Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BEATHAG

Dieta dr ATKINSA - ZACZYNAMY - działa !!!!

Polecane posty

Witajcie . Może ktoś chce się przyłączyć do odchudzania na diecie dr Atkinsa ??? Wspólnie będzie łatwiej i raźniej !!! Stosuję tą dietkę od ok. 2 tygodni - spadło mi 4 kg ( od 2 dni się nie ważyłam :) ... - to może i więcej ... ) . Ważne , że widać spadek na ciele - już nie mam wystającego , dużego z wałkami brzucha , oraz boczków tłuszczu wylewających się ze spodni :) - zniknęły ... Czuję też spory luz po ciuchach :) . Jem ile chcę , oczywiście dozwolone produkty . Nie jestem senna , nie mam napadów wściekłości , głodu , oraz zmiennych nastrojów :) - tak jak było przy innych dietach . Jeżeli macie jakieś przepisy kulinarne na małą zawartość węglowodanów - piszcie . Narazie stosuję I fazę diety do 20 g węglowodanów dziennie , ale zamierzam ją przeciągnąć dużo dłużej - zależy mi na sporym spadku wagi :) Kto się przyłączy i udzieli kilku rad ??? Podaję Wam linki do stro z dietką : http://hafsa.republika.pl /diety/atkins.htm i http://serwisy .gazeta.pl/zdrowie/1,56682,2158259.html oraz link do tabel węglowodanowych http://serwisy .gazeta.pl/zdrowie/1,56682,2158384.html Same zobaczcie jakie to proste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez stosuje diete Atkinsa ale bardziej uproszczona i mniej mordercza:) i widze duze skutki!:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paloma 31
slyszalam zee ta dieta jest niezdrowa bo za tlusta-a jakie produkty sa niedozwolone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość n18
hmm kiedys tu byl;am zalozylam swoj wlasny pokoj i zachecilam innych do tej diety kupilam ksiazke itp nie wiem jak to sie stalo juz nie pamietam jak zakonczylam ta diete ale stosowalam dosc dlugo nie glodowalam czulam sie naprawde dobrze samopoczucie swietne ale jedna mala rzecz nie schudlam ani nie przytylam :P jednego czego zaluje to to ze niepotrzebnie kupilam ksiazke :P a moze ktos chce kupic moge wystawic na allegro ;) pozdrawiam zycze sukcesow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odradzam wam
stosowałam,z nadprogramowych 15 kg zeszło tylko 2,było mi niedobrze,chodziłam przymulona,zapuchnieta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paaaulinqqqa
Hej BEATHAG Oddzsiaj tez sie przymierzam do te diety.....ja chce na niej zrzucic z 6 kilo...wcześniej byłam za diecie strażnikó wagi i wegetariańśkiej ale przez ostatnie 3 tyg. jadłam duzo słodyczy i w ogółe przytyła ze 3-4 kilo. Dieta ta niejest wcale niezrowa i odchudzają sie na niej takie gwiazdy ja rene zelweger i jenifer aniston; a wczoraj ogląałam o niej program i baba była na niej przez tydzień.i schudła 4 kilo! życze ci powodzenia i sobie.... a masz moze jakieś linki ..coś więcej o tej diecie,przepisy...boja tylko znalazłam takie podstawy o fazach itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Paaaulinqqqa
A i jeszcze jedno..niechodzą mi linki do tabel..wrzucisz nowe/ A masz la mnie moze propzycje jakie warzywa moge wziąś do mięśa? DZisisjaj chciałam wziąść sobie kapuste kisoną bo ona ma tylko 0,5 weglowodanó w 20g kapusty; A i moze przeanalizować czy taki plan dnia jest dobry: Śniadanie: -parówka z constara -jajko sadzne Obid: -smażone mięso(kurczak) -20g kapusty piszonej -plaster sera żółtego Podwieczrek: -100g ubitej śmnietany 30% kolacja: -jajko gotowane -plaster szynki I co o tym myślisz?A pije jescze dziennie 1 herbate zieloną i 2 l wody;

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam jestem też gotowa zacząć tą diete bo nie ukrywam że lubie tłuszczyk mam pytanie ile można dziennie spozyć kalori i czy można pić kawę jednom na dzień

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sebasz75
