Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość węzełek

Węzły Chłonne

Polecane posty

Gość węzełek

czy ktoś z Was ma problemy z węzłami chłonnymi? Proszę piszcie, bo ja mam i nie wiem, co sądzić...

Gość ewqa2
Ja kiedys mialam, jaki masz problem?

Gość węzełek
Więc mój problem polega na tym, że kiedy miałam zapalenie węzłów chłonnych, to pozostało mi zgrubienie pod szyja, bo właśnie w tym miejscu miałam "chore węzły" byłam u lekarza, powiedział, że samo przejdzie, a już od kilku miesięcy nie przechodzi

Gość ewqa2
Wezel chlonny moze sie wchlaniac dosc dlugo a jezeli jest zwapniony to zawsze bedzie wyczuwalny. Aby wykluczyc powazna chorobe trzeba zrobic biopsje a najpierw USG, ktore powinno cie uspokoic, gdyz oceni stan wezla.

Gość ewqa2
Dodam, ze im wiecej bedziesz go dotykala tym bedzie wiekszy.

Gość węzełek
ewqa2 ponoc najpierw wykonuje się morfologię krwi i tu się pojawia chyba mój problem, bo mam niemalże 'idelaną krew' , a ten węzełek wchłania się żeby Ci nie skłamać od jakiegoś 1,5 roku :(

Gość węzełek
a takie USG to pewnie drogie jest?

Gość ewqa2
Okolo 60 zl, ja mam je powiekszone juz kilka lat i wiele ludzi tez tak ma i z tym sie zyje ale trzeba wykluczyc powazne choroby. NIe sugeruj sie morfologia, ona nieraz jest prawidlowa przy powaznych chorobach. Nie martw sie na zapas, to nie musi byc nic zlego. Zrob to Usg i bedziesz spokojniejsza. Warto ....

Gość węzełek
ewqa2 60 to jeszcze nie tak dużo dziękuję Ci za poradę, uspokoiłaś mnie, pozdrawiam

faktycznie, warto zrobić usg, bo morfologia nie zawsze jest miarodajna. Jeśli było zapalenie, mógł zostać węzeł i być może się nigdy nie wchłonie. Usg i będzie z głowy. Innych objawów nie masz ?

Gość węzełek
Kluska nie mam innych objawów, czyli z takim niewchłoniętym węzłem można normalnie życ tak? Bo mój lekarz mam wrażenie że nie podchodzi do tego serio, lekko dotknął i rzucił mi diagnozę, że zniknie, ludzie kochani...

Gość ewqa2
Lekarze nieraz bagatelizuja problem i nieraz faktycznie nie ma potrzeby robic dodatkowych badan bo jezeli jest typowy odczyn zapalny to nic sie zlegonie dzieje ,powinien sam zniknac lub moze sie nie wchlonac tak jak pisalam wyzej. Ja mialam dodatkowo rbioneUSG jamy brzusznej, sledziona i inne wezly brzuszne tezbyly ok. Lekarz powiedzil mi,ze przy powaznych chorobach est owekszonych kilka wezlow a nie jeden. oza tym mozesz zrobic CRP z krwi, wskaze czy jest stan zapalny. ' Z powiekszonym wezlem mozna normalnie zyc, nic nie przeszkadza. Warto by bylo przejsc sie do onkologaon awsze fachowo spojrzy na cala sprawe.

Gość ja...ona
ja rowniez przy powiekszonym wezle chlonnym mialam wykonywane usg wezlow chlonnych szyjnych usg jamy brzusznej rtg klatki piersiowej badania krwi z rozmazem recznym ob CRP j jeszcze jakies tylko teraz nie potrafie powiedziec bo bylo to kilka dobrych lat temu odwiedzilam kilku hemato - onkologow lekarz zbadal mi brzuch wezly szyjne pachwinowe i pachowe ocenil jaki jest to wezel i czy trzeba dac go do badania ja bym nie liczyla w tej kwestii na lekarzy ogolnych mi jeden z nich powiedzial ze to nie jest wezel chlonny tylko jakas struktura szyjna ja jednak wolalam to sprawdzic u lekarzy ktorzy sie na tyn troche lepiej znaja minelo 6 lat a ja nadal mam powikszony wezel chlonny jak sie pozniej okazalo od migdalka moj tata ma powiekszone 2 wezly chlonne juz 20 lat niektore wazly chlonne nie wchlona sie juz nigdy...

Gość ja...ona
a dowiedzilam kilku hemato - onkologow bo bylam przekonana ze cos mi jest...

Gość węzełek
ja ona - mi sie wydaje ze nic mi nie jest, bo nie mam żadych innych objawów

Gość ja tez mam
wyczuwalne węzły chlonne na szyi i w jednej pachwinie to pozostalosc po rozyczce ktra przechodzilam w dziecinstwie i wtedy wlasnie te wezly mi sie powiekszyly . gdy jestem przeziebiona to te na szyi sie powiekszaja i pobolewaja. to sie nazywa wezly chlonne odczynowe czy jakos tak

Gość ja...ona
ja tez nie mialam zadnych objawow...

Gość ja...ona
jak bedziesz myslala o tym caly czas i czytala to po pewnym czasie uwierzysz w to ze cos ci dolega...

Gość węzełek
ja tez mam - ale ja mam tylko jeden i to nie konkretnie na szyi, ale na ,żuchwie, pod brodą :) ja- ona - chyba masz troche racji, ale w tygodniu pójde zrobic USG, żeby sie uspokoić

Gość ja...ona
ja mialam robione i lekarz stwierdzil ze nie ma zmian podal mi tylko wymiary wezla a inny lekarz powiedzial ze usg nic nie daje i zeby sie dowiedziec czy wszystko jest ok trzeba dac wezla chlonnego w calosci do badania