Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katoliiikaa

dlaczego katolicy kochaja sie przed ślubem ????

Polecane posty

Gość ijo0p
jestem katoliczką i do jasnej cholery nie akceptuje wszystkiego , co jest ustalone przez kościól, bo gryzie sie to z logiką masz góra naście lat i jeszcze życie nie zweryfikowało Twoich poglądów

Gość katoliiikaa
fisiowna - mama kolege, który mysli tak jak ty i z takich samych powodów odszedł z koscioła. I wydaje mi się, ze to twż ejst w pewnym sensie tchurzostwo. Bo skoro (chyba) jesteś ochrzczona to mimo wszystko powinnaś chodzic do Kościoła (bo przecież Msza jest najdoskonalszą modlitwą ), a nie wyjść z założenia ze skoro mi się nie podoba to ja nic robić nie bede. Niech se w tym kościele robią co chca, ja ich słuchać nie beed i neich mi dadzą spokój...

Gość IC to intercity
a o ochrzeczeniou decyduje sie w Polsce za Ciebie wiec nie widze powodu dla ktorego trzeba to akceptowac jesli komus nie pasuje i msza nie jest najlepsza modlitwa

Gość ijo0p
przez jakich ludzi wybranych, kto ich wybierał?ja? ja ich nie wybierałam, więc nie mam obowiązku ślepo wierzyć w prawa ustalone przez ludzi, które niszczą im psychike ale mnie wkurzyłaś!!!!!!!!!!

katolijka dom Boży jest w sercu kazdego człowieka...i nie ma znaczenia czy bedziesz sie modlic w kosciele, w domu, na łące czy w tramwaju...gdybym zaczela chodzic do kosciola to bylabym zakłamana...robilabym cos z czym sie nie zgadzam...to jest tchórzenie??chyba mylisz pojecia

Gość katoliiikaa
tak, mam 16 lat :) , ale myśle, ze jestem dużo dojżalsza od wielu dorosłych ludzi, którzy mają klapki na oczach i moze nie chcą, a moze nie widzą sensu bycia wiernym temu, co się obiecało.

Gość IC to intercity
ja nie chodze bo ksieza to najwieski hipokryci i ja im nie wierze ani nie akceptuje

Gość ijo0p
ludzie bawią się w Boga i ustalają prawa, które karzą przestrzegać innym pod karą grzechu jasne, najlepiej straszyć wtedy ludźmi lepiej się kieruje

Gość IC to intercity
:D obiecalo sie swiadomie sluzyc Bogu majac 3 miesiace :O:D

Gość IC to intercity
moze i jestes 'dojzalsza' ale nad ortografia to musisz jeszcze zdecydowanie popracowac zamiast sleczec nad Biblia i Katechizmem :P

Gość katoliiikaa
"gdybym zaczela chodzic do kosciola to bylabym zakłamana...robilabym cos z czym sie nie zgadzam...to jest tchórzenie??chyba mylisz pojecia" właściwie tu masz racje, ale moze powinnaś spojżeć na te sprawe z innej perspektywy...

Gość IC to intercity
'spojżeć' :O:O:O

Gość katoliiikaa
no, mam dysortografie, ale teraz już robie mniej błędów niż kiedyś. IC to intercity - wiesz... nie uważasz ze jak etraz będziesz wytykał mi każdy błąd to oznacza ze nei amsz nic inengo do powiedzenia?

16 lat...heh no cóz...jak bedziesz miala tyle lat co wiekszosc tu piszacych to twoj swiatopoglad bedzie zupelnie inny...poki co zyjesz w slodkiej nie wiedzy...bylam taka sama jak mialam tyle lat co ty...cóz zycie zweryfikowalo moje poglady...wybacz nie bede z tobą dyskutowała bo mimo ze uwazazsz sie za dojrzalą malo wiesz o zyciu...papa

Gość no chyba zartujecie
gdzie jest przymus chrzczenia dzieci?????!!!!!! przeciez to rodzice Was zaniesli do chrztu - moze do nich z pretensjami wyjedzcie

Gość IC to intercity
tak powiedzialam co mysle w tym temacie

Gość IC to intercity
i kazdy sie teraz dysortografia i dysleksja zaslania:P:O

Gość katoliiikaa
fisiowna - ie sądzę ze mój swiatopoglad się zmieni, znam naprawde wielu ksieży, wszyscy fajni i zależy im, zwłąszcza na młodzierzy. Nie chce i nie dopuszcze do tego, aby to co sie dzieje dookoła amieniło mnie i moje ideały. Te ideały, których ejstem świadoma mając 16 lat.