Przepisy do diety Dra Atkinsa Omlet z serem - 1 porcja 2 jajka, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 1/8 łyżeczki soli, 1 łyżka śmietany 30%, 1 łyżka masła, szczypta pieprzu Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem sera i lekko ubić. Smażyć, nie mieszając, przez około 1-2 min. Dodać utarty żółty ser (1/4 szklanki). Smażyć przez kolejne 2 minuty, aby ser się rozpuścił. Ostrożnie złożyć na pół. Podawać gorący .Węglowodany 6 g Jajecznica w sosie serowym z kiełbaskami - 6 porcji 6 małych kiełbasek, 100 g sera śmietankowego, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 8 roztrzepanych jaj Podsmażyć kiełbaski, aż zbrązowieją. Odsączyć. W garnku z gorącą (nie wrzącą) wodą podgrzać ser śmietankowy i masło. Dodać śmietanę, wodę, sól i natkę. Wlać roztrzepane jaja i mieszać widelcem .Węglowodany 15,6 g; 1 porcja 2,6 g Serowe kulki w wołowinie - 12 kulek 1/4 kg sera śmietankowego o temperaturze pokojowej, 1/2 łyżeczki szałwii, 1/4 łyżeczki soku z cebuli, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, odrobina soku z cytryny, odrobina sosu tabasco, 150 g szynki wołowej drobno posiekanej Zmiksować razem wszystkie (oprócz szynki wołowej) składniki. Schłodzić przez co najmniej godzinę. Formować małe kulki i obtaczać w posiekanej wołowinie. Schłodzić. Podawać z wbitą wykałaczką .Węglowodany 4,8 g; 1 porcja 0,4 g Sałatka z kurczaka - 6 porcji 2 duże ugotowane piersi kurczaka, 2 duże ogórki konserwowe, 3 posiekane jajka na twardo, 3 posiekane szalotki, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 szklanki majonezu bez cukru, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki odsączonych kaparów, 3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego, 1/2 szklanki orzechów włoskich Mięso kurczaka pociąć w paseczki. Wymieszać pozostałe składniki. Dodać kurczaka i wymieszać .Węglowodany 30,6 g; 1 porcja 5,1 g Sałatka z pieczarek - 6 porcji 8 plasterków bekonu pokrojonych w kwadraty, 1 mała posiekana cebula, 2 łyżki masła, rozpuszczonego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki natki pietruszki, 1/2 kg białych pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki, tarty parmezan Smażyć bekon, aż stanie się przezroczysty. Dodać posiekaną cebulę i kontynuować smażenie do chwili, kiedy bekon będzie chrupiący, a pieczarki zrumienione. Odlać wytopiony tłuszcz. Dodać masło, sok z cytryny i pietruszkę i doprowadzić do wrzenia. Na talerzu posypać do smaku parmezanem. Węglowodany 29,4 g; 1 porcja 4,9 g Sos francuski - 1/2 szklanki 3 łyżki octu estragonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, pieprz (3 obroty młynkiem), 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy diżońskiej Wymieszać dokładnie wszystkie składniki .Węglowodany 2,5 g Sos rosyjski - 20 łyżek 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka sosu worcestershire, 2 łyżki sosu pomidorowego, 1/2 łyżeczki startej cebuli, 1/8 łyżeczki suszonego czosnku Guacamole - 4 porcje 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę, 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę, 1 średnia posiekana cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka świeżej cytryny Posiekać razem wszystkie składniki. Schłodzić. Węglowodany 34,8 g; 1 porcja 8,7 g Fritata z brokułów - 6 porcji 4 jaja, 1 szklanka ugotowanych brokułów, 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki, 1/4 kg kapeluszy pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 4 łyżki masła, 3 łyżki startego parmezanu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej natka pietruszki do dekoracji Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Podsmażyć cebulę i pieczarki na złoty