda Ketchup Napoje: Herbata z cytryną Herbatki smakowe Cytrynowa Waniliowa Lychee Miętowa Czarna Czarna aromatyzowana Zielona Zielona z cytryną Kawa espresso po turecku rozpuszczalna z ekspresu mrożona cappuccino a’la Belweder Śmietanka do kawy Czekolada na gorąco Pepsi, 7Up, Mirinda Schweppes Tonic Aqua ristorante gazowana/niegazowana Soki: Pomarańczowy Jabłkowy Grejpfrutowy Z czarnej porzeczki Pomidorowy Kompot Desery: Puchar lodowy „Belweder” Sałatka owocowa Torcik lodowy z owocami i bita śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przykładowe Menu weselne Zestaw dań który prezentujemy jest opcją standardową, istnieje możliwość jego modyfikowania w sposób dowolny, zgodnie z Państwa życzeniem. Danie główne / do wyboru/ rosół z makaronem, krem z pieczarek lub z groszku zielonego , rolada wołowa, pieczeń wieprzowa, udko z kurczaka, de volaille z kurczaka, schab ze śliwką, ziemniaki, kluski śląskie, kluski tarte, zestaw surówek do wyboru - kapusta czerwona, kapusta biała zasmażana, surówka z białej kapusty, ssurówka z marchwi z pomarańcza, surówka z pora. Deser Deser Fantazja Owoce i galanteria czakoladowa Płyta szwedzka Sałatki - 2 rodzaje do wyboru: jarzynowa, z kapusty pekińskiej, z ananasem, grecka, z kurczaka z brokułami; roladki szynkowe z kremem chrzanowym, tymbaliki z drobiu, śledź w oleju, jajka faszerowane, sos tatarski; patera wędlin i zimnych mięs (w tym dwa rodzaje mięs pieczonych) : karczek ze śliwką, boczek faszerowany lub pasztete z żurawiną i kremem chrzanowym. Dodatki: pomidor, ogórek, pieczarki, papryka, pieczywo, masło Danie na ciepło 1 schab zananasem, ryż, surówka; szynka wiejska na ciepło, kapusta z grochem lub grzybami; kotlet szwajcarski, ryż surówka Danie na ciepło 2 strogonow z kurczaka żurek barszcz czerwony z krokietem Kawa, herbata, woda mineralna gazowana i niegazowana soki owocowe: pomarańczowy, jabłkowy, grejpfrutowy lub czarna porzeczka, Coca-Cola lub Sprite - 0,33l na osobę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wedding Planner
Dania ciepłe - filet indyczy w żurawinie, ziemniaki zapiekane, surówka - filet z kurczaka z żółtym serem, ziemniaki lub frytki, surówka - boeuf strogonoff - zupa grzybowa (borowikowa lub pieczarkowa) - pieczeń z prosięcia - żur staropolski lub barszcz biały (można dodać krokiety) - barszcz czerwony z pasztecikiem lub krokietem (krokiet może być mięsny, z kapustą lub grzybami) - zrazy zawijane z ogórkiem Dania zimne, przystawki, surówki - wszelkiego rodzaju wędliny (np. salami, kindziuk, polędwica, szynka) - żółte sery (również pleśniowy) - sałatki krewetkowo-krabowa - sałatki wiosenne Kącik wiejski: - wszelkiego rodzaju wiejskie wędliny - domowego wyrobu kiełbasy - golonka - kaszanki - salcesony - głowizna - karkówka - boczek - ogórki kiszone - marynowane grzybki W kąciku wiejskim warto postawić bimber :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuźwa i znowu ten marny link, jakaś menda się próbuje wylansować ze swoją stroną i wielkim 10-zdaniowym artykułem który niby jest odkrywczy i odświeża kilkuletnie wątki :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najedzonapoweselu
Nasze menu: NA PRZYWITANIE: Kieliszek Wina Musującego PRZYSTAWKA: Kompozycja z Łososia ZUPA: Krem Leśny z Groszkiem Ptysiowym DANIE GŁÓWNE: Polędwiczki Wieprzowe w Zielonym Pieprzu Ziemniaczki po Krakowsku Zestaw Trzech Surówek (sałatka wiosenna, kapusta czerwona, mizeria) DESER: Szarlotka na sosie waniliowym BUFET ZIMNY: Paleta Wędlin Paleta Mięs Pieczonych Pęta Kiełbas Deska Serów Różnych z Winogronami i Orzechami Tymbaliki Drobiowe Śledź w Śmietanie i Jabłku Śledź po Cygańsku Pulpeciki w sosie słodko kwaśnym Pikle w Trzech Rodzajach Pieczywo Jasne i Ciemne Sosy zimne do mięs Sałatka Pieczarkowa z groszkiem zielonym i szczypiorkiem Sałatka Grecka z Serem Feta i Oliwkami Sałatka Gyros z Pieczonym Mięsem DANIA GORĄCE: Indyk Pieczony w Sosie Winnym ze Świeżym Rozmarynem i Gotowanymi Warzywami Rolada Schabowa z Kluskami Śląskimi i Sałatką z Kiszonej Kapusty i Ananasa Barszcz Czerwony z Krokietem NAPOJE Soki owocowe, woda mineralna Kawa, Herbata Coca-Cola, Fanta, Sprite OWOCE CIASTA szarlotka sernik ciasto czekoladowo-pomaranczowe bankietówki czekoladki babeczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Byłam na ekskluzywnym weselu w Poznaniu, gdzie na pierwsze danie podano prosciutto. Może jest to danie z wyższych sfer, lecz kompletnie nie nadaje się na wesele!!! Moim zdaniem powinno wybierać się dania uniwersalne z kuchni polskiej, a nie kombinować jakieś potrawy z innych krajów. Przecież nie każdemu może to przypaść do gustu. Raczej polecałabym akcenty kuchni regionalnej, ale dla bezpieczeństwa tak zwane potrawy ogólnonarodowe jak na przykład te ze strony http://www.portalslubiwesele.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a dekoracja sali????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Odnośnie do dekoracji sali i kwiatów to ja mam swietne doświadczenia z http://kwiatyupominki.com.pl/ maja bardzo dobrej jakości kwiaty i naprawdę bardzo elegancko dekorują sale tudzież robią jakieś bukiety i kompozycje. Mogę śmiało polecić zarówno także pod względem cen

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pamiętajcie, że zawsze może się trafić ktoś kto nie je mięsa więc warto do menu dać chodź jedną potrawę bez niego, albo chociaż coś co da się rozdzielić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×