Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BŁAGAM POMOZCIE

Czy jest szansa że duży 1cm średnicy ciemny pieprzyk to nie czerniak?

Polecane posty

Gość BŁAGAM POMOZCIE

Błagam powiedzcie:( Przed chwila lezalam na sloneczku, lekko poruszyłam pieprzyka (na szyji ) i zaczeła leciec krew ;( Pieprzyk jest duży, o nieregularnych kształtach, ciemny. Jestem zalamana. Boje sie go wyciac i poddac go badaniom.. Przede mna matura, za miesiac Anglia.. bilet zarezerwowany. Jest to jest czerniak, to jak wyglada leczenie, ile trwa? czy jest szansa ze czerniak zostanie wyleczony? Nie wiem co robic... Czy przestac o tym myslec i jechac do Anglii.. i dopiero PO usunać. Czy po zabiegu usuniecia mozna sie opalac? (zakladajac ze to czerniak nie jest) Mam dopiero 19 lat:( TRAGEDIA.

Gość do lekarza
!!!!to nie musi być czerniak, ale może być. I wcześniej zostanie wykryty rak, tym większe prawdopodobieństwo wyleczenia. Nie lepiej iśc do lekarza i WIEDZIEĆ? Pomyśl, że będziesz cały czas myśleć o tym podczas pobytu w Angli...

Gość do lekarza
A tu masz topik dziewczyny która ma czerniaka http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3361498 Trzymaj się, pamiętaj że to wcale nie musi być czerniak. A opalanie tak czy tak powinnaś ograniczyć, nie wpływa ono pozytywnie na skórę, zwłaszcza tą z pieprzykami.

Gość BŁAGAM POMOZCIE
no tak.. ale przeciez samo zobaczenie go przez lekarza nic nie da. Musi bycusuniety (wypalony) i nastepnie poddany badaniom. Czy po usunieciu mozna sie opalac ? i czy jesli zaslonie "wypalona" czesc czymś bede mogla opalac reszte ciała?

Żaden lekarz Ci nie wypali jeśli bedzie podejrzewał że to czerniak. Musi wyciąc i wysłac do badania histopatologicznego. Dopiero po otrzymaniu wyników bedzie można stwierdzic czy to czerniak a jeśli czernika to w jakim stadium rozwoju.

Gość do lekarza
Na pewno nie wypalony, tylko wycięty. Pieprzyk musi zostać poddany badaniu histopatologicznemu. Tak się składa że miałam usuwanego pieprzyka, przez jakiś czas smarowałam sobie to miejsce podkładem (albo korektorem) - gdy byłam w mieście - dla ochrony. Gdy byłam na plaży, smarowałam to miejsce kremem z wysokim z filtrem. Tak mi kazała moja lekarka. Zostaje po wycięciu blizna, a blizn nie powinno się opalać. Ogólnie opalanie wzmaga podatnośc na czerniaka - tak więc, Twój wybór.

Gość katowiczanka z krakowa
a czy kazdy pieprzyk taki wielki i nieregularny oraz ciemny to czerniak moze byc??:(mam kilka takich kurcze na brzuchu i wygladaja jak myszki i nie sa plaskie:(az sie boje:(

Gość BŁAGAM POMOZCIE
mój wlasnie jest taki, ok 1 cm srednicy, duzy, czarny, jakby sie minimalnie powiekszył ;( umieram ze strachu :(

Gość przede wszystkim woda
idz do lekarza z tym, bo bedziesz caly czas o tym myslaam czy w anglii czy tutaj. Masz mature przed soba, niepotrzebny stres sobie robisz. Zbadaj to a jak trzeba lecz, Tragedia gdybys swiadomie zaserwowala sobie chorobe,... na wlasne zyczenie bo przez strach.

Gość BŁAGAM POMOZCIE
no tak, tylko ze jak sie okaze ze to czerniak to juz do Anglii raczej nie pojade;( a to dla mnie bardzo wazne :(

Gość do lekarza
No to zastanów się czy ważniejsze jest Twoje życie, zdrowie, czy wyjazd do Anglii, choćby nie wiem jak ważny by nie był.

ja mialam kiedys pieprzyk na ustach od opalania i usunelam nie ma po nim sladu , zabieg nie byl bolesny :) Tez sie balam badania, ale zapewniam Cie, ze nie ma czego, zobaczysz ze to pewnie zwykly pieprzyk, ktory poprostu naruszylas :) Badania zrob lepiej przed wyjazdem, bo po co sie dluzej stresowac

lekarz uzywa do badania specjalnego urzadzenia, wiec czesto juz na tej podstawie moze stwierdzic czy to jest cos powaznego czy nie. Po usunieciu poddaje sie ta tkanke dodatkowo badaniom, ale czesto to jest tak na zapas :) Po usunieciu przez kilka dni pozostaje niewielki slad, jak go zakleisz, to mozesz sie opalac ;)

Gość przede wszystkim woda
terqz nie pojedziesz (jesli nadaje sie to do leczenia) ale kiedys tak. zachowujac sie w ten sposb, powodujesz,ze mozesz nie pojechac do anglii w ogole ... zastanow sie . Nie chce cie starszyc,ale chce abys uzyla rozumu.