kolor. Zdjąć z ognia. W osobnym naczyniu ubić jajka z sodą, solą i pieprzem. Dodać cebulę z pieczarkami i brokuły. Dobrze wymieszać. Na patelni rozpuścić pozostałe masło i wlać masę jajeczną. Tak poruszać patelnią, by zakryć całe jej dno. Smażyć, aż jajka zaczną się ścinać. Posypać parmezanem i smażyć na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Pociąć na porcje, udekorować natką pietruszki . Węglowodany 31,2 g, 1 porcja 5,2 g Zupa-krem z awokado Barbara - 8 porcji (po pół szklanki) 1 średnie awokado, 2 szklanki śmietany 30%, 1 szklanka wody, 1/2 łyżeczki soli selerowej, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 małego posiekanego ząbka czosnku, 8 plasterków bekonu usmażonego na chrupko Obrać awokado i usunąć pestkę. Dodać śmietanę, wodę, sól selerową, sól i czosnek. Zmiksować. Wlać do garnka. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Zupę podawać na ciepło lub zimno, posypaną pokruszonym bekonem. Węglowodany 29,6 g; 1 porcja 3,7 g Zapiekanka szpinakowa z bazylią i twarożkiem - 4 porcje 1 kg delikatnych liści szpinaku, 1 łyżka świeżej bazylii posiekanej, 2 łyżki twarożku, 2 żółtka, 2 szklanki śmietany 30%, 1 łyżka tartego parmezanu, sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Ugotować szpinak, zanurzając go na minutę we wrzącej wodzie. Schłodzić w bardzo zimnej wodzie. Dokładnie odcisnąć z wody i zmiksować z bazylią, twarożkiem, żółtkami, szklanką śmietany, szczyptą soli, odrobiną mielonego pieprzu i startą gałką muszkatołową. Uzyskane purée przełożyć do naczynia do zapiekania. Pozostałą śmietanę gotować na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Polać nią zapiekankę i posypać startym parmezanem. Zapiekać w temperaturze 230 stopni, do zrumienienia .Węglowodany 54,4 g, 1 porcja 13,6 g Bigos 6 porcji 3/4 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg gotowanego mięsa z kurczaka, 1/2 kg pieczeni wieprzowej, 1/2 kg kiełbasy, 4 łyżki smalcu, 1/4 szklanki rosołu wołowego, 3 łyżki nie słodzonego przecieru pomidorowego, 2 średnie cebule, pokrojone, 1 szklanka wódki, 1/2 szklanki białego wina, bukiet garnie z ziaren pieprzu, przyprawy indyjskiej, liścia laurowego i ziaren jałowca. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Opłukać kapustę, zblanszować i odcedzić. Na patelni rozgrzać smalec. Dodać pokrojone cebule i zrumienić. Wlać rosół wołowy, wódkę, wino oraz przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać i gotować przez 5 minut. W brytfannie układać na przemian warstwę kapusty i mięsa. Polać mieszaniną z patelni. Włożyć bukiet garnie. Przykryć i piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni .Węglowodany 62,4 g; 1 porcja 10,4 g Pieczony udziec jagnięcy - 10 porcji od 4 i 1/2 do 5 i 1/2 kg udźca jagnięcego, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka soli Rozgrzać piekarnik do temperatury 260 stopni. Udziec naszpikować czosnkiem pociętym w słupki. Natrzeć solą i rozmarynem. Umieścić udziec na blasze tłuszczem do góry. Piec w temperaturze 260 stopni przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalsze 2 - 2 i 1/2 godziny .Węglowodany 5 g, 1 porcja 0,5 g 2 kg kurczaka podzielonego na porcje, 150 g bekonu pokrojonego w kostkę, 1/2 kostki masła, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka rosołu z kurczaka, 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 duże cebule, posiekane, 1/2 kg kapeluszy pieczarek pokrojonych w plasterki, sól do smaku Podsmażyć bekon na maśle na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Umyć i osuszyć kurczaka. Zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu. Wyjąć na talerz i pozostawić. Podsmażyć cebulę i pieczarki. Włożyć ponownie kurczaka i bekon. Dodać rosół, czosnek, wino i liść laurowy. Gotować na małym ogniu 40-60 minut, bez przykrycia. Posolić do smaku .Węglowodany 49,8 g; 1 porcja 8,3 g Galaretka owocowa - 8 porcji 2 opakowania galaretki malinowej bez cukru, 1/2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki ubitej śmietany 36% Przyrządzić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać truskawki, przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę przygotować bez zimnej wody. Schłodzić. Zmieszać z bitą śmietaną. Wylać na stężoną galaretkę. