Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katoliiikaa

dlaczego katolicy kochaja sie przed ślubem ????

Polecane posty

Gość rok temu mialam swiat
chcesz rozsmieszyc Pana Boga? opowiedz mu o swoich planach :-P rok temu moglabym walczyc w koscielnej krucjacie przeciw zyciu bez slubu czy w obronie ksiezy... az zobaczylam mojego proboszcza ktory wyludza od mojej babci peiniadze na kosciol (najpierw postawil piekna plebanie z podziemnym garazem) w nowiutkim subaru za ponad 200 000, cywilnym ubraniu, z ladna blondynka u boku :-O mama powiedzia mi potem, ze z ta pania byl na wycieczce na Kube i cala parafia o tym wie, i ten facet mowi mi jak ja mam zyc

Gość no przecież amsz normlanegoi
dziecko, mając naście lat nie mozesz mówić o zyciu z jakimikolwiek konsekwencjami pogódx sie z tym, żes sikorka jeszcze i na takie s[prawy przyjdzie czas za 5 lat

Gość ijo0p
katolika sprostownie mniejszość czy znasz księdza, który odprawi mszę żałobną za darmo ja płacę każdego rok, aby była msza za moją mamę a wierzę,że zasługuję na mszę za darmo, na taka prawdziwą modlitwę jak to pisałaś najwspanialsza forma odliwy, czy najdoskonalsza nie pamiętam znasz księdza, który za darmo w imię służby bożej opdprawi za darmo mszę

Gość katoliiikaa
nigdy nie będe sie za siebie wstydzić!!! Tzn, nie mozesz z góry przewidzieć ze skoro innym się nie udało to mi się też nie uda. A ja ci mówie ze mi sie uda.

Gość katoliiikaa
znam takich księży. wielu... a czy idąc zamawiać mszę mówisz ze płacic nie będziesz ?

Gość ijo0p
kalika🌻 ja też zaufałam Bogu i jemu nie mam nic do zarzucenia abslutnie nic zebys miała jasność Czy ważasz,że kościól to to samo co Bóg??

Gość ijo0p
kalika jak mój brat płacił za mszę za mame a nie miał duo pieniędzy, bo był bezrobotny, to siąz powiedział,że ma przynieść konkretna kwotę, bo za 10 zł mszy nie odprawi

Gość katoliiikaa
nie, ale wierzę, ze nie ma Kościołą bez Boga i nie ma Boga ebz Kościoła. Są neirozłączni. Powiedz, czy to sama z siebie zaufałąś Panu Bogu? Kto Cie z nim zapoznał, dzięki komu mu zaufałaś, kto ci dał wiare? Kościół...

Gość ijo0p
jakbyś się poczuła kogo obchodzi,że Twoja mama nie żyje

Gość katoliiikaa
no, księża są różni. Ja trafiam na smaych fajnych i porządnych...

Gość ijo0p
wiara moje dzieco, to dar kościól nie może mi jej dać a ni zabrać

Gość DLATEGO ZE
jak bylam mala to mnie rodzice ochrzcili wbrew mojej woli i sie teraz glupcy o takie rzeczy pytaja :P

Gość ijo0p
katolika ja znam tylko jednego, który nie wział kasy za mszę jednego

Gość katoliiikaa
tak, to jest dar. Ale wyobraź sobie że Jezus nie ustala Piotra apostołem wszystkich ludzi, nie ma Kościoła... Mija 2000 lat. Bez Kościoła nie przetrwałaby wiara ani nawet wiedza o Jezusie... Z kad wtedy byś wiedziała, ze był taki ktoś jak Jezus, i ze on jest Synem Bożym?

Przeciez wiekszosc katolikow w Polsce jest nimi tylko z nazwy. Np ja. Wcale nie wybralam sobie wiary, do chrztu mnie zaniesiono, do komunii poszlam, bo wszyscy szli... czy naprawde mozna brac na powaznie zobowiazania 8-letniego dziecka?

Gość katoliiikaa
dobra, ide spać, miałąm iść godzine temu :) dobranoc kochani!! ps enamorada - a do bierzmowania poszłąś?

