Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzeczona - ania

czy wy tez robice POLTERABENND???

Polecane posty

Gość narzeczona - ania

sama nie wiem robic czy nie

Gość że co
????????

Gość narzeczona - ania
pytanie do dziewczyn czy robicie polter czy nie w sumie jest ciepło juz na dworze wiec albo zrobic tylko małe spotkanie przy winku dla kolezanek a reszte olac

Gość że co
sluchaj, to jest polskie forum więc wyrażaj się po polsku, chyba że ci to wielką trudność sprawia :O

Gość narzeczona -ania
widze ze ty masz jakis problem jak ci cos nie pasuje to nie musisz odpisywac POLTERABENND - to jest inaczej wierzór panieński przyszła mężatka urządza impreze z muzyką na podwórku - bigos, wuszt, kołacz a do tego piwo lane i wódeczka goście weselni i przyjaciele młodych przebieraja się i korowodem ida do panny młodej muzykujac larmujac czaskając szkło itp na jej podwórku zeby miała co sprzątac przed weselem nie wiem gdzie ty mieszkasz ale u mnie jest to juz tradycja z dziada na pradziada

Gość że co
trzeba było od razu pisać :O nie wszyscy mieszkają na śląsku (wnioskuję po "wuszt" i "czaskają" :D) a w reszta kraju prawdopodobnie o tym nie słyszała :P

Gość nie wiem czyje to
przede wszystkim to Polterabend- przez jedno "n" cytuję ze strony weselisko.com.pl Jest to niezwykle popularny, nawet współcześnie, zwyczaj, którego korzenie wywodzą się z kultury germańskiej. W przeddzień wesela rozśpiewana i często przebrana, grupa organizatorów, szła pod dom panny młodej z różnego rodzaju glinianymi lub fajansowymi naczyniami, robiąc przy tym straszny hałas. Na miejscu "kazali" zejść młodej przed drzwi, po czym nagle z wielkim hukiem tłukli o ściany, drzwi, chodnik itp. Wszystko co z sobą przynieśli. Panna młoda musiała pozbierać wszystkie rozbite naczynia wysłuchując przy tym żartobliwych, często nawet kąśliwych uwag. W różnych okresach i regionach zwyczaj ten oznaczał co innego. Przez jednych był traktowany jako rytuał odpędzania złych duchów (według wierzeń słowiańskich), przez innych natomiast jako przesąd, wg którego o szczęściu młodej pary decydowała ilość rozbitych naczyń i skorup.

Gość ja ze świętokrzyskiego
i też o tym nie słyszałam:-)

Gość że co
o rany, juz sie dowiedzialam :D nie, nie zrobilabym w zyciu :D

Gość nie wiem czyje to
ja też nie :)

Gość onawrzesien2007
ja robię polter, juz mi sie goscie zapowiedzieli ze maja czym rzucac :) z wielkopolski jestes autorko topiku?? bo ja tak i wiem o czym mowisz ;)

A ja pochodze z Kaszub, gdzie ten zwyczaj jest również bardzo popularny. U nas na taki wieczór przychodza goście bez specjalnych zaprosin, zwłaszcza znajmi, sąsiedzi, wiec chcac nie chcac trzeba sie jakos przygotowac. Nie powiem, swoj polter wspominam bardzo fajnie.

Gość w kwestii formalnej
apeluję o niewprowadzanie obcych słów do rodzimego języka, do zasad kultury wypowiadania się należy też pisanie po polsku

no tak, wszedzie ci jezykowi purysci :P w moich stronach to sie nazywa purtelam, polega na tym samym,,, za to zupelnie obca mi jest \"tradycja\" strojenia klatki schodowej.

Gość polter bedzie
u mnie jest to dosc popularne. i ja rowniez organizuje polter. przyjada goscie i beda tłuc na szczescie szklo. podaje sie im wtedy cos do jedzenia i obowiazkowo wódkę. na taki polter moze przyjsc kazdy kto zyczy szczescia panstwu mlodym:)

Pozdrawiam Śląsk...... rób, rób, podtrzymuj tradycję.....byłam raz na jednym, choć nie jestem ze Ślaska, ale bardzo mi sie podobało.

Właściwie to powinnam napisać dawny zabór pruski:P:P:P:P bo w okolicach Poznania też sie spotyka taka imprezę....

Gość no jakos
jestem z Poznania, i tego nie robia...W Niemczech jest to normalny zwyczaj

słyszałam o tym, ale się chyba tego samemu nie urządza tylko znajomi przychodzą :)

Melduję się z opolskiego, gdzie jest to niezwykle popularne. Mimo wszystko nie będziemy tego robić z tej prostej przyczyna, że nie podoba mi się ten zwyczaj i nie mam zamiaru wydać fortuny na wodkę dla ludzi, których nie znam. Zamiast tego zrobimy wspólną imprezę panieńsko-kawalerską dla znajomych, ZAPROSZONYCH osób. Bo na Polter, to może przyjść każdy, bez zaproszenia. P.s. tak dla niewtajemniczonych "poltern" w języku niemieckim oznacza "tłuc szkło" a "Abend"- "wieczór" :-).