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny .Węglowodany 16,8 g, 1 porcja 2,1 g Mus cytrynowy - 12 porcji 7 jaj o temperaturze pokojowej, rozdzielonych, 1 i 1/2 szklanki śmietany 36%, sok z 3 dużych cytryn, 1 opakowanie niesłodzonej żelatyny, 3 łyżki likieru pomarańczowego, słodzik do smaku Żółtka utrzeć ze słodzikiem. W misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą rozpuścić żelatynę w soku cytrynowym. Ciągle mieszając, stopniowo dodać utarte żółtka. Odstawić. Ubić śmietanę. Kiedy będzie sztywna, wymieszać z masą jajeczną. Ubić pianę z białek. Wymieszać z kremem. Posłodzić do smaku słodzikiem. Nakryć folią i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Węglowodany 19,2 g, 1 porcja 1,6 g Włoskie ciasto biszkoptowe - 8 porcji 5 jaj o temperaturze pokojowej, rozdzielonych, słodzik, ekwiwalent 3 łyżek cukru, 1 i 1/2 łyżki wanilii, 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 3 łyżki mąki sojowej, 4 łyżki śmietany 36%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Tortownicę wysmarować masłem lub olejem. Utrzeć żółtka z substytutem cukru. Dodać wanilię i skórkę cytrynową. Ubijając, dodawać po łyżeczce mąki sojowej, a następnie śmietanę. Białka ubić na pianę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ciastem. Przelać ciasto do tortownicy i piec około 1/2 godziny w temperaturze 160 stopni .Węglowodany 24 g, 1 porcja 3 g Podstawowe naleśniki - 6 porcji Podstawowe naleśniki mogą służyć jako podstawa do blinów, taco, naleśników deserowych lub z wieprzowiną lub kurczakiem . 1/2 szklanki mąki sojowej, 3 jaja, 1/2 szklanki wody, 1/4 łyżeczki soli, olej do smażenia Zmiksować razem 4 pierwsze składniki. Na patelni rozgrzać mocno olej, kłaść kolejno po 3 łyżki ciasta. Smażyć z obu stron. Naleśniki te mogą być użyte jako baza do canneloni, lasagne, blinów, a nawet pizzy .Węglowodany 12 g; 1 porcja 2 g Podstawowy chleb proteinowy - 1 bochenek 3 jaja o temperaturze pokojowej, rozdzielone, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, rozpuszczonego, 1/2 szklanki mąki sojowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Połączyć żółtka z wszystkimi pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec 50 minut lub do zrumienienia. Przechowywać w lodówce .Węglowodany 18 g Pizza - 2 porcje 4 naleśniki (patrz przepis wyżej), 2 łyżki niesłodzonego sosu pomidorowego, 2 średnie pomidory, 3/4 szklanki posiekanej, mozzarelli, 1/2 szklanki startego parmezanu Położyć jeden naleśnik na drugim, posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. Rozłożyć cienko pokrojone pomidory i oprószyć parmezanem. Piec, aż parmezan się zrumieni. Można przygotować dowolną pizzę, stosując swoje ulubione dodatki .Węglowodany 29,8 g, 1 porcja 14,9 g

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sebasz75
