Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katoliiikaa

dlaczego katolicy kochaja sie przed ślubem ????

Polecane posty

Gość katoliiikaa

no dlaczego? w koncu są katolikami, wierzą, a kosciół wyraźnie tego zabrania, to jest grzech cieżki. Tak samo pocie alkoholu po ukończeniu 18 lat... Dzieci piją, a przecież przyzekał y na komunii... co za mentalnosć....

Gość oft habe
seks nie jest grzechem, grzechem jest seks bez milosci alkohol nie jest grzechem - grzechem jest pijantwo i alkoholizm

Gość odpowiedź jest prosta
Katolicy to cholerni hipokryci.

Gość a wg Ciebie byc katolikiem
oznacza żyć bez grzechów? Być wzorem katechizmu i nigdy nie błądzić? To po co wiec ejst spowiedź?

Gość oft habe
nie,, fanatycy sa niebezpieczni, bo sa slepi, a przed fanatykami Biblia ostrzega.

Gość katoliiikaa
tak, ale nie mozna wyjsć z załozenia że teraz bede uparwiać sex a potem sie z neigo wyspowiadam :p oft habe - sex jest grzechem jak się go uprawia przed małzeństwem i alkohol też jest grzechem jak się nia ma 18 lat

Gość oft habe
taaaaa, a Pan BOg stworzyl swiat z siedem dni... prote tlumaczenia dla prostych ludzi. Czyli ksiadz grzeszy pijac wino na mszy? NIE, bo nie upija sie i nie jest alkoholikiem!

Gość ja niewiem no niewiem
to pewnie gdyby twoi rodzice sie nie kochali przed slubem, by cie tu nie bylo i nie zakladala durnych topikow:o :o :o

Gość katoliiikaa
a dlaczego durnych? jestes katoliczką, wierzysz, zobowiązałaś się przestrzegać praw koscielnych? to znaczy ze katolik NIE MOŻE pić aż do uzyskania PEŁNOLETNOSCI, i nie wolno uprawiać seksu przed małżeństwem nie durny, tylko prawdziwy i pokazujacy,. ze ludzie, którzy chodzą co niedziele do koscioła tak naprawde mają w dupie przykazania, a moze nawet ich nei znają... taka prawda.. oft habe - "Czyli ksiadz grzeszy pijac wino na mszy? NIE, bo nie upija sie i nie jest alkoholikiem" czytaj ze zrozumieniem.. Nie ma grzechu, BO JEST PEŁNOLETNI, na Pierwszej Komunii dzieciaki zobowiazują się NIE PIĆ ALKOHOLU aż do uzyskania pełnoletności...

Gość fajniuutki
TEZ jestem KATOLIKIEM powiedz mi, gdzie w biblii jest napisane, ze nie mozna pic alkoholu do 18 roku zycia - ani troszke ? O co Ci chodzi, masz jakies problemy ze soba ??

Gość jjjjjjjjja
taaaaaaaaaaa...dlatego nie chodze do kosciola...na jakim swiecie ty zyjesz dziecko??

Gość fajniuutki
Ja sie NIE zobowiazywalem, na mojej komunii czegos takiego NIE BYLO !!! i co - GLUPIO :D

Gość katoliiikaa
w Biblii nie ma, to jest ustalone przez Kosciół.

Gość Oj dzieci dzieci myslicie
usilnie tymi swoimi malymi mozdzkami, wysilacie sie malo naczynka wam nie pekna i po co? poprzygladajcie sie komus innemu niz katolikom, jak cos wam nie pasuje to adzcie ateistami ale dajcie spokoj normalnym ludziom

Gość fajniuutki
Zreszta od kiedy to wsrod Katolikow panuje odpowiedzialnosc zbiorowa, kazdy za siebie odpowiada. Widzisz drzazge w oku innych a belki w swoim nie :D

Gość i dobrze
że się kochają.Jeśliby się nie dopasowali seksualnie to więcej byłoby rozwodów.

Gość katoliiikaa
ja się tylko pytam, wiem czego uczy Kościół, a jak wygląda prawdziwe zycie. A przecież wygląda beznadziejnie. I nikt nawet nie chce kiwnąć palcem, aby to zmienić. fajniuutki - odpowiedzialność zbiorowa wsród katolików POWINNA istnieć, co choćby mói najważniejsze Przykazanie, Przykazanie Miłości. W jakim żyje swiecie... Żyje w świecie zakłamanym, bo nikt nie zrobi nic żeby polepszyc sytuacje. Kady dba o siebie....

Gość josr
a myslisz ze kosci.ół jaki jest??idealny??ze księża są ach i och??czego ty chcesz od ludzi??jasne ze kazdy bedzie dbal o siebie...