Gość ijo0p
katolika ja Ci dobnrze życze a Ci żczę jak najlepiej dlaczego miałabym Ci źle życzyć a pamiętaj co Ci teraz napisze byłam mniej więcej w Twoim wieku, jak napisałam jakiś referat na temat odsuwania się ludzi od kościóła mój ksiądz katecheta powiedział,że dawno nie czytal tak dojrzałej wypowiedzi no i zobacz, co sie porobiło sama odchodzę od kościóla ale czy to znaczy,że od Boga?

Gość a gdzie jest napisane że
nie można pić dopiero po ukończeniu 18 lat?

Gość ijo0p
katolika wszystkiego dobrego

Gość a gdzie jest napisane że
można pić....reszta jw

Gość odnosnie sexu
katolika zycze ci duuuuuuuuuuuuzo optymizmu, bo bardzo ci sie przyda, obys nie trafila na gnojka, bo bedzie bolalo, a wtedy nawet Bog ci nie ulzy w cierpieniu. Czasem cierpimy, zeby moc pozniej cos docenic, a czasem placimy slona cene za szczescie. Mozesz wierzyc w Boga, mozesz wierzyc w to, ze za jego sprawa bedzie Tobie lepiej, ale sa czasem takie chwile, kiedy czlowiek watpi, kiedy swiat sie zawali, bedziesz pytac "Boze , dlaczego ja??? Dlaczego to sie stalo?" No ale bladzic jest rzecza ludzka. ucinam temat, bo zrozumiesz jak dorosniesz :)

Gość katoliiikaa
nie wiem jak to jest z Tobą, ale myśle, że jak odsuneisz sie od Kościoła, przestaneisz przyjmować sakramenty, uczestniczyc w Mszy - które właściwie ustanowił sam Bóg, to będziesz też odsuwać się od Boga coraz bardziej i bardziej. Z tego co napisałaś zrozumiałam, że chcesz kochać Boga, ale nie dokońca Go zamierzasz słuchać.

Do autorki - Kościół nie dał mi wiary w Boga, Kościół uczył mnie, że Boga trzeba sie bać, bo będzie karał z grzechy itp. itd. Naprawde uwierzyłam w Boga czytając różne książki i przekonując się, że On mnie kocha i mi pomaga. Czy któryś ksiądz powiedział ci np. jak sie modlić?

Gość ijo0p
małe p.s.fakt kościól mocno dbał, aby wszyscy byli katoliccy pomijam stosiki inkwizycyjne ale chociażby post, narzucony przez kościól w XIII, bo co nie którzy jedli bez umiaru, aż kończyło się to zgonem a później, kto nie przestrzegał postu, to wybijano mu ząbi bo nie przestrzeganie postu, to grzech a wybijanie zębów, to już nie jest grzechem?

Gość katoliiikaa
dzieki za ciepłę słowa :)) wam wszystkim też życzę jak najlepiej i z całego serca wierzę, że naewt w trudnych chwilach będe trwała przy bogu. Tak jak sobie postanowiłam... ijo0p - Tobie szczególnie życze wszystkeigo dobrego. Trzymaj się... Z każdej sytuacji ejst wyjście. Jeśli ufasz, to Bóg Cie nei zosrawi..

Gość ijo0p
Katolika mam dziwne przeczucie,że tak mnie doświadczył, abym zaczęla właśnie jego słuchać

Gość katoliiikaa
ijo0p - odnoscnie postu... pewnie ejst gzrechem, ale nie chciałabym się teraz rozpisywac o tym co było kiedys. WAżne ze tarz tak nie ma ide spac dobranoc..

Gość ijo0p
Teraz staram się przede wszystkim słuchać Boga

Gość odnosnie sexu
Boga ma sie w sercu, nie trzeba wszystkim udowadniac , ze sie wierzy. Sa tacy co chodza do kosciola w kazda niedziele, spowiadaja sie czesto, ksiedza przyjmuja po koledzie, a nie potrafia wobec innych ludzi wykazac sie milosierdziem, ani zrozumieniem... :(