jeżeli chodzi o kawę tylko bezkofeinowa!!!!!!!!!!!!!!! to bardzo ważne przy tej diecie. kofeina idzie w odstawkę. w I Etapie herbaty ziołowe np. mięta ważna jest też proporcja węglowodanów do tłuszczów na każdym jej etapie na etapie pierwszym nie można jeść więcej niż 20 g węglowodanów dziennie. nie można jednak ich także wykluczyć z diety. najlepiej mieć tabele zawartości węglowodanów w produktach i coś przy którymś z głównych posiłków wrzucić na ząb. pamiętajcie o preparatach witaminowych i połykajcie duże ilości witaminy c. ja na tej diecie schudłem 20 kg w pól roku i czuję sie wyśmienicie. do próby namówił mnie kolega z USA on zrucił ok 50 kg w 7 miesięcy ale bardzo dużo ćwiczył. dietka jest ok nie męczy jesteśmy syci cały czas tylko czasem ma sie straszną ochotę na owoce lub warzywa w większej ilości. słodyczy nie lubię ale mój kumpel bierze chrom do diety i to pomaga. acha to ważne należy brać l- karnitynę i koenzym Q10. oraz kwasy nasycone w kapsułkach omega 3. trzymajcie się mocno dieta jest ok, działa wyśmienicie jak nawet zdarzy wam się ją złamać nie przejmujcie sie tylko kontynuujcie najważniejsze są dwa pierwsze etapy a później idzie z górki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kooonik
BEATHAG, mam pytanie, a te k kilo to schudłaś z ćwiczeniami, czy nie ćwicząc??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a de ha de
ludziska przestancie! moje 4 kumpele stosowaly te diete i ona jest okropna! moze i nie chodzily glodne ale malo schudly najlepsza jest dieta 1000 kcal a nie jakies cuda :O POZDRO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kooonik
każdy ma inny organizm, dla nie których jest dobra taka dieta a dla innych inna... proste, każdy sam oceni która jest dla niego lepsza..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam dietowiczki na atkinsie:-))) ja też jestem na tej diecie... węglowodany ograniczam do minimum-max20gr dziennie mam ale ogromny problem z podjadaniem w nocy... to jakaś kiełbaska, to trochę śmietanki... ogólnioe na atkinsie czuję się świetnie,ale zdecydowanie zbyt rzdko odwiedzam toaletę:/ znacie jakis sposób na to??? jak u Was wygląda kwestia kawy??? ja czasem poprostu muszę się jej napic, jak ze słodzikiem??? i co z alkoholem??? pozwalacie sobie czasem na drina np.z colą light??? u mnie zaczął się okres urodzinowo-weselny i ciężko zawsze odmówic... z góy dzieki za odpowiedzi pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mala_mimimimi
Witam, chciałam odświeżyć ten temat , bo na innych o atkinsie jest tłok i mało informacji, zaczęlam wczoraj, narazie nie ma efektów, ale mam nadzieje że już niedłogo. Chce sie ktoss przylonczyc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bardzo chętnie, tym bardziej, że po paru dniach mam juz 2,5 kg mniej, jak dla mnie dieta jest ok, trzeba jej tylko rygorystycznie przestrzegać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mademoiselleee
sebasz75- jakiego producenta ta L-karnityna? Na rynku jest tyle, ze nie wiem ktora jest najbardziej skuteczna. Jakie opakowanie miało to, co Ty brales? Bo mam zamiar kupic. Jestem na II fazie diety. schudłam na razie ok 3kg. moze nie widac tego az tak bardzo i nie na tyle, aby mnie to satysfakcjonowało, ale mysle ze bedzie dobrze. musze wlaczyc do tego l-karnityne i cwiczenia i mysle ze bedzie super:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mademoiselleeeeeeeeeeee
sebasz75- jakiego rpoducenta ta l-karnityna? Jaka Ty brales (jakie opakowanie ewentualnie)? Bo na rynku jest tego sporo, a nie wiem ktore jest dobre. Ja jestem na fazie II. Schudlam na razie koło 3kg. Moze efekty nie sa narazie piorunujace, ale czuje ze boczki nie są juz tak "ubite" jak wczesniej. Mam zamiar dodac cwiczenia i l-karnityne i mysle ze za jakies 2-3 miesiace zejde do upragnipnej wagi 45kg (to bardzo mało, ale mam 160cm wzrostu;). Obecnie waze 55kg. Dla chetnych podaje pare pysznych przepisów na coś słodkiego a ze stosunkowo małą iloscia węgli. Niektore ciasta nadają się idealnie na nadchodzące święta, ktore mozna spedzic bez katowania sie, ze nie mozna niczego