Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kot killer

martwy zab

Polecane posty

Gość kot killer

jesteem zalamana. okazalo sie ze obumarl mi zab i to co jest najgorsze to jedynka prawa gorna. wiec juz gorzej nie moze byc. zab byl zlamany jakies 15 lat temu. 5 lat temu byl dosztukowany. tydzien temu zacza bolec bardzo mocno w nocy, bylo strasznie od 22 do 4 rano nie moglam spac. ale bolala mnie dolna dwojka a nie ta umierajaca jedynka. troche dziwne. no i okazalo sie wczoraj ze zab umarl. trzeba go przeleczyc kanalowo. jestem zalamna mam 25 lat i juz jedengo zeba prawie nie mam:(. wczoraj poryczalam sie u stomatologa. ona mi tlumaczyla ze nic sie nie zmieni. ja czytalam ze takie zeby sie lamia potem i ze powinno sie nakladac koronke. a to sie wiaze z oszlifowaniem zeba. tak ze go prawie nie ma tylko kikut taki:( tragedia dla mnie.czy ktos mial cos takiego?// jak to potem wyglada?

ja mam martwego zęba od ok. 20 lat - jest to ząb \"pracujący\" - szóstka - jak na razie nie ma żadnych z nim problemów, ma inny kolor niż pozostałe, jest szary

Gość limba77
ja mam martwa ósemke bardzo sciemniał ale to po jakimś czasie.Jesli tobie ściemnieje są jeszcze koronki.

Ja mam dfwa martwe zęby, w niczym mi to nie przeszkadza, przynajmniej jak mi dentysta-sadysta coś koło nich robi to nie boli ;-)

Gość serce huraganu
Ja byłam w podobnej sytuacji parę miesięcy temu. Ząb mam wyleczony kanałowo, założoną plombę, a nie miałam połowy zęba. Jestem bardzo zadowolona. Kolorem niczym nie różni się od pozostałych zębów. To nie prawda, że się potem łamie czy kruszy. Moja mama ma takie koronki kilkanaście lat i nic się nie dzieje. Pozdrawiam

Gość dwójeczka
Hej. Od kilku mam martwą gorną dwójkę. Została wyleczona kanalowo i nie ma prawa już nic się z nia dziać. Zęby ciemniały kiedyś, jak nie było dobrego sprzetu. Obecnie jest to niedopuszczalne. Ale dla pewności zrobiłam leczenie kanalowe u najlepszego dentysty w miescie, ktory dysponuje swietnym sprzetem. Lekarz musi miec w gabinecie rentgen oraz sprzet do mikroskopowego leczenia kanalowego. Nie martw sie bo nie ma czym, choc przygotuj siew na spory wydatek. Ja kiedys zaplacilam za to ok. 1 000 zl, ale bylo warto.

Gość kot killer
i tak mnie to przeraza. boje sie o inne zeby. podobno plomba lyb zwykla rysa moze doprowadzic do obumarcia zeba. czemu te zeby sa takie slabe. wymieniaja sie raz w zyciu jakby nie mogly 3 razy albo 4 razy.

Gość lalairkitikitak
Nie panikuj!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie traca ręce i nie użalaja się nad sobą!! Taki ząb to pikuś-ja tez mam martwego zęba-nie jest to jedynka ale 4-jak sie smieję to ja widać-oczywiste. Mało tego-ten martwy ząb pękł mi na pół i została tylko jego jedna ściana-poszlam do wspaniałego dentysty-najlepszego u mnie w mieście-kolejki do niego sa masakryczne-ciezko sie dostać- i on mi tego ząbka tak odwalił, że mózg staje:)Mam śrubę tytanową i na to śliczą...rekonstrukcje zęba... To było jakies 7 lat temu-ząb jak ta lala-zapłaciłam wtedy 350zł ale nie załuję. Także luzik-jak masz dobrego dentystę, to spij spokojnie:)

Gość Martwa jedynka
Hej ja mam martwą JEDYNKĘ na dole. Nic mnie nit ebili, nic sie nie kruszy, a martwy juz jest jakies szesc lat. Tylko troche sciemnial i dupnie to wygląda, ale dentystka mowila, ze mozna to jakos rozjasnic.... Tylkoe drogo:/

NIE MARTW SIĘ JA MAM GÓRNĄ DWÓJKĘ MARTWĄ OD 10 LAT JEST TYLKO TROCHĘ CIEMNIEJSZY OD INNYCH. NIE JEST TAK ŻLE! NIE PRZEJMUJ SIĘ ,MUSISZ SIĘ TYLKO PRZYZWYCZAIĆ SIĘ DO NIEGO! POZDRAWIAM

Gość to nie tragedia
:) ja mam 23 lata a wieku 16 mialam zatruwana górną dwojkę, do tej pory nie mam żadnych problemów z nim, tyle ze zab jest jakby przezroczysty.Moj brat ma martwa jedynke i ostatnio wybielil ja sobie,bo byla szara, nie zaplacil drogo, a wybielenie to polegalo na zastosowaniu jakiegos wypelnienia. Ale on ma w tej chwili 30 lat, a zab obumarl jak mial jakies 17-18. Poza tym w tym tygodniu mialam zatruta dolna piatke, ale ona i tak pojdzie pewnie z czasem do wyrwania(mam zeby scisniete na dole wiec jakis bedzie sie trzeba pozbyc)Na górze tez mialam zatruwana piatke, ale zanim zostala przeleczona kanalowo to ja wyrwalam:D tak to juz jest jak sie zostalo obdarowanym tak malym lukiem zebowym ze sie w nim zeby nie mieszcza;)

Gość pommponik
Nie martw się. Martwy ząb może służyć kilkadziesiąt lat jeśli tylko został prawidłowo wyleczony kanałowo. To prawda, że martwe zęby często wymagają spiłowania i odbudowy za pomocą koronki porcelanowej, ale zwykle jest to związane z ich wcześniejszym zniszczeniem przez próchnicę. Jeśli ząb obumarł samoistnie lub po urazie - http://www.anident.pl/zab-po-leczeniu-kanalowym.html - i nie jest zniszczony, to wystarcza leczenie kanałowe i nie trzeba szlifować takiego zęba. A martwy ząb zawsze będzie lepszy - i tańszy - niż najlepsze implanty.

Gość zielonazajączka
obecnie jestem po szlifowaniu jedynki i dziś zakładają mi nowy nie do poznania ale kosztować mnie będzie 1200zł