Gość katoliiikaa
" jak cos wam nie pasuje to adzcie ateistami ale dajcie spokoj normalnym ludziom " jakim normalnym ludziom? To ludzie sami sobie pozmieniali prawo, i stwierdzili dla łąsnej wygody ze normalne ejst to, co normalne byc nie powinno. Nie rozumie, dlaczego skoro się jest katolikiem, to większosć ludzi nie jest wierna ideałowi, temu co mówi ich wiara, ale temu, co sai sobie ubzdurali. Tacy ludzie tchórze

sluchaj...jak tak bardzo ci sie nie podoba jak zyja inni to zyj po swojemu...co cie to obchodzi czy ktos uprawia sex przed slubem czy nie??ktos ci sie pyta o twoje prywatne sprawy??kazdy ma wlasne sumienie i kazdy zyje jak chce...a co do kosciola to temat sliski...niejeden ksiadz ma w nosie zasady i co??moze powinnas pojsc wlasnie do nich i popytac??ciekawe jaka odpowiedz bys uslyszala

Gość ijo0p
katolllika prawa kościelne, to są prawa ustalone przez ludzi zapamiętaj

Gość katoliiika ma racje
ja nie jestem, katoliczka wiec mnie te prawa nie dotycza.Chociaz nie pije nie pale, nie kradne, nie oszukuje itd. Ale gdybym byla, to bym przestrzegala. To,ze ludzie ich nie przestrzegaja zupelnie beztrosko odrzucilo mnie od kosciola, bo dla mnie to hi[pokryzja i nieuczciwosc. Staram sie zawsze dotrzymywac słowa i mam w pogardzie nieslownych ludzi. Zbladzic mozna raz, dwa, trzy, ale nie bez przerwy a potem biegac do spowiedzi.

Gość katoliiikaa
"sluchaj...jak tak bardzo ci sie nie podoba jak zyja inni to zyj po swojemu...co cie to obchodzi czy ktos uprawia sex przed slubem czy nie??ktos ci sie pyta o twoje prywatne sprawy??kazdy ma wlasne sumienie i kazdy zyje jak chce...a co do kosciola to temat sliski...niejeden ksiadz ma w nosie zasady i co??moze powinnas pojsc wlasnie do nich i popytac??ciekawe jaka odpowiedz bys uslyszala" Nie chodzi mi o to ze mi sie cos nie podoba. Poprostu zauważyłam, że większość katolików tak jak mówisz - żyje sobie jak chce. A nietak jak obiecali Bogu. ijo0p - "prawa kościelne, to są prawa ustalone przez ludzi zapamiętaj" - co nie zmienia faktu ze zostały zaakceptowane przez ludzi, którzy teraz nie bardzo się nimi przejmują. Poza tym, zostały ustalone przez ludzi wybranych...

Gość katoliiikaa
katoliiika ma racje - " To,ze ludzie ich nie przestrzegaja zupelnie beztrosko odrzucilo mnie od kosciola, bo dla mnie to hi[pokryzja i nieuczciwosc." właśnie o to mi dokładnie chodziło :)

wiesz nie chodze do kosciola...nie podoba mi sie tam wiele rzeczy, wiele tez przez kosciół głoszonych i wogóle...ale mysle ze takie rozwazania nalezaloby zacząć od góry czyli od samego kosciola...jaki przykład kościół daje ludziom...

Gość IC to intercity
sorry ale wlasnie sie odtatnio nad tym zastanawialm i nie do konca wiem gdzie jest napisane ze to grzech jesli chodzi o posiadanie jednego faceta w zyciu, tam jest mowa o codzolostwie a jesli sypiam cale zycie z jednym facetem nawet bez slubu to to nie jest zaden gdziech wg tego przykazania

Gość macie pretensje ze rzadzi
partia bedaca blisko Kosciola katolickiego -ktos ich wybral, to nie byl przewrot, zamach stanu ani rewolucja, nastepnym razem idzcie na wybory i glosujcie na tych, ktorzy Wam odpowiadaja :-O co do katolikow - ich sumienia i ich grzechy, osobiscie bardziej boje sie fanatykow islamskich niz zaklamanych katolikow

Gość katoliiikaa
gdzie jest napisane? Choćby w Katechizmie Kościoła Katolickeigo :)

Gość IC to intercity
nie czytalam :P a poparwianie oblicza katolikow najlepiej zaczac od ksiezy ktorzy zyja jak krolowie i posuwaja swoje gosposie :O

Gość IC to intercity
a nawet jesli jest napisane to nie jest to grzech ciezki w takim razie bo nie lamie zadnego z przykazan