zjesc;) Oto one: SERNIK (mały, błyskawiczny) Składniki:-100g sera twarogowego półtłustego;-3 jajka;-10g kakao zwykłego;-słodzik;-woda;-ew. aromat do ciasta np. waniliowy, arakowy. Przygotowanie:Do blend era dajemy 3 jajka ,100g sera i aromat wszystko miksujemy i wylewamy na patelnie teflonową. smażymy pod przykryciem na małym ogniu do ścięcia jajek. Przygotowujemy polewę, kakao rozpuszczamy w wodzie wraz ze słodzikiem. Następnie polewamy nasz sernik. Palce lizać!Wartość odżywcza:B/T/W: 40/22/9 396kcal PIZZA OPTYMALNA jaja Kurze : 125g Ser Gouda Tłusty: 50gPiersi z kurczaka: 50gMasło: 5gPapryka: 50Pieczarka: 100gKoncentrat pomidorowy: 15gWartość odżywcza:Kalorie: 454Białko: 44Tłuszcz: 29Węglowodany: 8 A więc bierzemy się najpierw za pieczarki, kroimy w plastry i gotujemy kilka minut aż zmiękną, a w międzyczasie kroimy paprykę i ścieramy ser.Wbijamy na patelnię jajka i dodajemy masła (może być smalec, ważne żeby się nie przypaliło) wszystko dokładnie mieszając. I smażymy na wolnym ognią z obu stron.Na usmażony placek z jaj nakładamy koncentratu pomidorowego (nie żałować sobie, będzie smaczniejsze) i smarujemy (kto smaruje ten jedzie )Nakładamy resztę składników, i jakieś dodatki co kto lubi (ja dodałem pieprz Cayenne, oregano i natkę pietruszki)Na koniec wkładamy całość do mikrofalówki, bądź z powrotem na patelnię i smażymy pod przykryciem, tudzież do piekarnika PODSTAWOWE NALEŚNIKI- 6PORCJI Podstawowe naleśniki mogą służyć jako podstawa do blinów, taco, naleśników deserowych lub z wieprzowiną lub kurczakiem . 1/2 szklanki mąki sojowej, 3 jaja, 1/2 szklanki wody, 1/4 łyżeczki soli, olej do smażenia Zmiksować razem 4 pierwsze składniki. Na patelni rozgrzać mocno olej, kłaść kolejno po 3 łyżki ciasta. Smażyć z obu stron. Naleśniki te mogą być użyte jako baza do canneloni, lasagne, blinów, a nawet pizzy .Węglowodany 12 g; 1 porcja 2 g podawać z truskawkami i śmietaną LODY OPTYMALNE 10 żółtek ubijamy z podwójnym cukrem waniliowym na parze. Odstawiamy do wystygnięcia. 0,5 l śmietanki 30% ubijamy na bardzo sztywno, dodajemy małymi porcjami ubite żółtka cały czas łącząc mikserem. Wychładzamy w zamrażalniku. Można przed zamrożeniem dodać bakalie. W 100g: B /T/W 5,0/ 22,2 /3,1 SERNIK WIEDEŃSKI Składniki: * 1kg białego sera * 2 kostki masła * 1/2 szklanki cukru (100g) * 25 żółtek * 20 białek * 3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej * 100g migdałów * 50g rodzynek * aromat rumowy 1kg białego sera zemleć przez maszynkę.2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru (100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać po jednym z 25 żółtek (500g).Nadal stopniowo ucierając, dodawać małymi porcjami zmielony ser, a na końcu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g).100g migdałów oraz 50 g rodzynek sparzyć wrzątkiem. Rodzynki odsączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać.20 białek (500g) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku. Sernik powinien " gotować się" w tłuszczu. Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia. Waga gotowej potrawy 2,6 kg w 100 g: B:13,1 T:28,9 W:5,8 OPTYMALNY MURZYNEK 5 żółtek,- 10g cukru- 20g kakao- 50g orzechów włoskich mielonych,- 50g masła- 2g cukru pudru Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kakao, zamieszać, dodać masło ledwie stopione (60 stopni), zamieszać, dodać orzechy, delikatnie zamieszać. Wlać zawartość do miseczki szklanej posmarowanej masłem (prawie litrowej). Włożyć do mikrofalówki. 