Gość IC to intercity
mlodzieży :P:O

Gość katoliiikaa
mam dysortografie stwierdzoną od 2 klasy podstawówki, i dysgrafie tez :P Nauczyciele mówia ze mam pismo lekarskie, nei idzie się poczytać, do 6 klasy szkoły podstawowej chodziłam na specjalne zajęcia, keździłam na obozy mające mnie ''poprawić'', no i już nie robie tak strasznych byków, choc zdarzają się :)

Gość do katoliiikaa
Skoro masz takie ideały to gratulacje. Tego się trzymaj. Tylko żeby faktycznie nie okazało się, że za chwilę te ideały się rozpłyną... A ja osobiście uważam, że wiara to osobista sprawa człowieka i jego sumienia. Nawet w Biblii pisze, żeby dostrzec belkę w swoim oku, zamiast szukać drzazgi u bliźnich... Daj sobie spokój, na takie tematy się nie dyskutuje.

Gość ijo0p
no to mam do Ciebie pytanie osobiste zdradzil Cię mąż, powiedział,że Cię nie kocha, skonczone małżeństwop jesteście po rozwodzie a Ty całe życie tak naprawdę byłaśsama w tym małżeństwie, bo jego praca polegała na wyjazdach po pare miesięcy w roku! I masz ogromną potrzebę bycia z kimś, chcesz żeby ktoś Cię przytulił, chcesz zaznać zanim skonasz prawdziwego małżeństwa i rodziny, jaką sobie wymarzyłaś w wieku 16 lat ale nie możesz przystępować do komunii, jak zdecydujesz się na założenie z kimś rodziny w drugim małżeństwie, bo po pierwszym masz tylko rozwód cywilny w świetle prawa kościelnego jesteś nadal mężatką wybieraj-tęsknotę za marzeniami, tymi pięknymi, jakie teraz Ty masz w głowie,i życie w zgodzie z prawami kościelnymi, albo układaj sobie życie, ale dla kościoła jestes grzesznicą wiesz, to takie ludzkie sprawy, którezdazają się niezmiernie często jak byś postąpiła? co bys wybrała?czekam na mądrą i bardzo dojrzałą Twoja wypowiedź. Wejdź na chwilę w moją sytuację? Może się czegos od Ciebie nauczę. Jak miałm tyle lat, co Ty też wszysto było dla mnie łatwe. Wiesz dlaczego? Bo tak jak ty widziałam świat w dwóch kolorach:biel i czerń.Teraz jest inaczej.

Gość katoliiikaa
IC to intercity - czekam na twoją relacje, co jest źle w tym poscie :) wprost nie moge sie doczekać

Gość IC to intercity
:P

Gość rok temu mialam swiat
czarno-bialy ale poznalam faceta po rozwodzie, zostawila go zona z malym dzieckiem, poszla sobie i tyle :-O sam prowadzi dom, wychowuje coreczke, zaocznie przeprowadza rozwod (nie wie gdzie jest jego zona), jest dobrym czlowiekiem, wyksztalconym, delikatnym i wrazliwym. Pokochalam to i stworzylam dom dziecku i za to, ze wychowuje i dbam o mala, ze zasypiam w ramionach czlowieka, ktorego kocham NIGDY nie ebde mogla przystapic do komuni w Kosciele :-O za co oni mnie karza? tamta kobieta, ktora poszla w tango zycia, jesli nie bedzie sypac z innym mezczyzna, moze przystepowac do komuni - ja nie moge...

Gość IC to intercity
heh tez kiedys spiewalam w chorku koscielnym...ale jak wiekszosc z wiekiem przejrzalam na oczy :O:(

Gość ijo0p
sorki za błędy nie cierpię na dysortografię zwyczajnie się wkurzyłam a nie powinnam, bo zaraz ide spać więc popedzam i zachęcam autorkę do odp.

Gość IC to intercity
co laska ale od 100 zl w zwyz :O niektorzy maja cenniki a zdzieranie na slubach i pogrzebach? zlodzieje 😠 a niby to powolanie...odprawienie mszy czy poprowadzenie pogrzebu to ich zasrany obowiazek wiec powinni to robic za darmo !!!

Gość katoliiikaa
ijo0p - wiesz, zastanawialam się nad tym wielokrotnie i doszłam do wniosku, ze wychodząć za mąż, jestem dojżałą i odpowiedzialną za swoje czyny osobą, a wiec wiem co robie. Przez Sakrament małzeństwa dwoje ludzi staje sie ejdnym ciałem, złączonym przez Boga, więc jak ja swiadomie i dobrowolnie chcę za kogoś wyjść, to potem moge mieć pretensje tylko do siebie. Wybrałabym tęsknote, choć jestem pewna, ze jak ktoś ufa, to Bóg nigdy go nie zostawi samego sobie i człowiek nigdy nie będzie samotny.

Gość IC to intercity
baju baju....:O