1 / 4 mocy mikrofal (200W) tak długo, aż ciasto urośnie i przy kolejnych cyklach grzewczych kuchenki przestanie opadać. Można wypiekać na różne sposoby otrzymując ciasto od galaretowatego do suchego. Moc mikrofal powinna być mała, gdyż ciasto zacznie się przypalać od środka. Pewnie w normalnym piekarniku (jakieś 130 stopni) powinno się też udać.Ciasto przełożyć na talerz (podważając i odwracając miseczkę).Wygląda jak kopiec kreta, dla dekoracji posypać przez sitko białym cukrem pudrem.Jeśli tylko nie spalimy, jest gwarancja, że wypiek ten w każdej konsystencji jest jadalny od surowego do całkiem suchego. Dobrze się przechowuje w lodówce, jest nawet smaczniejsze.Zabawa wymaga trochę praktyki z dobraniem mocy/temperatury i czasu pieczenia, zależnie od posiadanego piekarnika/mikrofali. Proszę nie spalić! Zawsze można dopiec powtórnie. Mikrofala gotuje i suszy ciasto od środka przez co ma ono po przecięciu strukturę podobną do chleba. Idealnie nadaje się by mieć w lodówce, gdy przed snem dopadnie mały głodzik. Razem:B-25,3 T-102,9 W-32,0 CYNAMONKI 500 g białek*100 g masła*100 g bułki tartej*2 łyżeczki płaskie cynamonu*2 łyżki cukru(40g) Białka ubijamiy na sztywną piankę, dodajemy cukier, bułkę tartąi cynamon delikatnie mieszmy. Stopione i schłodzone masełkowlewamy małym strumieniem i mieszamy. Nakładamy łyżką małe kupkina blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w nagrzanympiekarniku 130oC ok 50-60 min. w 100g produktuBiałko-7,4Tłuszcz-11.2Węglowodany-14,0 KAKAOWE CIASTECZKA 600 g białek* 100 g masła* 150 g kokos* 40 g cukru* 20 g kakao( 2 łyżki) Przygotować tak samo jak kokosanki i cynamonki. W 100g produktu:B-8,0 T-19 W-10,6 MUS CZEKOLADOWT Skład:5 żółtek (100 g)20 g czekolady gorzkiej, 20g śmietany 30% (1 szklanka)25 g masła3-4 łyżeczki rumu (może być i więcej...) Czekoladę rozpuścić na maśle powoli, na małym ogniu, tak aby połączyła się z tłuszczem w jednolitą masę. Dodać żółtka (można je utrzeć, ale nie trzeba), wlać alkohol i wymieszać. śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i dokładnie połączyć ze sobą. Mieszać do momentu, gdy pozbędziemy się grudek. Masę przełożyć do miseczek lub pucharków. Deser można posypać siekanymi orzechami, kokosem lub tartą czekoladą. Włożyć na parę chwil do zamrażarki, aż masa stężeje.-jeżeli mus pozostawimy w zamrażarce, będą z tego pyszne lody Skład w 100 g potrawy Białko 6,0Tłuszcz 34,0Węglowodany 5,0 sernik Błyskawiczny * 50 dag pełnotłustego twarogu * 25 dag masła * 12 żółtek * 8 białek * 5 dag cukru pudru * 1 łyżka budyniu waniliowego * 6 dag rodzynek * aromat waniliowy Twaróg rozgnieść palcami, dodać masło żółtka, cukier puder. budyń, namoczone i odsączone rodzynki, aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie ubić na sztywną pianę białka i delikatnie połączyć z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec ok. 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180oC. Proste i wartościowe. Skład w 100g produktu: B-12g, T-26, W-10 Ciasteczka z otrebów. Składniki: - 1 szklanka płatków owsianych, - 1 szklanka otrębów pszennych, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka mąki, - 1 jajko, - 1 szklanka soku jabłkowego, - 1/4 szkl oleju, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 4 łyżeczki cynamonu. Jak przyrządzić 1. Wymieszać: płatki, otręby, mąkę, proszek, posiekane rodzynki i cynamon. 2. Odzielnie wymieszać jajko, olej i sok. Dodać do sypkich produktów. Wszystko dobrze wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Łyżką ułożyć ciasteczka i piec w 200 stopniach ok 10 min. czasem troszkę dłużej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja chciałabym zacząć, czytałam ciekawy artykuł odnośnie tej diety i bardzo mnie zachęcił http://www.e-odchudzanie.com.pl/dieta-atkinsa.html fajnie gdyby ktoś zaczął razem ze mną i podtrzymywał mnie na duchu w chwilach zwątpienia. Chętny ktoś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×